Arnavut Camii'ne saldırı: Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi'ni zemin hazırlamakla suçladı

15 Mayıs 2024

Güncelleme: 16 Mayıs 2024

A
A

Limasol'daki Arnavut Camii, duvarlarına yazılar yazılarak saldırı düzenlendi. Saldırıyı kınayan Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin camilere yapılan saldırıları cezasız bırakarak, bu tür suçların tekrarlanmasına zemin hazırladığına dikkat çekti.

ZgotmplZ Evkaf

Haber Merkezi

Güney Kıbrıs'ın Limasol kentinde bulunan Arnavut Camii, geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişi ve kişilerce saldırı düzenlendi. Saldırıda, cami ve bahçe duvarlarının bazı yazılar yazılarak tahribata uğratıldı.

Güney'de dini mekanlara sık sık benzer saldırılar yapılıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Limasol’daki Arnavut Camii’ne yapılan saldırıyı kınayarak, bu tür saldırıların tekrarlanmasının Güney’deki ırkçı zihniyetin, Türk ve İslam varlığına beslenen tahammülsüzlüğün tezahürü olduğunu belirtti.

FAİLLERİ BULUNMALI

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rum Yönetimi'nin Güney’deki camilere yapılan saldırıları cezasız bıraktığının, suçların bu nedenle tekrarlandığının altı çizildi. Bakanlık, Kıbrıs Türk halkının kültürel ve dini mirasına yapılan saldırının cezasız kalmaması gerektiğini, faillerin en kısa zamanda tespit edilerek cezalandırılması talep etti.

Arnavut Camii’ne yapılan saldırının, daha önce Güney Kıbrıs’taki İbrahimağa Köprülü Camii, Larnaka Büyük Camii ve Denya Camii gibi birçok tarihi camiye yapılanlardan bağımsız yorumlanamayacağı belirtildi.

Bakanlık, bu tür saldırıların devamlılığının, Güney’deki ırkçı zihniyetin, Türk ve İslam varlığına karşı beslenen tahammülsüzlüğün açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.

RUM YÖNETİMİ CEZASIZ BIRAKIYOR

Açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin camilere yapılan saldırıları cezasız bırakarak, bu tür suçların tekrarlanmasına zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Rumlara her ay düzenli olarak, farklı şehirlerdeki kiliselerde toplu ibadet izni verildiği belirtilirken, Kıbrıs Türk halkının dini özgürlüklerine getirilen kısıtlamaların ve camilere yapılan saldırıların cezasız bırakılmasının iki taraf arasındaki vizyon farklılığını ve dini özgürlüklere yönelik tolerans ve hoşgörü konusundaki dengesizliği ortaya koyduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, Rum yönetimini bu kez kültürel ve dini mirasa yapılan bu saldırıyı cezasız bırakmamaya, saldırının faillerini en kısa zamanda tespit ederek cezalandırmaya çağırdı.

Ayrıca, bu tür saldırıların tekrarlanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi.

LİMASOL ARNAVUT CAMİ HAKKINDA

Limasol Arnavut Cami, cami bugün Güney Kıbrıs’ta, eski adlarıyla Mescit ile Yıldız sokaklarının kesiştiği yerin köşesinde bulunmaktadır. 1900 yılında eski bir mescit üzerine inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Caminin doğu bitişiğinde 1964 ile 1974 tarihlerindeki Limasol çarpışmalarında şehit olan 26 Kıbrıslı Türk'ün mezarları yer alırken, buraya 13 Şubat 1967 tarihinde Limasol Şehitler Anıtı da dikilmiştir.

Cami giriş kapısının önünde yer alan fes başlıklı mezar taşı ise kendi parası ile bir okul yaptırıp Limasol halkına bağışlayan Bodamyalızade Hakkı Efendi’ye aittir. Mezar taşı, 1960 yılına kadar eski Türk mezarlığında bulunsa da çeşitli nedenlerden dolayı mezarlığın dağıtılması üzerine Arnavut Camisi imamı Hüseyin Cümbezli tarafından Arnavut Camisi’ne taşınmıştır.

GEÇTİĞİMİZ AĞUSTOS AYINDA DA LİMASOL'DAKİ BİR BAŞKA CAMİYE MOLOTOF ATILMIŞTI

Ağustos 2023'te Limasol kentindeki İbrahimağa Köprülü Camisi'ne molotofkokteyli ile saldırı yapılmıştı. Gece yarısı yapılan saldırıda, caminin kapısına ve duvarına da zarar verilmiş, caminin duvarlarına sprey boyayla "Immigrants' Islam not welcome" (Göçmenlerin İslam'ı hoş karşılanmıyor) diye yazılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar