Ukrayna'nın yeniden inşası için yarım trilyon dolar gerekli

25 Şubat 2025

Güncelleme: 26 Şubat 2025

A
A

Ukrayna'nın savaş sonrası yeniden inşası ve ekonomik toparlanması için önümüzdeki on yılda 524 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyuluyor. Ukrayna'daki toplam konut sayısının yüzde 13'ünün ya ağır hasar aldığı ya da tamamen yıkıldığı belirtildi.

ZgotmplZ

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının üzerinden üç yıl geçerken, ülkenin yeniden yapılanma sürecine dair kritik veriler içeren Dördüncü Hızlı Hasar ve İhtiyaç Değerlendirmesi raporu yayımlandı.

Dünya Bankası, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Ukrayna hükümeti tarafından hazırlanan raporda, Ukrayna’nın savaş sonrası toparlanması ve yeniden inşası için önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 524 milyar dolar gerektiği belirtildi. Bu rakamın, Ukrayna'nın 2024 yılı için öngörülen nominal GSYİH'sinin yaklaşık 2,8 katına denk geldiği vurgulandı.

UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASINDA BÜYÜK FİNANSMAN AÇIĞI

Raporda, Ukrayna hükümetinin uluslararası bağışçıların desteğiyle 2025 yılı için 7,37 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığı, ancak mevcut ihtiyacın 9,96 milyar dolara ulaştığı ifade edildi. Öncelikli olarak konut, eğitim, sağlık, enerji, ulaştırma, su temini, sosyal koruma, mayın temizleme ve sivil güvenlik alanlarına yatırım yapılacağı belirtildi.

Savaşın yol açtığı tahribatın giderilmesi için sadece enkaz kaldırma ve yönetim çalışmalarının bile 13 milyar dolarlık bir maliyet oluşturduğu kaydedildi. Özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, Ukrayna’nın başarılı bir yeniden yapılanma sürecinden geçmesinin AB üyeliği ve uzun vadeli istikrarı açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.

176 MİLYAR DOLARLIK DOĞRUDAN ZARAR

Raporda, 24 Şubat 2022 - 31 Aralık 2024 tarihleri arasındaki savaş hasarı analiz edildi. Buna göre, Ukrayna’daki doğrudan zarar 176 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Şubat 2024'te yayımlanan önceki raporda belirtilen 152 milyar dolarlık zararın üzerine çıkarak önemli bir artış gösterdi.

Savaşın en çok etkilediği sektörler arasında konut, ulaştırma, enerji, ticaret, sanayi ve eğitim öne çıkarken, Ukrayna’daki toplam konut stokunun yüzde 13’ünün ya ağır hasar aldığı ya da tamamen yıkıldığı belirtildi. Bu durumun 2,5 milyondan fazla haneyi doğrudan etkilediği ifade edildi.

Özellikle enerji altyapısının büyük darbe aldığı belirtilen raporda, şubat 2023’ten bu yana enerji üretimi, iletimi ve bölgesel ısıtma sistemlerinde yüzde 70’lik ek bir hasar oluştuğu aktarıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar