Arıklı'dan eylemcilere: Meseleyi siyasileştirmeyin, eyleme son verin, sonra konuşulup, sıkıntılar çözülür

23 Mayıs 2024

Güncelleme: 23 Mayıs 2024

A
A

"Şiddet boyutuna ulaşan eylemler devam ettikçe eylemcilerle konuşmak hükümette zafiyete ve sıkıntılara neden olur." diyen Erhan Arıklı, eylemcileri meseleyi siyasileştirmemeye ve eylemlerine son vermeye davet etti.

ZgotmplZ Samet Karakoç

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, hayvan üreticilerinin hedef tahtası olmasına neden olan, salı günü MYKibris.com Haber Müdürü Ramazan Adnan’ın Ada TV’deki programında yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu vurguladı.

"ŞİDDET BOYUTUNA ULAŞAN EYLEM BİTMEDEN KONUŞMAK ZAAFİYETE NEDEN OLUR"

Dün yaşanan olayların ardından Ramazan Adnan'a yeni açıklamalarda bulunan Arıklı, "Biz hükümetin bir kanadını temsil ediyoruz. Bu sadece Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın meselesi değil hükümetin meselesidir. Bu kararı Bakanlar Kurulu olarak aldık ve arkasındayız. Şiddet boyutuna ulaşan eylemler devam ettikçe eylemcilerle konuşmak hükümette zafiyete ve sıkıntılara neden olur." dedi.

"ET İTHALATININ ARKASINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Hükümetin bu kararın arkasında olacağına inancımız tamdır. " görüşünü dile getiren Erhan Arıklı, "Yeniden Doğuş Partisi olarak 19 Haziran'a kadar et ithalatının yapılması kararının arkasındayız ve durmaya da devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

"MESELEYİ SİYASİLEŞTİRMEYİN, EYLEME SON VERİN ÖYLE KONUŞALIM"

Eylemcilere de seslenen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, "Eylemciler eylemlerine son verdiğinde onlarla konuşulur, sıkıntılar çözülür ve yola devam edilir. Bu sebepten dolayı eylemcileri eylemlerine son vermeye, meseleyi siyasileştirmemeye ve şiddetten vazgeçmeye davet ediyoruz." dedi.

Hayvan üreticileri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nın kapısını halat bağlayarak, kırmıştı.
NE OLMUŞTU?

Hayvan üreticileri, hükümetin hayvancılık politikalarını protesto etmek için 20 Mayıs’ta araçlı eylem başlatmıştı.

Et ithalatını, girdi maliyetlerindeki yükselişi, çiğ süt ve canlı hayvan fiyatını belirleme politikasını protesto için eylem kararı alan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ne bazı sivil toplum örgütleri de destek veriyor.

Eylemin ilk iki gününde Meclis ve Başbakanlık kapıları kırılmış, dün de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'nın açıklamaları üzerine eylemin yönü Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na çevrilmişti.

Bakanlığın demir kapısı üzerine büyükbaş hayvan kellesi asan eylemciler, halat bağlayarak bakanlığın kapısını kırmıştı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Erhan Arıklı’ya istifa çağrısı yapmıştı.

CUMAYA KADAR SÜRE

Hayvan Üreticileri Birliği ve bazı sendikalar, dün akşam ise Kamu-İş'te bir toplantı yaparak, eylem sürecine ilişkin yol haritasını belirlemişti

Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hükümet ithal et kararını cumaya kadar geri almazsa pazartesi günü genel greve gideceklerini açıklamıştı..

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da ithal et kararının durdurulmasını istediklerini söyleyerek, et ithali yapılacaksa buna birlikte karar verilmesi gerektiğini belirtmiş, karar geri çekilmezse eylemlerin devam edeceğini, pazartesi de genel grev yapılacağı uyarısında bulunmuştu.

ARIKLI NELER SÖYLEMİŞTİ?

Arıklı, 21 Mayıs Salı günü MYKibris.com Haber Müdürü Ramazan Adnan’ın sunumuyla Ada TV’de ekrana gelen “Masada” programında yaptığı açıklamada, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin eylemi karşısında hükümet olarak geri adım atmayacaklarını dile getirmişti.

Meclis ve Başbakanlık kapılarının eylem sırasında kırılmasına da tepki gösteren Arıklı, “Hükümetin geri adım atacağı düşünülüyorsa, yanılıyorlar bilakis biz daha da hırslanıyoruz, bu şekilde davranarak bütün konuşma yollarını kapılarını da kapatmış oluyorlar.” demişti.

Erhan Arıklı, “Adamlar gelmiş 3-5 milyonluk traktörlerle ‘Kazanamıyoruz.’ diye, Meclis’in kapısını kırıyorlar. Ya kazanamıyorsan bu işi niye yapıyorsun kardeşim ya, niye yapıyorsun? Ben vatandaşıma ucuz et yedirmek istiyorum. Canları istediği kadar eylem yapsınlar, asla geri adım atmak söz konusu değil, bitti.” ifadelerini kullanmıştı.

YDP GERİ ADIM ATILIRSA HÜKÜMETTEN ÇEKİLİRİZ SİNYALİ VERMİŞTİ

Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Erhan Arıklı'nın açıklamaları sonrası, ortağı olduğu üçlü hükümetten hayvan üreticilerinin eylemine karşı "dik duruş" istemiş, zafiyet gösterilmesi durumunda hükümetteki pozisyonlarının gözden geçirileceğini bildirmişti.

Açıklamada şu ifadeler dikkat çekmişti:

"Hükümet, et ithalatı konusunda asla geri adım atmamalıdır. En küçük bir taviz Hükümetin diz çökmesi olarak algılanacaktır... Bazı kesimlerin hükümeti masaya oturtmak için zorladıklarını biliyoruz... Şunun bilinmesini istiyoruz ki, Hükümet böyle baskılara direnemez ve zafiyet gösterirse, YDP Hükümet içindeki pozisyonu gözden geçirmek zorunda kalacaktır.... 19 Haziran tarihine kadar sadece 50 ton et ithalatı için kızılca kıyamet koparan voyvodalara karşı direnmek ve dik durmak iktidar olmanın gereğidir..."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar