Asil Nadir'le anlaşma feshedildi: Geçitkale üs olması için resmen askere geçiyor

16 Ocak 2023

Güncelleme: 17 Ocak 2023

A
A

Türk SİHA-İHA'larına sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması planlanan Geçitkale Askeri Havaalanı için iki ülke arasında protokol imzalanacak. Bu kapsamda Asil Nadir'le askıda olan kira anlaşması feshedildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türk silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması planlanan Geçitkale Askeri Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na (KTBK) tahsis edilmesine ilişkin protokol imzalanacak.

Bu sebeple, 2019 yılında sözleşmesi askıya alınan iş insanı Asil Nadir'e ait Resource Consulting Ltd. ile kira sözleşmesi feshedildi.

Her iki konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü (16 Ocak) Resmi Gazete'de ilan edildi.

Bakanlar Kurulu, iki ülke arasındaki mevcut dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirme amacı ile iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında askeri eğitim ve iş birliği faaliyetlerini geliştirmek maksadı ile hazırlanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Geçitkale Havaalanı'nın Tahsisi ve Kullanım Hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına Verilmesine İlişkin Protokol"ü imzalaması için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nı yetkilendirdi.

Bakanlar Kurulu, 13 Aralık 2019 tarihinde Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılması kararı almıştı. Türkiye'nin talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na tahsis edilmesine onay verilmişti.

Havaalanı, 1 Temmuz 2010 tarihinde Asil Nadir’e kargo uçaklarının kullanımı için kiralanmış, 19 Eylül 2016'da ek sözleşme ile kira süresi 15 yıla çıkarılmıştı.

Bakanlar Kurulu, kira sözleşmesinde yer alan ve hukukta "mücbir sebep" diye adlandırılan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek, 12 Aralık 2019 tarihinde sözleşmeyi askıya almıştı.

Havaalanına ilk İHA, 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.
SİHA ÜSSÜ OLACAK

Geçitkale Askeri Havaalanı'nın Türk silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması planlıyor.

Havaalanına ilk İHA, 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.

Geçen sürede çok sayıda İHA/SİHA Geçitkale’yi iniş noktası olarak kullandı.

1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale Havaalanı, KKTC'nin tek sivil havaalanı Ercan’ın 40 kilometre doğusunda yer alıyor.

Bugüne kadar askeri amaçlarla kullanılmayan havaalanında, Hava Sporları Federasyonu'nun küçük uçakları faaliyet gösteriyordu.

Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nın incelediği havaalanında, uzun bir pist, savaş uçakları için yapılmış ancak İHA’lar tarafından da kullanılabilecek büyük hangarlar ve kontrol kulesi bulunuyor.

Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa sürede F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceği belirtiliyor.

1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale Havaalanı, KKTC'nin tek sivil havaalanı Ercan’ın 40 kilometre doğusunda yer alıyor.
ENERJİ NAKİL HATLARININ YER DEĞİŞTİRMESİ PROTOKOLÜ DE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Bu karardan önce Türkiye ile KKTC arasında imzalanan "Türkiye ile KKTC Arasında Geçitkale Hava Meydanı Enerji Nakil Hatlarının Deplase Edilmesine İlişkin Protokol" de yürürlüğe sokulmuştu.

Söz konusu anlaşma, 17 Ekim 2022'de Ankara'da imzalanmıştı.

Bakanlar Kurulu'nun 30 Kasım 2022 tarihinde onayladığı ve aynı gün Resmi Gazete'de ilan edilen, protokol, 6 Ocak 2023 tarihinde de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Türkiye Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Anlaşma,  Geçitkale Deniz Hava Üs Komutanlığı kullanımında olan Geçitkale Hava Meydanı Enerji Nakil Hatları Deplase işlemine yönelik, Türkiye'den Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile KKTC'den Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından proje hazırlanmasını, onay ve yapım faaliyetlerinin ortak gerçekleştirilmesini içeriyor.

Protokolle söz konusu enerji nakil hatlarının hava alanı trafiğini engellemeyecek şekilde deplase (yer değiştirme) işleminin yapılması amaçlanıyor.

Enerji Nakil Hatları Deplase işlemi, MSB’nin koordinasyonunda ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yapılacak.

Projenin finansmanı, 14 Nisan 2022 tarihli 2022 Yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar