
Uzmanlardan uyarılar: Helen-Kıbrıs Yayı'nda hareketlenmeler var
2 Şubat 2025
Güncelleme: 3 Şubat 2025
Ege ve Akdeniz'de son 24 saatte onlarca küçük ölçekli deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin Helen-Kıbrıs Yayı'ndaki hareketlerle bağlantılı olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Ercan, depremlerin kökenini denizin içindeki yanardağa bağladı.

Ege Denizi ve Akdeniz'de sismik hareketlilik devam ediyor; son 24 saatte onlarca küçük ölçekli, Richter ölçeğine göre 4'ten büyük 9 deprem meydana geldi...
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi verilerinden edinilen bilgilere göre, Ege Denizi ve Akdeniz'de çok sayıda sarsıntı tespit edildi.
Dün yaşanan irili ufaklı sarsıntıların ardından bugün son olarak saat 18.08'de Ege Denizi'nde 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Akdeniz'de ise saat 14.18'de 3,2 büyüklüğünde deprem oldu.
Öte yandan Akdeniz ve Ege Denizi'nde Yunanistan ve bazı adalara yakın bölümde de 4 ila 4,8 arasında, toplam 9 deprem kayıtlara geçti.
48 SAATTE 200'DEN FAZLA DEPREM
Ege Denizi'nde son 48 saatte ise 200'den fazla deprem meydana geldiği bildirildi.
BİR SAATTE 5 YENİ DEPREM
Bu akşam, sadece bir saat içinde meydana gelen depremler ve büyüklüğü şu şekilde sıralandı:
Saat 20.04'te merkez üssü Ege Denizi olan 3,5 büyüklüğündeki deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi..
Saat 20.13'te merkez üssü Ege Denizi olan 3,6 büyüklüğündeki deprem, yerin 5.8 kilometre derinliğinde meydana geldi..
Saat 20.41'de merkez üssü Ege Denizi olan 4,5 büyüklüğündeki deprem, yerin 10.45 kilometre derinliğinde meydana geldi..
Saat 20.45'te merkez üssü Ege Denizi olan 4,4 büyüklüğündeki deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi..
Saat 20.45'te merkez üssü Ege Denizi olan 4,4 büyüklüğündeki deprem, yerin 6.99 kilometre derinliğinde meydana geldi.
YUNANİSTAN'DA ACİL TOPLANTI KARARI
Öte yandan Ege Denizi'nde yaşanan depremler sonrası herhangi bir olumsuz ihbar alınmazken, Yunanistan kırmızı alarma geçti..
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, acil toplantı kararı aldı..
UZMANLARDAN UYARILAR GELDİ
Depremlerin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan dikkat çeken bir uyarılarda bulundu.
HELEN-KIBRIS YAYI
Ege'de yaşayan vatandaşlara seslenen Görür, "Son Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'ndeki depremlerin Helen-Kıbrıs Yayı'ndaki tektonik hareketlerle bağlantılı olduğunu açıkladı. Görür, bu bölgede Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalması sonucu gerilim yaşandığını ve bunun depremlere neden olduğunu belirtti.
Görür, özellikle Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda meydana gelen depremlere dikkat çekerek, "Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum," uyarısında bulundu.
Helen-Kıbrıs Yayı, Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalmasıyla oluşan aktif bir tektonik bölge. Bu bölgede sık sık depremler meydana gelir, çünkü levhaların hareketi sürekli gerilim birikmesine neden olur. Prof. Görür, bu sürecin Ege Denizi'ndeki depremleri tetiklediğini vurguladı.
ERCAN: MAGMA HAREKET EDİYOR
Sismik hareketliliğin sürdüğü bölgede bugün de 15.55’e kadar büyüklükleri 2.2 ila 4.8 arasında değişen 18 deprem daha meydana geldi.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasına yönelik açıklama yaptı.
Prof. Dr. Ercan, bu deprem fırtınasının kökeninin tamamen denizin içindeki yanardağa bağlı olduğunu öne sürdü.
Santorini Yanardağı ile ilişkili bir deprem fırtınası yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Magmadan yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 1200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla yukarıdaki magma odalarını dolduruyor. Yaklaşık 250 kilobarlık basınçla ve 2 bin 200 santigrat derece sıcaklıkla oraya basıyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor" diye konuştu.
''TÜRKİYE KIYILARINI DA ETKİLEYEBİLİR''
Prof. Dr. Ercan, "Herkes bunun sonucunda ne olacak diye merak ediyor. Bunun sonucunda, taş ve topakların fırlatıldığı patlama gerçekleşebilir. Bu patlama etkin olur. Deprem üretimi de olabilir. Bu üretim de 5 ile 7 arasında sarsıntıya da neden olabilir. Depremle birlikte süpürtü dalgaları oluşabilir. Bu dalgalar bütün Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan kıyılarını ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar