Yasemi Öztürk'ten Chabat tabelası tepkisi: Üstünün kapanması yetmez indirilmeli

23 Kasım 2023

Güncelleme: 23 Kasım 2023

A
A

Öztürk, Yahudi örgütü Chabat'ın Girne’de faaliyet gösterdiği “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi”nin tabelasının üstünün kapandığı ancak bunun yeterli olmadığını, indirilmesi gerektiğini vurguladı, Haham Azimov'un da adaya girişinin yasaklanmasını istedi.

ZgotmplZ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) İskele Milletvekili Yasemi Öztürk, geçtiğimiz ay faaliyetleri nedeniyle kapatılması çağrısı yaptığı, Girne’de “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi” adıyla faaliyet gösteren Yahudi örgütü Chabat ile ilgili son durumu anlattı.

Cumhuriyet Meclisi'ndeki odasında MYK Haber Müdürü Ramazan Adnan'ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Öztürk, merkezin tabelasının üstünün kapandığı ancak bunun yeterli olmadığını, indirilmesi gerektiğini vurguladı.

UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk, Chabat ile ilgili konuyu 18 Ekim'de kamuoyunun gündemine taşımış, 8 Kasım'da “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi” tabelasının üstü kapatılmıştı. Merkez o günden bu yana kapalı halde.

Hahambaşı Chaim Hillel Azimov'un ise oturma izni ile adada yaşadığını öğrendiği aktaran Öztürk, adaya girişinin yasaklanmasını istedi.

Konuyla ilgili Başbakan'ın, İçişleri Bakanı'na araştırılması için yetki verdiğini ancak gelinen noktada alınan bir karar olmadığını anlatan UBP Milletvekili, yabancılara mal satışıyla ilgili de henüz bir adım atılmadığından yakındı. "Bunu her gelen yönetime -bizde Başbakan, İçişleri Bakanı sıkça değiştiği için- sıkça dile getiriyorum. Bugüne kadar çok büyük tehlike görmediler sanırım." ifadelerini kullandı.

UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk'ün açıklamaları şöyle:

  • Chabat bir terör örgütüdür. KKTC'de örgütlü olarak gayrimenkul alıyorlar. Bu büyük tehlike.
  • Azimov haham olarak atandı ancak bunun dışında gayrimenkul satışı ile ilgili faaliyette bulunuyor. Bu şahsın vatandaş olmadığı da ortaya çıktı. Oturma izni ile bu ülkede olduğunu öğrendim. Tabelanın kaldırılması ile ilgili bir takım kişilere ulaştı. Oranın kapanmaması yönünde hareketlerde bulundu. Günün sonunda tabela kapandı fakat indirilmedi, indirilmesi gerekir.
  • Azimov'un adaya girişinin yasaklanması gerekir.
  • Fetö benzeri bir örgüt olan Chabat İsrail'de savaşı başlatandır.. Hiçbir Filistinlinin yaşamasını istemiyorlar.
  • Kıbrıs adasını vadedilmiş topraklar, kutsal topraklar olarak görüyorlar.
  • Burada örgütleniyorlar ve örgütlü bir şekilde taşınmaz mal alıyorlar. Güney Kıbrıs'ta da aynı şekilde. Çok tehlikeli buluyorum.
  • İçişleri Bakanı'na gittim, yazı da gönderdim. Başbakan'la konuştum. Grup toplantısında dile getirdim. Başbakan Ünal Üstel, İçişleri Bakanı'na araştırılması için yetki verdi. Gelinen noktada alınan bir karar yok. Peşini bırakmayacağım.
  • İranlılar da burada büyük miktarda alım yapıyorlar. Chabat'ın üyeleri sadece İsrailli değil. Bir çok ülkede de var, İranlılar da olabilir. Ayrıca her İsrailli de Chabat üyesi olarak görülmemelidir.
  • Adanın bütünündeki alımlar araştırılmalı. 
  • İskele'deki bir liman onların yönetiminde. Bizim polisimiz, askerimiz ne kadar etkin olabiliyor, tartışma konusu. Ne götürülüyor, ne getiriliyor, ne kadar denetliyoruz ayrı bir konu. Önünü almazsak ikinci bir Filistin de biz olabiliriz.
  • Yüksek fiyatlar vererek yer alıyorlar. Yerli kişilerin mal alımları ulaşılamaz hale geliyor.
  • Her şahsa 4 konut alma hakkı veren bir yasa gündeme gelmişti ve ben geçirilmemesi için büyük mücadele verdim. 
  • Özellikle yabancı sahibi vatandaş yapılan bir şirket bugün sözleşmeler üzerinde mal satıyor. Devlete de hiçbir şey ödemiyor. Bununla ilgili bir komisyon kuruldu henüz üretilmiş bir karar yok. Beni bugüne kadar tatmin eden bir cevap da gelmedi.
  • Buraya KKTC vatandaşı ile yüzde 51 ortaklıkla şirket kurulduğunda istediğiniz kadar mal alabiliyorsunuz. Ayrıca çok cüzi bir miktarda buraya yatırım yaptığınızda ve herhangi bir bankada teminat gösterdiğinizde almanın önünü sınırsız açtığınız madde de var. Bununla ilgili 8-9 ay bir önerge verdim ancak kabul görmediği için geri çektim. 
  • Bunu her gelen yönetime -bizde Başbakan, İçişleri Bakanı sıkça değiştiği için- sıkça dile getiriyorum. Bugüne kadar çok büyük tehlike görmediler sanırım.

CHABAD NEDİR?

Lubavitch, Habad ve Chabad-Lubavitch olarak da bilinen Chabad, Ortodoks bir Yahudi Hasidik (18'inci yüzyılda Doğu Avrupa’da  kurulan, dindarlık yönü ağır basan hareket) hanedanıdır. Chabad, özellikle sosyal yardım faaliyetleri nedeniyle dünyanın en tanınmış Hasidik hareketlerinden biridir. Dünyadaki en büyük Hasidik gruplardan ve Yahudi dini kuruluşlarından biridir. Günümüzde merkez olarak ABD ve İsrail’i kullanıyor.

KUZEY KIBRIS YAHUDİ MERKEZİ HAKKINDA

Chabad KKTC ya da bilinen adıyla “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi” 2008 yılında faaliyete geçti.

Sinagog ve dil okulu olarak da bilinen merkezin, hahambaşı ise (Almanya) Berlin'deki Chabad Lubavitsh Yahudi Merkezi'nden çıkma Chaim Hillel Azimov.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar