Yardım gemisi Kıbrıs'tan ayrıldı, nereye gideceği bilinmiyor! Koridor için taraflardan telekonferans toplantısı

13 Mart 2024

Güncelleme: 13 Mart 2024

A
A

Larnaka limanından Gazze'ye yardım götüren geminin akıbeti için Gazze'deki Filistin hükümeti, Tel Aviv'e baskı kurulması çağrısında bulundu. Türkiye geminin Güney'den kalkmasıyla ilgili KKTC'yi işaret etti. Koridor için çoklu toplantı yapılıyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

''Open Arms'' yardım kuruluşuna organize ettiği, deniz yoluyla Gazze'ye 200 ton yardım malzemesi götürmek için günlerdir bekleyen gemi Larnaka limanından dün gece yola çıkmıştı. İsrailli güvenlik görevlileri tarafından denetlendikten sonra gemiye izin verildi.

İspanyol merkezli yardım kuruluşuna ait olan ''Open Arms'' gemisindeki yardım, genellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen tarafından finanse edildi.

Varışın, kargonun karaya çıkarılacağı geçici bir iskele kuracak bir ABD gemisinin gelişiyle aynı zamana denk gelmesi bekleniyor.

Geminin ne zaman ulaşacağı ve nereye demir atacağı henüz muammada kaldı.

RUM DIŞİŞLERİ: DENİZDE İLERLİYOR

Rum Dışişleri bakanlığı sözcüsü Theodoros Gotsis Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yardım gemisi Open Arms'ın yolculuğunun plana göre ilerlediğini, geminin şu anda Kıbrıs Ortak Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin (JRCC) yetkisi dahilindeki bir deniz bölgesinde olduğunu söyledi.

DENİZ KORİDORU İÇİN TELEKONFERANS

Gazze'ye giden ''Amalthea'' insani deniz koridoru girişiminin tüm taraflarının katıldığı bir telekonferans düzenleniyor.

Toplantıya Kıbrıs, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilciler katılacak.

AF ÖRGÜTÜ: ZAMAN ALACAK

Uluslararası Af Örgütü bugün yaptığı açıklamada, koridorun "birkaç haftadan önce tam olarak faaliyete geçmeyeceği" uyarısında bulundu ve "ailelerin açlıktan öldüğünü ve açık deniz ve kara altyapısının inşa edilmesi için zamanları olmadığını" vurguladı.

GAZZZE YÖNETİMİ, YARDIM İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail ordusunun 5 aydan uzun süredir saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne insani yardımların deniz yoluyla ulaştırılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların deniz yoluyla ulaşımına dair mekanizmanın yararının tartışmaya açık olduğunu belirterek, yardımların sınır kapılarından ulaştırılması için Tel Aviv'e baskı kurulması çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan bir geminin yola çıktığı haberlerine işaret eden Maruf, "Halkımızın karşı karşıya kaldığı insani felaketin gölgesinde bölgeye insani yardım çabalarının yetersiz seviyede olduğunu teyit ediyoruz. Özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 700 binden fazla kişi açlıkla mücadele ediyor." ifadelerini kullandı.

Söz konusu geminin taşıdığı yardımların bir veya iki tır yükten ibaret olduğuna vurgu yapan Maruf, şunları kaydetti:

"Gazze'ye ulaşması günler alacak bu geminin hala nereye ve nasıl demirleneceği bilinmiyor. Bu gemi ayrıca İsrail ordusu tarafından aranacak, bu nedenle bu mekanizmanın yararı tartışmaya açık. Doğrusu herkesin, yardım araçlarının Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ve Refah Sınır Kapısı'ndan girmesini sağlamak veya diğer bazı sınır kapılarının faaliyete geçirilmesi için işgalciye (İsrail'e) baskı kurmaları gerekir."

Maruf, Gazze'de aç bırakılan insanların ölümden kurtarılması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini belirterek insanları açlıktan kurtarmanın tek yolunun ise binlerce aracın sınır kapılarından hızlıca Gazze'ye girişine izin verilmesi olduğunu ifade etti.

İNSANİ FALAKETE NEDEN OLUYOR

Filistinli yetkili, İsrail yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarını görmezden gelerek insani yardımların Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye ulaşmasını reddetmesiyle bölgede insani felakete neden olduğuna dikkati çekti.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ: MUHATAP KKTC...

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, bugün yaptığı değerlendirme toplantısında, Gazze'ye yardımın Güney Kıbrıs üzerinden olmasıyla ilgili, "GKRY'nin muhatabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarıdır. Dolayısıyla onlar bu konuda gerekli yorumda bulunacaklardır. Bizim açımızdan söyleyeceğim tek şey, biz KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki haklarının bir şekilde zedelenmesine, ihlal edilmesine izin vermeyiz." dedi.

DÜN GECE YOLA ÇIKMIŞTI

İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms'ın X hesabında yapılan açıklamada, Open Arms ile ABD merkezli World Central Kitchen kuruluşunun 200 tonluk gıda yardımını taşıyan geminin ilk kez Kıbrıs Adası üzerinden Gazze'ye doğru yola çıktığı belirtilmişti.

Gazze'ye gönderilecek gemi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka Limanı'ndan hareket etmeye hazırlanırken, Open Arms'ın hesabında "Böylelikle nüfusun karşı karşıya olduğu insani acil durumu hafifletmeyi başaracak birçok misyondan ilki olacağını umduğumuz son derece karmaşık bir görevle Gazze Şeridi'ne insani deniz koridoru açılıyor." ifadesi kullanılmıştı.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 272 Filistinli öldürüldü, 73 bin 24 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar