Azerbaycan ile KKTC arasındaki tarihi adım, memnuniyetle karşılandı

5 Nisan 2024

Güncelleme: 5 Nisan 2024

A
A

Azerbaycan Milli Meclisinde, Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu kurulması sonrası, Cumhurbaşkanı Tatar ile Başbakan Üstel'den teşekkür mesajları paylaşıldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Azerbaycan Milli Meclisinde, Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu kuruldu.

Azerbaycan Milli Meclisinin olağan genel kurul toplantısında görüşülen, "Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu" kurulması karar taslağı, ilk oylamada kabul edildi.

KKTC'DEN AÇIKLAMA

Azerbaycan Milli Meclisinde, Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu kurulması KKTC'de memnuniyetle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre ile Başbakan Ünal Üstel açıklama yaptı.

TATAR'DAN AZERBAYCAN'A TEŞEKKÜR

New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türk Dünyası bizim ailemizdir, Türk Dünyasıyla ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, Milli Meclisi Başkanı Sabiha Gafarova’ya ve tüm milletvekillerine çok teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanı seçilmemin ardından ortaya koymuş olduğumuz yeni siyasetin her geçen gün kabul görmesi ve statümüzün yükselmesi bizleri mutlu etmektedir. Azerbaycan Milli Meclisi’nin almış olduğu tarihi karar ile KKTC ile parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesi için KKTC-Azerbaycan Dostluk Grubu kurma kararı nedeniyle başta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova’ya ve Azerbaycan Milli Meclisi’nde görev yapan tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Azerbaycan-KKTC Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı seçilen Cavanşir Feyziyev'e ve grupta yer alacak diğer milletvekillerine görevlerinde başarılar diliyorum.”

TÖRE: 

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, “Bu tarihi adımın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yakın gelecekte Azerbaycan tarafından tanınması noktasında katalizör bir tesiri olacağı aşikardır” dedi.

Töre, açıklamasında şunları kaydetti:

“Azerbaycan Milli Meclisi'nde bugün yapılan Genel Kurul toplantısında, Azerbaycan - KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu kurulmasına dair oylamanın, Azerbaycan Milli Meclisinde yer alan tüm milletvekillerinin 'evet' oyu kullanmaları ile onaylandığı haberini büyük bir memnuniyet içerisinde öğrenmiş bulunuyor ve bu tarihi kararı selamlıyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, değerli mevkidaşım Sayın Numan Kurtulmuş'a, TBMM Dostluk Grubu Başkanı Konya Milletvekili Sayın Orhan Erdem kardeşime, can Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e, kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirerek dostluk grubunun oluşturulmasına onay veren Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sayın Sabiha Gafarova ve Azerbaycan Milli Meclisine mensup tüm değerli milletvekillerine şükranlarımı sunarım.”

ÜSTEL: TARİHİ BİR AŞAMA

Başbakan Ünal Üstel de gelişmeyi “tarihi bir aşama” olarak nitelendirdi.

Başbakan Üstel yazılı açıklamasında, “Üç devlet tek millet” söyleminin her geçen gün daha da gerçeğe yöneldiğini görmekten büyük bir sevinç duyduğunu vurguladı.

Azerbaycan ile KKTC arasında kurmakta oldukları siyasi, ekonomik ve diplomatik bağların resmi olarak Meclis seviyesine ulaşmasının mutluluğunu yaşadığını belirten Üstel, şöyle devam etti:

“Azerbaycan - KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu kurulmasına vesile olan değerli Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk Dünyasıyla ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz diyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sayın Sabiha Gafarova'ya, KKTC ile ilişkilerini her zaman sıcak tutan Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Tahir Budagov'a ve tüm milletvekillerine teşekkürlerimi sunuyorum.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar