AKPM'den Türkiye'de "Kapalı Maraş" diplomasisi: Siyasi partilerle görüşmelere başlandı

15 Şubat 2024

Güncelleme: 15 Şubat 2024

A
A

AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi heyeti, Türkiye'deki siyasi partilerle Kapalı Maraş görüşmeleri başlattı. Heyetin ilk durağı Saadet Partisi grubu oldu.

ZgotmplZ
15 ayda 330 bini aşkın yerli ve yabancı turist Maraş'a ziyarette bulundu.
MYK Haber

Haber Merkezi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Raportörü Piero Fassino, Kapalı Maraş bölgesi konusunda Türkiye'de Saadet Partisi Meclis Grubu'nu ziyaret etti.

AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi Raportörü Piero Fassino ve Komisyon Sekreteri Pavel Chevtchenko, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya ile görüştü.

Görüşme öncesinde Fassino, kapalı Maraş bölgesi konusunda AKPM raportörü olarak geldiğini vurguladı.

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Ziyaret sonrası AA muhabirine konuşan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Maraş bölgesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) egemenliğinde olan bir bölge olduğunu ve bütün mülkiyet iddialarının muhatabının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu söyledi. Kaya, şunları kaydetti:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni devre dışı bırakacak oluşumları doğru bulmayacağımızı ve desteklemeyeceğimizi ifade ettik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendisine müracaat eden herkesin hakkını hukuka uygun bir şekilde cevaplandıracaktır. Dolayısıyla biz iki devletli, iki halkın barış içerisinde yaşayabileceği bir çözüme dair inancımızı vurgulamış olduk."

Kaya, heyetin siyasi partilerin konu hakkındaki görüşlerini dinlemek için geldiğini söyledi.

MARAŞ AÇILIMI

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alındı.

KKTC sınırları içerisindeki Maraş'ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020'de halkın kullanımına açıldı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021'de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş'ın yüzde 3,5'luk kısmı sivil hale getirildi.

KKTC makamları, Maraş'ta taşınmazı olan Rumlar ve 3'üncü ülke vatandaşlarına Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvuru yapmaları çağrılarını devamlı yineliyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, (GKRY) Maraş'ta yapılan açılım dahil tüm süreçlere karşı çıkarken, KKTC Maraş'taki egemenliğin kendinde bulunmasından dolayı bölgede istediği tasarruf hakkına sahip olduğunu vurguluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar