Türkiye'ye giriş yasağı: Başvurusu reddedilen Rahvancıoğlu, kararın kaldırılması için dava açtı

21 Mart 2023

Güncelleme: 21 Mart 2023

A
A

Rahvancıoğlu, Türkiye’ye girişte ön izne tabi olması kararının kaldırılması için yaptığı başvuruyu reddeden Türkiye İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'na karşı yürütmenin durdurulması ve iptal talebiyle dava açtı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye’ye girişine izin verilmeyen Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, yargı mücadelesi başlattı.

Rahvancıoğlu, 27 Eylül 2022'de Bağımsızlık Yolu heyetiyle gittiği Ankara'dan, "N82" kodu gerekçe gösterilerek, ülkeye sokulmadan geri gönderilmişti.

Münür Rahvancıoğlu, 23 Kasım 2022'de Türkiye İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'na avukatı aracılığıyla dilekçeyle başvurarak, kodun ne olduğunun, kimin tarafından konduğunun öğrenilmesi ve ülkeye girişini sınırlandıran (tahdit konulması) kararın kaldırılmasını talep etmiş, ancak 30 Aralık2022 tarihinde başvurusu reddedilmişti.

Rahvancıoğlu, "itiraza gelen yanıtla birlikte giriş yasağıyla ilgili hukuk yolunun açılmasının" ardından, yasağın kaldırılması amacıyla Ankara’da Türkiye Göç İdaresi Başkanlığı’na dava süreci başlattı.

Bağımsızlık Yolu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Rahvancıoğlu adına Halkevleri Hukuk Sekreteri Avukat Sercan Aran tarafından 17 Şubat 2023’te Ankara 25'inci İdare Mahkemesi’nde açılan idari dava ile dilekçe reddi işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptalinin talep edildiği bildirildi.


Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, 27 Eylül 2022'de temaslarda bulunmak üzere Bağımsızlık Yolu heyetiyle birlikte gittiği Ankara'da "N82" kodu gerekçe gösterilerek, şehre alınmamıştı.

Türkiye'ye 2021 yılından bu yana 10'a yakın isme "G82" veya "N82” kodu gerekçe gösterilerek, giriş izni verilmedi.

Türkiye, ülkeye girişlerini sınırlandırdığı (tahdit konulması) yabancılar için çok sayıda tahdit koduna sahip.

"G82" olarak adlandırılan kod, "Genel güvenliğimiz adına faaliyetler"i ifade ediyor.

"N82" tahdit kodunda ise yabancılar Türkiye’ye giriş yapmak için ön izin almak zorunda. Ancak bu izin uygulamada hemen hemen hiç izin verilmiyor. Bu durum ülkeye giriş yasağının bir uygulaması olarak kabul ediliyor. Bu durumda dava açılıp kod iptal edilmeden yabancının Türkiye’ye girmesi mümkün olmuyor.

Konuyla ilgili bilgi edinme başvurusu yapılan Dışişleri Bakanlığı, devletlerin bu tür karar alma hakkını saklı tuttuklarını, konuya ilişkin bilginin doğrudan Türkiye Cumhuriyeti makamlarından istenebileceğini belirtmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Utku Çakırözer da konuyu TBMM gündemine taşımış ancak sorularına yanıt verilmemişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar