Ata'ya saygı: Ülkenin dört bir yanında törenler düzenlendi

10 Kasım 2023

Güncelleme: 10 Kasım 2023

A
A

Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85’inci yıl dönümünde bugün KKTC’de de tören ve etkinliklerle anılıyor.

ZgotmplZ

Başkent Lefkoşa'da, tüm ilçelerde, bucaklarda ve okullarda bugün Atatürk'ü anma törenleri düzenleniyor. 

Atatürk Anıtı’nda bu sabah düzenlenen, devlet, hükümet, askeri yetkililerle, sivil toplum örgütü, kurum, kuruluş ve muharip dernek temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı törende, Ulu Önder Mustafa Kemal, bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, GKK Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile bakanların, bürokratların da katıldığı törende, Atatürk için Anıt özel defteri Tatar, Feyzioğlu ve Kılınç tarafından imzalandı.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın “Vasiyetin olduğu üzere Türkiye’nin ve Türk milletinin bekası için Kıbrıs’a dikkat edecek ve çok çalışacağız” diye yazdığı Anıt Özel Defteri’ne Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, “İlke ve inkılaplarınızın rehberliğinde, bölgemizde ve dünyada daha adil ve barış dolu bir gelecek için azami gücümüzle çalışıyoruz. Milletimizin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle her daim güç ve gönül birliği içindeyiz” ifadelerini kaydetti.

KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, ise Anıt Özel Defteri’ne, “Türkiye Yüzyılını inşa ederken, en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmeye, mücahit Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ile gönül birliği içinde ilerlemeye devam edeceğiz…” diye yazdı.

SİRENLER EŞLİĞİNDE BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yuman Atatürk için 09.05’te sirenler çaldı; saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’yla bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Türk Milletinin yetiştirdiği büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Unutmamak üzere, seni sonsuzluğa uğurladığımız bu günde sevgi, saygı ve özlemle yad ediyoruz. Bedenen aramızdan ayrılsan da bıraktığın mücadele ruhu, eserlerinle ve ilkelerin 85 yıldır rehberimiz olmuştur. İnanıyorum ki gelecek nesiller aynı hissiyatla bu minvalde yürümeye devam edecekler, ilke ve inkılapların çerçevesinde cumhuriyetlerine sahip çıkacaklardır. Vasiyetin olduğu üzere Türkiye’nin ve Türk milletinin bekası için Kıbrıs’a dikkat edecek ve çok çalışacağız. Sevgin biz Kıbrıslı Türklerin içinde sönmez bir ateş, vizyonun vizyonumuzdur. Ey büyük Atatürk! Naçiz vücudun çok sevdiğin vatan topraklarının kollarında yatmakta; düşüncelerin, ilkelerin daima mensubu olmakla gurur duyduğumuz Türk Ulusunun yolunu aydınlatmakta ve ‘en büyük eserim’ diyerek daima övündüğün Türkiye Cumhuriyeti dimdik ayakta durmaktadır. Ruhun şad olsun!”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intihalinizin 85. yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak manevi huzurunuzda bulunuyorum. Bizlere bırakmış olduğunuz en kıymetli mirasınız olan Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmanın gururunu yaşıyor, Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma yolunda kararlı adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Deha ve liderliğiniz ışığı bugün de yolumuzu aydınlatmakta, bizlere güç ve ilham vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılı dünyada ‘Türkiye Yüzyılı’ olacaktır. Dünyamızın zorlu sınamalarla karşı karşıya kaldığı günümüzde, ilke ve inkılaplarınızın rehberliğinde, bölgemizde ve dünyada daha adil ve barış dolu bir gelecek için azami gücümüzle çalışıyoruz. Gösterdiğiniz hedefler doğrultusunda durmadan ilerlerken milletimizin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle her daim güç ve gönül birliği içindeyiz. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, vatan uğrunda mücadele eden tüm kahraman şehit ve gazilerimizi şükranla anıyorum. Ruhunuz şad olsun.”

KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu, Ebedi Başkomutan, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ebediyete intikalinizin 85’inci yılında, ‘Muasır Medeniyet Seviyesinin Üzerine Çıkmak’ hedef ile kurmuş olduğunuz Cumhuriyetimizin, 100’üncü yıl dönümünde sizi saygı ve minnetle yad ediyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, bir kez daha huzurunuzda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

En gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunun bilinciyle; akıl ve bilimin ışığında, sağlam adımlarla, gelecek nesillere güçlü bir Türkiye bırakmak için var gücümüzle çalışmaya, içinde bulunduğumuz sırda Türkiye Yüzyılını inşa ederek, en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmeye, Mücahit Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ile gönül birliği içinde ilerlemeye devam edeceğiz.

Şanlı tarihimiz boyunca ülkemizin bağımsızlığı, bekası, huzuru ve güvenliği için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, huzurunuzda saygı ile eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”


ATATÜRK GAZİMAĞUSA’DA ANILDI

 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85’inci yıl dönümünde Gazimağusa’da da düzenlenen törenle anıldı.

Zafer Anıtı önündeki tören, Ata’nın hayata gözlerini yumduğu 09.05’te sirenler eşliğinde saygı duruşu ile başladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar önce göndere çekildi, sonra yarıya indirildi.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla devam eden tören, Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğretmenlerinden Sultan İnançoğlu’nun konuşması, aynı okuldan Narin Serçe’nin okuduğu şiir ve  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığından Piyade Üsteğmen Avşar Yücel’in konuşması ile tamamlandı.


GÜZELYURT

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 85. ölüm yıldönümü nedeniyle Güzelyurt’taki tören, Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.

Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Ardından 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar önce göndere çekilerek, daha sonra yarıya indirildi.

Tören, Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Öğrencisi Üstün Can Elmas’ın “Atatürk’ten Son Mektup” adlı şiiri okumasıyla devam etti. Törende daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma Güzelyurt Kurtuluş Lisesi öğretmenlerinden Aysun Candan Özada tarafından yapıldı. Özada, Mustafa Kemal’in hayatının başarılarla dolu olduğunu anlattı.

Özada, Kıbrıs Türklerinin de Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, ilke ve devrimlerini yakından takip edip, gönülden bağlı olduğunu belirterek, Atatürk’ün ışığının herkese rehber olmaya devam edeceğini kaydetti.

Konuşmanın ardından tören sona erdi.


GİRNE

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85’inci yıl dönümünde, Girne’de de törenle anıldı.

Girne’deki anma töreni Atatürk Anıtı önünde saat 08.55’te başladı.

Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Bakım Albay Ahmet Tümay, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Albay Serdar Akan, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Girne Polis Müdürlüğü, siyasi parti, üniversite, muharip dernek, dernek, okul, kurum kuruluş temsilcileri katıldı.

Törende Atatürk Anıtı’na protokol sırasına göre çelenkler sunuldu.

Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te, sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi. Tören, Osman Nejat Konuk Ortaokulu öğrencisi Emirhan Yavuz’un “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” isimli şiiri okumasıyla sona erdi.

Törene katılan küçük öğrenciler de, Atatürk Anıtı’na çiçek bırakarak, Ulu Önder’i andı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar