Alkollü sürücüler yandı: Ağır trafik cezaları geliyor

5 Nisan 2024

Güncelleme: 6 Nisan 2024

A
A

Alkollü sürücülere ağır cezalar uygulamak maksadıyla Yol Güvenliği Yasası'nda değişikliğe gidildi. Araçta bir şeyler yemek, cep telefonuyla ilgilenmek gibi sürücünün dikkatini dağıtan konularda da cezalar ağırlaştırıldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Yol Güvenliği Yasası Yasası'nda değişikliğe gidildi.

Değişiklik Meclis Genel Kurulu'nda onaylanırsa, özellikle alkolü sürücüler için ağır cezalar uygulamaya girmiş olacak.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, değişikliklerle ilgili çalışmaların tamamlandığını açıklamıştı.

Buna göre aşağıda belirtilen şekilde alkol sınırını aşarak suç işleyen kişiye şu cezalar veriliyor:

Nefeste veya kanda alkol miktarı belirli sınırları aştığında sürücülere cezalar uygulanacak.

  • Nefeste 24μg (mikrogram) /100ml veya kandaki alkol 50mg/100ml'den fazla, 48μg/100ml veya 101mg/100ml'den az olduğunda, bir yıla kadar hapis ve/veya 5 asgari ücrete kadar para cezası ve/veya üç ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyetinden men cezası verilebilir.
  • İkinci veya tekrar eden mahkûmiyet durumunda sürücü altı ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyetinden men edilebilir.

Alkol miktarının belirli aralıklarda olması durumunda farklı cezalar uygulanacak.

  • Nefeste 47μg/100ml veya kandaki alkol 100mg/100ml'den fazla, ancak 72μg/100ml veya 151mg/100ml'den az olduğunda, iki yıla kadar hapis ve/veya 10 asgari ücrete kadar para cezası ve/veya üç ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyetinden men cezası verilebilir.
  • İkinci veya tekrar eden mahkûmiyet durumunda sürücü altı ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyetinden men edilebilir.

Nefeste 71μg/100ml veya kandaki alkol 150mg/100ml'den fazla olduğunda, üç yıla kadar hapis ve/veya 15 asgari ücrete kadar para cezası ve/veya altı ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyetinden men cezası verilebilir.

  • İkinci veya tekrar eden mahkûmiyet durumunda sürücü on iki ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyetinden men edilebilir.

Kamu için kullanılan araçlarda alkol sınırı "0" olarak belirlendi.

  • Bu nedenle, kamu araçları kullanan kişilerin alkol tespiti yapıldığında herhangi bir sınıra bakılmaksızın cezalandırılacak. 

Bu yasalara aykırı hareket eden bir kişi bir suç işlemiş olur ve mahkûmiyeti halinde aylık asgari ücretin 15 (on beş) katına kadar para cezasına ve/veya üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir ve/veya on iki ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyeti sahibi olmaktan veya sürüş ehliyeti almaktan men edilebilir.

Hakkında böyle bir soruşturma veya kovuşturma başlatılan kişi, 5(beş) iş günü içinde Mahkeme huzuruna çıkarılır ve böyle bir kişinin sürüş ehliyetine dava neticeleninceye kadar Mahkemece el konulabilir.

DAVASIZ HALLEDEBİLECEK CEZALAR

Mahkemeye sevk edilecek olan trafik kazası yapmış ve zanlı durumunda olan kişilere, işlemiş olduğu tüm trafik suçlarından sabit ceza kesilmeden doğrudan mahkemeye sevk edilir.

İlaç tesiri altında araç kullanmak veya kullanmaya teşebbüs etmek: Asgari ücretin % 50'si kadar para cezası ve 100 puan cezası

Makul bir sebebi olmadan gerekli teknik teçhizatın bulunduğu en yakın polis karakoluna gitmeyi veya yeterli nefes örneği vermeyi reddetmek: Bir asgari ücret kadar para cezası ve 100 puan cezası.

Araç sürücüsünün nefesindeki, kanındaki veya idrarındaki alkol oranının 50mlgr ile 100 mg/100ml ( iki sınır dahil) arasında olması halinde herhangi bir yolda veya herhangi bir yerde araç kullanması ve kullanmaya teşebbüs etmesi: Asgari ücretin % 50'si kadar para cezası ve 100 puan cezası

Sürücülerin sürüş esnasında yiyip-içmeleri, bir şeyler okumaları, araçların ön, yan veya arkasına görüşlerini engelleyici şeyler koymaları: Asgari ücretin % 10'u kadar para cezası ve 15 puan cezası.

Araç sürücüsünün kanındaki alkol oranının 100 mg/100ml ile 150 mg/100ml arasında (iki sınır dahil) olması halinde herhangi bir yolda veya herhangi bir yerde araç kullanması ve kullanmaya teşebbüs etmesi: Asgari ücretin % 100'ü kadar para cezası ve 100 puan cezası.

Sürücülerin sürüş esnasında cep telefonu veya telsiz telefon kullanması: Asgari ücretin % 100'ü kadar para cezası ve 50 puan cezası

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar