Üstel CTP'yi de ortak etti: ''Yabancılara mal satışında hepimiz eksik şeyler yaptık''

27 Kasım 2023

Güncelleme: 28 Kasım 2023

A
A

Başbakan Üstel, CTP lideri Erhürman ile İçişleri Bakanı arasında, Meclis'te, ''yabancılara mal satışı, Düzova’da 50 dönüm arazinin yabancı şirkete verilmesi ve Fidan'ın açıklamaları'' konuşuldu. Üstel, CTP'yi de kastederek hepimiz eksik yaptık dedi.

ZgotmplZ
Görsel: MYK Haber

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Ülke gündemini uzun bir süredir meşgul eden ''Mülkiyet'', ''yabancılara mal satışı'' gibi konular Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda bugün tekrar gündeme geldi.

22 Kasım tarihinde Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ''23 yıl içerisinde İsrail vatandaşı Kuzey Kıbrıs'tan 200'den fazla emlak alımı yaparak, tüm ülkeler arasında 12. sırada. KKTC yetkililerine endişelerimizi ilettik. Aracılar vasıtasıyla yapıldığı söylenen konular var. Kıbrıs yetkilileri nezdinde bu endişelerimizi gündeme getiriyoruz." diye konuşmuştu.

Geçtiğimiz günlerde ise Hakan Fidan yine bu konuyla ilgili TBMM'de yaptığı konuşmada ''KKTC Bakanlar Kurulu'nun karar almasını bekliyoruz'' ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, Girne'de bulunan Yahudi örgütü Chabat ile ilgili MYK Haber'e açıklama yaparak, "Haham mal alımı için teşvik ediyor, büyük miktarda mal alıyorlar, bu merkez kapatılmalı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı da dahil, bir çok kişiye ulaşmak istedim, fakat duyarsız kaldılar'' açıklamasını yapmıştı.

Meclis kürsünden konuyu gündeme getiren Cumhuriyetçi Türk Parti Tufan Erhürman, yabancı bir şirkete, Düzova’da 50 dönüme yakın arazi alımı izni veren 23 Kasım tarihli Bakanlar Kurulu kararını okuyarak, kararda şirketin yatırım amacının yazılmamasını ve amacın bilinmemesini eleştirdi. 

Erhürman, “Bunların yanınıza kalacağınızı düşünürsünüz, yanınıza kalmayacak” dedi.

OĞUZ: TARIMSAL MAKSATLI KİRALANDI
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz

Erhürman’ın ardından söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Bakanlar Kurulu kararına ilişkin açıklamalarda bulunarak, söz konusu arazi alımının tarımsal amaçlı olduğunu söyledi.

Oğuz, yabancılara yönelik kısıtlamalara ilişkin çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, yap-satı yasaklayacaklarını, ancak mal satımını yasaklamayacaklarını belirtti; yap-sat haricinde teminatın da yükseltildiğini ifade etti.. Oğuz, Mesarya'yla ilgili çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini de söyledi.

ERHÜRMAN HUKUKA AYKIRI

Yeniden kürsüye çıkan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yabancı bir şirkete hiçbir gerekçe gösterilmeksizin Düzova’da arazi verilmesinin hukuka aykırı olduğunu yineledi.

Erhürman, İçişleri Bakanı Oğuz’a, ''Yeni bir mevzuat çıkaracağınızı ve ona uyacağınızı söylüyorsunuz. O zaman şu anki mevzuata uyun. Şu anki mevzuat size bu işin böyle yapılamayacağını söylüyor'' dedi.

ÜSTEL: CTP BAŞLATTI... HEPİMİZ EKSİK YAPTIK...

Bakanlar ve milletvekillerinin ardından söz alan Başbakan Ünal Üstel ise Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın TBMM’de yaptığı ''Gözümüz KKTC’de ve Bakanlar Kurulu’ndadır'' açıklaması ve mal satışına ilişkin iddialara yanıt vererek, yabancıların mal alımının bu ülkede 2004 Annan Planı’ndan sonra süratli bir şekilde arttığını, yaşanan durgunluğun ardından, hükümete gelen tüm iktidarların sektörün canlandırılması için çalışmalar yaptığını söyledi.

Üstel, CTP’nin iktidara geldiğinde bir ilki gerçekleştirerek yabancılara mal alımını 1’den 4’e çıkardığına işaret ederek, sorgulamanın sadece son 3 yıla yönelik yapılmasını eleştirdi.

Üstel, kendisi İçişleri Bakanı’yken yabancıların tapuda yaptığı sözleşmeleri bire indirdiğini anımsattı.

''Hepimizin bazı şeyleri eksik yaptığını kabul etmemiz lazım'' diyen Üstel, Tapu Dairelerinde yıllardır otomasyon çalışmasının tamamlanamamasını eleştirerek, 2022 öncesi kayıtların defterlerde olduğunu, 2023 yılının ise bir tuşla alınabileceğini kaydetti.

Yabancılara mal satışına ilişkin ''Telaş edecek, yüksek rakamlar yoktur'' diyen Üstel, bugün ülke ekonomisinin çarkları dönüyorsa müteahhitlerin yaptığı işler ve bu çalışmaların turizme yaptıkları etkiler sayesinde olduğunu vurguladı.

Fidan’ın açıklamalarına ilişkin Üstel, "Sayın Hakan Fidan'ın yaptığı açıklama bütün yabancıların mal alırken Tapu Dairesi'nde bir tane kayıt hakkı var, ikincisi Bakanlar Kurulu'ndan geçer, güvenlik soruşturması yapılır ve ondan sonra alır'' ifadelerini kullandı.

Üstel, tapuda kaydı olan sözleşmelerin belli olduğunu, diğer sözleşmelerin de Meclis’e getirecekleri yeni yasa ile kayda alınacağını açıkladı, Savcılıktan görüş beklediklerini bildirdi.

ERHÜRMAN: 1 YILDA 39 BİN RUS ÜLKEYE YERLEŞTİ...

Yabancılara mülkiyet hakkı verilmesi konusunda Hakan Fidan’dan açıklama gelirken, buradaki makamların hiçbir açıklama gelmediğini ifade eden Erhürman, Üstel'in CTP döneminden örnek göstermesine son 1 yılda Ruslara verilen izin sayısıyla cevap verdi.

Erhürman, ''Eğer son bir yılda 39 bin Rus bu ülkeye yerleşmediyse bunun en yetkili makam tarafından açıklanması gerekir. Açıklandı mı? Hayır'' dedi.

Memleketin yönetilmediğini, bu yönde bir gaile de olmadığını belirten Erhürman, ''Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir diye bir söz vardır, cehenneme doğru gidiyoruz, hala iyi niyet hala sükûnet. Bugün, altımızdan kayıp gitti. Keşke sadece bugün altımızdan kayıp gitse, gelecek çocuklarımızın altından kayıp gidiyor'' dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar