Yunanistan, Ege Denizi'nde Türkiye sınırına radarlar yerleştiriyor

17 Mayıs 2024

Güncelleme: 18 Mayıs 2024

A
A

Yunanistan, Ege Denizi'ne yarı sabit radarlar yerleştirme kararı aldı. Türkiye kıyılarına yakın bölgelere yedi adet yüzer radar kurulacak. Bu radarlarla, kameralar, İHA'lar ve veri iletim sistemleriyle donatılarak deniz geçişleri izlenecek.

ZgotmplZ

Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından onaylanan bir projeyle, Ege Denizi'ne yarı sabit radarlar yerleştirilecek. Proje kapsamında, Türkiye kıyılarına yakın bölgelere yedi adet yüzer radar kurulacak. Bu radarlar, AESA radarları, kameralar, İHA'lar ve veri iletim sistemleriyle donatılarak deniz geçişlerini izlemenin yanı sıra veri iletim merkezi olarak da işlev görecek.

Radarlara ilişkin sözleşme, Ulusötesi Entegre Araştırma ve Geliştirme İşbirliği Programı (DOPEAS) çerçevesinde Savunma Teçhizat ve Yatırımları Genel Müdürlüğü ile imzalandı. Bu radarlar, Yunanistan’ın doğu sınırlarını, özellikle Türkiye'ye yakın bölgeleri kontrol edecek şekilde konumlandırılacak.

Projeye göre, deniz seviyesinden 50 metre yüksekte olacak direkler, yaklaşık 40 kilometrelik menzile sahip AESA gözetleme radarlarıyla donatılacak. Bu radarlar, Doğu Ege'yi gözetleme ve kontrol etme kapasitesine sahip olacak. Sistemin, deniz geçişlerini izleme, veri iletimi ve yeniden iletimi gibi işlevleri de bulunacak. Radarlar, denizaltılara, gemilere ve uçaklara gerçek zamanlı veri aktarımı yapabilecek, ayrıca uydulara ve doğrudan merkeze veri gönderebilecek.

Proje, Avrupa Savunma Sanayii Geliştirme Programı (EDIDP) kapsamında geliştirilen Deniz Gözetleme Amaçlı İnsansız Yarı Kalıcı Deniz Platformları (USSPS) sisteminin bir parçası olarak, deniz gözetleme sensör ağları oluşturmayı amaçlıyor. Sistemin tasarım, prototip ve test süreci, Fransa ile Yunanistan arasındaki uzun vadeli işbirliğinin bir parçası olup, toplam maliyeti 19,5 milyon euro olarak açıklandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar