Başbakan Üstel: Maalesef Filistin’in ne garantörü ne de anavatanı var

13 Kasım 2023

A
A

Başbakan Üstel, ''Yaşadığımız o zor yıllarda yine yanımızda Anavatan Türkiye vardı. Maalesef Filistin’in ne garantörü ne de anavatanı var. Dünya bu konuda duyarsız. Hem BM hem de AB oturmuşlar masum insanların öldürülmesini sadece izliyorlar'' dedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın düzenlediği organizasyon kapsamında, Başbakan Ünal Üstel, KOSGEB ve Kayseri Ticaret Odası heyetlerini kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu'nda gerçekleşen bu kabulde, KKTC Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu da heyetlere eşlik etti.

Başbakan Ünal Üstel, kabulde yaptığı konuşmada ilk olarak, Filistin'deki insanlık dışı saldırılara dikkat çekerek, bu saldırıların bir an önce son bulmasını temenni etti. Filistin'de yaşananların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için uzak olmadığını belirten Üstel, Kıbrıs Türk Toplumu'nun geçmişte de benzer zorluklara karşı direndiğini ve Anavatan Türkiye'nin desteğiyle özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.

''MAALESEF FİLİSTİN'İN GARANTÖRÜ YOK''

Üstel, “Kıbrıs Türk Toplumu olarak bizler de böylesine bir mezalime,  Mücahidimiz ve Mehmetçiğimiz ile birlikte direndik. 20 Temmuz Barış Harekatı ile birlikte bu esaretten kurtulduk. Yaşadığımız o zor yıllarda yine yanımızda Anavatan Türkiye Cumhuriyeti vardı, bugün de var… Maalesef Filistin’in ne garantörü ne de anavatanı var. Dünya bu konuda duyarsızlığını halen devam ettirmektedir. Maalesef hem BM hem de AB oturmuşlar masum insanların öldürülmesini sadece izliyorlar” ifadelerini kullandı.

Üstel, Türkiye ile işbirliği ve yapılacak yatırımların ekonomik gelişmeye katkı sağlayacağı konusunda hemfikir olduklarını ve Türkiye ile ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ise konuşmasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 40. yıl dönümünde adada olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti. KKTC'nin önemini vurgulayan Gülsoy, Kayseri Ticaret Odası olarak Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla birçok görüşme gerçekleştireceklerini ve bu görüşmelerin kalıcı ortaklıklara yol açmasını umduklarını ifade etti.

TÜRKİYE İLE GARANTÖRLÜK ANLAŞMALARI 1959'DA İMZALANDI

Kıbrıs üzerinde Türkiye'yi garantör ülke yapan anlaşmalar Zürih ve Londra Anlaşmalarıdır. Bu anlaşmalar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşunu düzenleyen ve adadaki tek bir yönetimi öngören temel belgelerdir. 1959'da imzalanan bu anlaşmalar, Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve Kıbrıs'taki Türk ve Rum toplumları arasında gerçekleşmiştir. Zürih Anlaşması, adada kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve anayasal düzenini güvence altına alırken, Londra Anlaşması ise bu konuların uygulanmasını detaylandırmış ve garantör ülkelerin sorumluluklarını belirtmiştir. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bu anlaşmalarla Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantörü olarak kabul edilmiştir.

GAZZE'DEKİ SON GELİŞMELER...

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 4 bin 609'u çocuk, 3 bin 100'ü de kadın 11 bin 180 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 27 bin 490'a yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 361'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar