Saatler ileri alındı, yaz saati uygulaması başladı: İlk kim buldu?

31 Mart 2024

Güncelleme: 31 Mart 2024

A
A

Gün ışığından daha fazla yararlanılması amacıyla bugün yaz saati uygulamasına geçildi. 27 Ekim 2024 Pazar günü ise kış saati uygulaması yeniden yürürlüğe girecek.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

KKTC’de  31 Mart Pazar günü saatlerin bir saat ileri alınmasıyla yaz saati uygulaması başladı.

27 Ekim 2024 Pazar günü ise kış saati uygulaması yeniden yürürlüğe girecek.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.

İLK KİM BULDU/NEREDE UYGULANDI?

Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi.

İngiliz müteahhit William Willett 1907’de ‘Gün Işığı İsrafı’ konulu bir kitapçık yayımladı ve yaz aylarında saatleri ileri almayı önerdi.

Gün ışığından tasarruf etmeye yönelik uygulamayı ilk kullanan ülke 30 Nisan 1916’da Almanya oldu. Hemen ardından İngiltere’de de 17 Mayıs’ta benzer bir yasa yürürlüğe girdi. Ardından bu uygulama çok sayıda ülke tarafından benimsendi.

Yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebiliyor.  Günümüzde Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri yaz saati uygulamasını kullanıyor.

2016 Ekim ayından beri kış saati uygulamasını kaldıran Türkiye sürekli yaz saati uyguluyor.

YARARLARI/ZARARLARI

Genel olarak yaz saati uygulamasının satışlara, spor ve turizme katkısı olduğu, fakat tarım ve posta servisini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Uzmanlar, bu uygulamanın enerji kullanımının yanı sıra, trafik kazalarını ve suç oranını azaltarak yaşam kalitesini artırdığını, ancak sabah güne karanlıkta başlama ve uyku üzerinde jetlag etkisine benzer bir olumsuz etkisinin olduğunu söylüyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar