Arıtma tesisinden çıkan temiz su ve çamur çiftçilere veriliyor

16 Şubat 2025

Güncelleme: 17 Şubat 2025

A
A

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan suyun tarımın geliştirilmesi için ton başına 10.87 TL fiyatla çiftçilere satıldığını belirtti. Harmancı, tesise yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

ZgotmplZ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan suyla ilgii bilgiler paylaştı.

Günlük 30 bin metreküp arıtılmış su elde edilen tesiste, şu an sadece 2-2.5 bin ton su tarımda kullanılıyor.

Harmancı, günlük çıkan arıtılmış suyun 30 bin metreküp olduğunu ve çiftçilere günlük 10-12 bin ton su sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

LEFKOŞA RUM BELEDİYESİ’NİN TALEPLERİ

Lefkoşa Rum Belediyesi, tesisin iki toplumlu yapısı gereği, çıkan suyun yüzde 70’ini talep ediyor. Bu doğrultuda KKTC ve Güney Kıbrıs’ta iki rezervuar inşa edilmesi planlanıyor. Ancak bu proje, Kıbrıs Türk ve Rum liderlerinin onayını gerektiriyor.

Harmancı, Lefkoşa Rum Belediyesi’nin bu gibi projelerden kolay kolay vazgeçemeyeceğini çünkü atıksu arıtma üzerinden devletten teşvik aldıklarını, KKTC’de buna benzer bir teşvikin bulunmadığını belirtti.

SOYA ÜRETİMİ

Harmancı, arıtılmış suyla yapılan soya üretiminde dönüm başına 300 kg verim elde edildiğini belirtti. Soya fasulyesi ithalatının 16-17 milyon dolar olduğunu vurgulayan Harmancı, Haspolat bölgesinde atıl durumdaki devlet ve askeri arazilerin üretime kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Bu amaçla, çiftçilere uygun fiyatlı su sağlamak için 1 milyon dolarlık sulama hattı ve pompa istasyonları yatırımı planlanıyor. Harmancı, ihale hazırlıklarının tamamlandığını ve önümüzdeki iki ay içinde netleşmesini beklediklerini söyledi.

ÇİFTÇİLERE SU VE ÇAMUR DESTEĞİ

Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan su, Avrupa Birliği standartlarına uygun olup, ton başına 10.87 TL fiyatla çiftçilere sunuluyor. Ayrıca, tesis ayda 1000-1500 metreküp çamur üretmekte ve bu çamur çiftçilere satılıyor.

TESİSİ GELİŞTİRME PLANLARI

Tesisin kapasitesinin günlük 45 bin metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla AB desteğiyle güneş enerjisi santrali kurulacak. Proje tamamlandığında tesisin yüzde 30-35 enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanacak.

PEYNİR ALTI SUYU ARTIK KABUL EDİLMEYECEK

Harmancı, peynir altı sularının nisan ayından itibaren kabul edilmeyeceğini açıkladı. Endüstriyel atık olan peynir altı suyu için işletmelerin çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.

Harmancı, Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nin bölge için önemli bir değer olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. Tesiste bakım sözleşmesi uluslararası bir firmayla yürütülerek, sistemin sürdürülebilirliği sağlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar