Alkollü sürücülere mahkeme yolu

2 Nisan 2024

Güncelleme: 2 Nisan 2024

A
A

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, trafik cezalarında önemli artışlar getirecek yasa önerilerini Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını açıkladı. CTP'li Şahali ise, “Makam arabalarına mavi çakarlı lambaların neden takıldığını” sordu.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda trafik ve yol güvenliği üzerine konuşmalar yapıldı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, trafik cezalarında önemli artışlar getirecek yasa önerilerini Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını açıkladı. Bu önerilere göre, kanda 150 miligram, nefeste 100 miligram alkol tespit edildiğinde sürücünün ehliyetine el konulacak ve mahkemeye sevk edilecek.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, trafik cezalarının durdurulduğunu, sabit radar sisteminin etkisiz hale getirildiğini ve makam araçlarına mavi çakar lambalar takıldığını eleştirdi. Ayrıca, trafik magandalarının artmasının düzenleyici önlemlerin yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti.

Bakan Arıklı, Şahali'nin eleştirilerine cevap vererek, trafik cezalarında önemli artışlar getireceklerini ve alkollü sürücülere karşı daha sıkı tedbirler alacaklarını açıkladı. Ayrıca, trafik radar cezalarıyla ilgili ihaleyi açamadıklarını ve bazı teknik sorunlar yaşadıklarını belirtti. ASELSAN'ın radar kamera kurulumu için KKTC'ye geldiğini ancak bazı cihazların hâlâ serviste olduğunu ifade etti.

ŞAHALİ, RADARLARI SORGULADI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, polisin yayımladığı raporlara bakılıp, bakılmadığını sordu. Her dört araçtan bir tanesine birden fazla sebeple ceza yazıldığını belirten Şahali, verileri paylaştı. Yolların sorunlu olduğunu kaydeden Şahali, “magandaların suçlanmasını” eleştirdi.

2021 yılına kadar sabit radar sisteminin caydırıcı olduğunu ancak ceza bildirimlerinin durdurulduğunu dile getiren Şahali, ceza bildirimleri için ihaleye çıkılmadığını söyledi. Şahali, “sabit radar sisteminin havaya uçurulması hedefi olduğunu” savundu.

“Radarlar nedeniyle yavaşladığında, trafiğe engel olarak muamele gördüğünü” anlatan Şahali, “Bunlara uyan tek sürücüymüş gibi hissediyorum kendimi” diye konuştu. Erkut Şahali, “point to point radarlar çalışmıyormuş gibi davranıldığını” da kaydetti.

''GÖRGÜSÜZLÜK''

“Makam arabalarına mavi çakarlı lambaların neden takıldığını” soran Şahali, “Görgüsüzlük… Bunu anlamanın imkânı yoktur. Bizim zamanımızda bir tane çakarlı lamba yoktu. Olsaydı sökülürdü” dedi.

“Ülkede trafikte bir terör yaşanıyorsa, bunun temel sebebinin devlet eliyle işlenen sabotaj suçu olduğunu” savunan Şahali, “Sayenizde suç çeşitliliği konusunda enflasyon yaşanıyor” dedi. Şahali, trafikte magandaların olmasının düzenleyici işlemlerin eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Polisin sokakta olacağını ancak polisin olmadığı yerde altyapıları oluşturmak gerektiğini kaydeden Şahali, bunun yapılmamasının trafik magandalarında enflasyona yol açtığını ifade etti.

ARIKLI: 110 KAMERANIN 105'İ ÇALIŞIYOR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise söz alarak Şahali’ye yanıt verdi. Bakanlar Kuruluna trafik cezalarıyla ilgili yasa önerileri götüreceklerini açıklayan Arıklı, hem puan hem para cezalarında çok ciddi artışlar geleceğini söyledi.

Kanda 150 miligram, nefeste 100 miligram alkol tespit edildiğinde ehliyete el konulacağını, sürücünün mahkemeye sevk edileceğini ifade eden Arıklı, yasal düzenlemelere muhalefetin ciddi katkılarını beklediklerini kaydetti.

Trafiğin kanayan yara olduğunu kabul eden Bakan Arıklı, sihirbaz olmadıklarını, ellerindeki bütçeyle bir şeyler yapmaya çalıştıklarını söyledi. Trafik radar cezalarıyla ilgili ihaleyi açtıramadıklarını kaydeden Arıklı, geçmişte kamera cezalarını polisin tahsil etmesi yönünde bir formülün geliştirildiğini ve teknik olarak üzerinde çalışıldığını söyledi.

ASELSAN’ın 160 tane radar kamera kurmak için geldiğini ifade eden Arıklı, radarların büyük bir kısmının çalıştığını, serviste sıkıntı olduğunu, 110 kameranın, 105 tanesinin çalıştığı bilgisini verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar