Ülkedeki skandallar zincirinin son halkası "sahte medya"

28 Şubat 2024

Güncelleme: 29 Şubat 2024

A
A

KKTC'de skandallar zincirine bir yenisi daha eklendi. “YeniBakış” markası, gazetecilik mesleğini ve basın etiğini ayaklar altına alarak, 11 ay süresince "MYKibris.com"un tüm içeriklerini birebir kendi sitesinde yayınladı, emeklerini hiçe saydı.

ZgotmplZ

Son dönemde farklı sektörlerde ülke kurumlarında baş gösteren "sahtecilik" olayının son örneği medyada yaşanıyor.

Skandalın arkasında ise online ve basılı gazetecilik yapan “YeniBakış” markası bulunuyor.

Kıbrıs Türk basını tarihine geçecek bu skandal, gazetecilik mesleğini ve basın etiğini ayaklar altına alırken, ülkede kontrol edilemez hale gelen medya faaliyetleri için de aslında bir ayna vazifesi görüyor.

Peki “YeniBakış” ne yapıyor?

HER İÇERİK ANLIK OLARAK ALINDI

2021 Haziran ayında ilkeli yayın ve  habercilik anlayışıyla okurla buluşan "MYKibris.com"un girdiği her içerik (haber, foto, video, özel uygulama içerikleri, v.b.) anlık olarak birebir “YeniBakış” online sitesinde ve Facebook sayfasında yayınlanıyor. 

MYKibris.com editörlerince hazırlanan haberler, röportajlar, içerikler, çekilen fotoğraflar, abonesi olduğu ajansların haberleri tek bir "emek" gösterilmeden sahipleniliyor.

MYK HABER İSMİ OTOMATİK OLARAK YENİ BAKIŞ'A DÖNÜŞÜYOR

Aktif yazılım ve/veya bot vasıtasıyla MYKibris.com’u adeta klonlayan “YeniBakış”, “MYK Haber” ismini de yine yazılım vasıtasıyla otomatik olarak “YeniBakış”a dönüştürüyor.

KİMLİĞE BÜRÜNME

MYKibris.com bünyesinde çalışan ve/veya içerik hizmeti veren gazeteciler de bu yöntemle, “başkasının kimliğine bürünmüş” oluyor, haberlerde “YeniBakış” temsilcisi gibi gösteriliyor.

Bu da “YeniBakış” hakkında yapılacak şikayet ya da açılacak bir davada MYKibris.com çalışanlarını adları geçtiği için doğrudan sorumlu hale getiriyor.

BAŞKA HABER SİTELERİ DE KULLANIYOR

İşin bir başka boyutu ise MYKibris.com'a ait haberlere “YeniBakış” kaynak gösterilerek farklı haber sitelerinde yer verilmesi. Bir başkasının emeği üzerinden açıkça menfaat sağlanmasını sağlayan bu durum, diğer basın kuruluşları ve mensuplarını da zorda bırakıyor.

MYK'NIN HABER KAYNAKLARI VE YENİBAKIŞ OKUYUCULARI DA SKANDALA ALET EDİLİYOR

MYKibris.com'a konuk olan, özel röportaj veren siyasiler ve önde gelen isimler de, içeriklerdeki “MYK Haber” ibaresi “YeniBakış”a dönüştürülerek, bilgi ve izinleri dışında bu siteye konuşmuş şeklinde gösteriliyor. Üstelik MYKibris.com ofisi ve MYK mikrofonlarının varlığını kanıtlayan fotoğraflar kullanılarak... 

"YeniBakış”ı takip eden kullanıcılar da, bu sitenin üretimi zannederek, bilgileri olmadan bu skandala ortak ediliyor.

BİNLERCE SAYFA DELİL

Uzun süredir yaşanan bu olayı takip eden MYKibris.com, konuyla ilgili hak arayışına başladı.

Mart 2023’te başlayan ve aralıksız 11 ay süren skandal da, 11 Şubat 2024 itibarıyla "ansızın" son buldu.

MYKibris.com, binlerce delille polisin yolunu tuttu ve “YeniBakış” sorumluları hakkında şikayette bulundu.

SUÇLAR, TAZMİNAT VE HAPİS CEZASIYLA SONUÇLANABİLİR

Kıbrıs Türk basın tarihinde ilk kez sistematik olarak gerçekleşen böylesi büyük bir olayla karşılaşan polis, savcılıktan görüş talebinde bulunurken, süreci titizlikle yürütüyor.

Basın Yasası, Bilişim Suçları Yasası ve Elektronik Haberleşme Yasası kapsamında incelenen olayda, "kimliğe bürünme" gibi suçlar da yer alıyor.

Adli kaynaklar, işlenen suçun nitelikleri göz önünde bulundurularak, sürecin tazminat ve hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini belirtiyor.

MESLEK ETİĞİ AYAKLAR ALTINDA

MYKibris.com’un marka değerine ve kuruma olan güven duygusuna doğrudan zarar veren bu skandal, Kıbrıs Türk medya sektöründe hızla biriken sorunların ve denetimsizliğin açık örneğidir.

Medya Etik Kurulu “İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu”nun 3, 4 ve 5’inci maddelerinde şunlar yer alıyor:

“3. Başka bir medya kuruluşundan alınarak yayımlanan haberlerde kaynağın belirtilmesi ve medya kuruluşunun kendi imkânlarıyla ürettiği özel haberlerin tamamının kullanılmayıp haberi üreten medya kuruluşuna link verilmesi esastır.

4. Bir gazetede ya da internet haber sitesinde yayımlanan köşe yazısı ancak yazarın ve yayımcının izniyle haber sitesine konulabilir.

5. İnternet haber sitelerinin sorumluları, gazetecilik kaygısıyla hareket ederler.”

Buradan hareketle; Yeni Bakış markasının tüm mesleki ve insani etik değerlere aykırı davranırken, yayıncılığı da kötüye kullandığı açıkça görülebiliyor.

SİSTEMATİK SKANDALDAN ÖRNEKLER...

“YeniBakış”ın imza attığı skandala ilişkin sadece birkaç örneği burada görebilirsiniz…


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2023'ün Kasım ayında Londra gezisinde MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa'ya özel bir röportaj vermiş, ilk kez MYK mikrofonlarına yaptığı nüfus açıklaması KKTC'de gündem olmuştu.

 


Şampiyon Melekler için yine 2023'ün son aylarında Gazimağusa'da gerçekleştirilen "Adalete Işık Tut" yürüyüşünde Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, MYK mikrofonuna değerlendirmede bulunmuştu.

 


Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 2023 Ağustos ayında MYK Haber'in Girne'deki ofisini ziyaret etmiş, burada gündeme ilişkin özel açıklamalarda bulunmuştu.

 


MYK Haber (MYKibris.com) Müdürü Ramazan Adnan, 2023 Kasım ayında Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile makamında özel bir röportaj gerçekleştirmişti. Bu aynı zamanda Ertuğruloğlu'nun Kıbrıs Türk basınına uzun süre sonra verilen ilk özel röportaj olmuştu.

 


2023 yılı içerisinde Şampiyon Melekler anısına koşulan Lefkoşa Maratonu'nda Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Genel Sekreteri Osman Akın, MYK mikrofonuna değerlendirmede bulunmuştu.


Ocak ayında Adıyaman'da başlayan İsias Otel dava sürecini yerinde takip eden MYK Haber, bölgeden 5 gün boyunca tüm gelişmeleri anlık olarak Kıbrıs Türk kamuoyuna aktarmıştı. Barolar Birliği Hasan Esendağlı da 4 güne yayılan duruşmalar sürecinde MYK Haber'e değerlendirmelerde bulunmuştu.


MYK Haber, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını özel bir görselle kutlamıştı.


Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Yasemi Öztürk, Chabat ile ilgili tartışmalar sırasında MYK Haber'e özel değerlendirmelerde bulunmuştu.


Turizm, Kültür, Çevre ve Gençlik Bakanı Fikri Ataoğlu, ocak ayında Adıyaman'da başlayan İsias Otel dava sürecini yerinde takip eden MYK Haber'e değerlendirmelerde bulunmuştu.


Geçtiğimiz hafta sonu Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı seçilen Zeki Çeler, kurultaydan iki ay önce MYK Haber ofisini ziyaret ederek, özel açıklamalar yapmıştı.


Ocak ayında Adıyaman'da başlayan İsias Otel dava sürecini yerinde takip eden MYK Haber, bölgeden 5 gün boyunca tüm gelişmeleri anlık olarak Kıbrıs Türk kamuoyuna aktarmıştı. MYK Haber ekibi, İsias Otel enkazından geriye kalan ek yapının içinden daha önce görülmemiş görüntüleri ilk kez Kıbrıs Türk kamuoyuyla buluşturmuştu.


Milletin Partisi Genel Başkanlığı'na hazırlanan 9'uncu dönem milletvekili Bertan Zaroğlu, 2023 Eylül ayında, Ercan Havalimanı'nda bir ailenin ülkeye sokulmadan nezarette tutulmasına ilişkin aldığı duyumları MYK Haber'e özel olarak anlatmıştı.


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2023'ün Kasım ayında Londra gezisinde MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa'ya özel bir röportaj vermiş, ilk kez MYK mikrofonlarına yaptığı nüfus açıklaması KKTC'de gündem olmuştu.


MYK Haber (MYKibris.com) Müdürü Ramazan Adnan, 2023 Kasım ayında Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile makamında özel bir röportaj gerçekleştirmişti. Bu aynı zamanda Ertuğruloğlu'nun Kıbrıs Türk basınına uzun süre sonra verilen ilk özel röportaj olmuştu.


Şampiyon Melekler için 2023'ün son aylarında Gazimağusa'da gerçekleştirilen "Adalete Işık Tut" yürüyüşünde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, MYK mikrofonuna değerlendirmede bulunmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar