Van'da sokaklar karıştı: Mazbata, DEM Parti yerine AK Parti adayına verildi

2 Nisan 2024

Güncelleme: 3 Nisan 2024

A
A

Van İl Seçim Kurulu, seçimden önce mahkeme kararıyla adaylığı durdurulan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verdi. Belediye Başkanlığı mazbatasını ise AK Parti adayına verdi. DEM partililer eylemlere başladı.

ZgotmplZ

Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına giderek tercihini yaptı.

DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan, 31 Mart'taki yerel seçimde Van'da oyların yüzde 55.48'ini alarak başkan seçilmişti. Kentteki tüm ilçe belediyelerini de DEM Parti kazanmıştı.

Ancak Zeydan’ın memnu hakları, seçimden hemen önce mahkeme kararıyla alındı.

Memnu haklar, daha önce ceza almış kişilerin seçme ve seçilme hakları dahil bazı haklarını tanımlamak için kullanılıyor.

MAZBATA AK PARTİLİ ADAYA VERİLDİ

Van İl Seçim Kurulu, DEM Partili Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verdi.

Seçim Kurulu, mazbatanın AK Parti'li Abdulahat Arvas'a verilmesine hükmetti.

Yaşananların ardından Zeydan ve destekçileri şehri karıştırdı.

DEM Parti Van İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalık, polisin uyarılarına rağmen Cumhuriyet Caddesi'ne yürümek isterken müdahale başladı.

PROTESTOLAR AKŞAM DA DEVAM ETTİ

Gündüz başlayan protesto olayları, iftar saatinden sonra da devam etti. Kentin cadde ve sokaklarında bir araya gelen göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu arada Cumhuriyet Caddesi'nde iş yeri bulunan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması için uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi.

OLAYLAR YÜKSEKOVA'YA DA SIÇRADI

Yaşananlar, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de protesto edildi. İftar sonrası ilçenin Cengiz Topel Caddesi'nde bir araya gelen grup, yürüyüş yapmak isteyince polis müdahale etti. Basınçlı su ve biber gazı ile yapılan müdahale sonrası gruptakiler ara sokaklara dağıldı. İlçedeki olaylar yer yer devam ediyor.

SİİRT'TEKİ EYLEME MÜDAHALE: GÖZALTILAR VAR

Siirt’te, kararı protesto edenler Saat Kulesi önüne kadar yürüyüş yaparak basın açıklaması yapmak istedi. Polis, yürüyüşe izin vermedi. 

Uyarılara rağmen Abdullah Zeydan ile ilgili sloganlar atarak yürüyüşe geçen gruba polis müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruptakilerin bazılar polise taş attı. Çıkan arbedede birçok kişi gözaltına alındı.

VALİLİKTEN 15 GÜNLÜK YASAK

Van'da protestolar sürerken valilik 15 gün süreyle kentteki gösteri yürüyüşlerini yasakladı. Van Valiliği'nin sosyal medya X hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihinden geçerli 17/04/2024 tarihi de dâhil olmak üzere (15) gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması,

Yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması,

Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır."

Ortalığın savaş alanına döndüğü olayla ilgili CHP'den bir açıklama geldi.

CHP HEYET GÖNDERİYOR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin Van'a heyet görevlendirdi.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde mazbatanın seçimi kazanan Abdullah Zeydan yerine ikinci gelen adaya verilmesi üzerine bir heyet görevlendirdi.

Heyet, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal'dan oluşuyor.

DEM PARTİ AÇIKLAMA YAPTI

DEM Parti'nin bugün yayınladığı açıklamada ''Van'da yeni hukuksuz girişimler devreye konulduğu'' savunuldu.

Açıklamada, Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduğu, inceleme sonucu YSK tarafından adaylığı kabul edildiği dile getirildi.

'İKİ GÜN KALA BAŞVURU'

Açıklamada şöyle dendi:

"Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur.

'HALK İRADESİ YOK SAYILDI'

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar