YÖDAK'tan izinsiz çalışan kurum soruşturmasında hissedar serbest, üç zanlının davası devam edecek

11 Mart 2024

Güncelleme: 14 Mart 2024

A
A

YÖDAK'tan izin almadan öğrenci kaydederek faaliyet gösteren kurumun soruşturmasında tutuklanan 3 kişi dört gün daha tutuklu kalacak. Kurum hissedarı teminatla serbest bırakıldı.

ZgotmplZ Kamalı Haber

Yüksek Öğretim Planlama Denetleme Akreditasyon ve Kordinasyon Kurulu'ndan (YÖDAK) izinsiz faaliyet gösteren Cyprus Massachusetts Center Of Innovation isimli eğitim kurumundaki soruşturma kapsamında 8 Mart cuma günü tutuklanarak mahkemeye çıkarılan kurumun hissedarı ve sekreteri B.K., müdürü U.S. ve müdür yardımcısı M.I.B. ile kuruma komisyon karşılığında öğrenci getiren K.M. ek tutuklama talebiyle bugün tekrar mahkemeye çıkarıldı.

Daha önce tutuklanan kurumun muhasebecisi N.E. ise suçla bağı bulunmayarak, mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakıldı. 

İlgili kurumda yapılan denetleme sonucu, kurumun Millî Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) onaylı olduğunu ancak YÖDAK’a kaydı bulunmadığını belirten polis, kurumun öğrencilerinin YÖKAS'a (Yüksek Öğrenim Kayıt Sistemi) kayıtlı olduklarını ve bununla da öğrenci muhacereti yaptıklarını, bu şekilde yurt dışından öğrenci getirdiklerini söyledi.

ÖN LİSANS İLE YÜKSEK LİSANS ALINMASI REKLAMI

Polis ayrıca, kurumun web sitelerinde yaptıkları yayınlarda, okullarında alınan ön lisans ile Arap Emirliklerinde ve İngiltere’de Yüksek Lisans alabilecekleri şeklinde reklam yaptıklarını ve soruşturmada tespit edilen makbuz defterinde birçok yazılmış makbuz bulunmasına rağmen kesilmediklerini, sadece ikinci nüshalarının muhasebeye gönderildiğini tespit ettiklerini, olayın mali boyutunun araştırılması gerektiğini ifade etti. 

Eğitim kurumunda kayıt dosyası bulunan birçok yabancı öğrenciden bazılarına ulaşılamadığını söyleyen polis, zanlılara ait cep telefonlarının, bilgisayarlarının emare alındığını belirtti.

Polis, şirket direktörü olan T.A'nın yurt dışında olduğunu ve hakkında tutuklama emri olduğunu belirtirken, ifadesi alınan 20 öğrencinin kuruma katır olurken, kendilerine ön lisans ve 4 yıllık lisans diploması alabileceklerinin söylendiğini anlattıklarını açıkladı.

KAYIT ÜCRETİNİN İKİ KATINI ALDILAR

Ayrıca kayıt paralarını zanlı M.B'nin öğrencilerden aldığını, öğrencilerin ifadelerinde eğitim ücreti olarak 1000 euro veya dolar verdiklerini söylediklerini ancak okulun kayıt ücretinin 500 dolar olduğunu açıklarken, olayın müstahdem tarafından sirkat yönünün de olabileceğini söyledi. 

Polis, meselede tutuklu bulunan K.M.'nin ise acente olarak çalıştığını ve kuruma komisyon karşılığında öğrenci getirdiğini belirtti.

Söz konusu kurumun MEB'den onay alırken, işlemlerin B.K. tarafından yapıldığını ancak kurum eğitime başladıktan sonra işlenen suçlarla ilgili bir bağlantısının tespit edilmediğini söyleyen polis, B.K.'nin teminata bağlanmasını, diğer 3 zanlının ise 4 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

B.K. TEMİNATLA SERBEST, DİĞERLERİNE EK 4 GÜN TUTUKLULUK

Yargıç, B.K.'nin kurum eğitime başladıktan sonra işlenen suçlarla bir bağlantısı görülmediğini, ancak hissedar olduğu için yasal sorumluluğunun olabileceğini belirterek, B.K.'nin yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, 300 bin TL şahsi kefalet senedi imzalamasına ve iki kefilin 300’er bin TL kefalet senedi imzalamasına, diğer 3 zanlının ise 4 gün daha tutuklu kalmasına emir verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar