Türkiye'den Güney'e Navtex yanıtı: Kıbrıs, 1960 yılında kurulan ortak devlet değil!

6 Mart 2024

Güncelleme: 6 Mart 2024

A
A

Türkiye, Güney Kıbrıs'ın karşı Navtex'ini bir uyarı yayınlayarak geçersiz kıldı. Telsiz mesajında, ''Kıbrıs 1960 yılında kurulan ortaklığın orijinal ortaklık devleti değildir'' denildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Türkiye, son günlerde Kıbrıs adası çevresinde Türk Kara Suları'nı kapsayacak şekilde bir NAVTEX yayımladı.

Rum Yönetimi ise bu hamleye karşılık olarak, Türkiye'nin "Bilim 2" teknesinin çalışma yapacağı bölgede, 5-15 Mart tarihleri arasında çalışmalar yürüteceğini içeren bir karşı NAVWARN (Navtex) yayımladı.

Türkiye ise Güney Kıbrıs'a yönelik, yürütülen çalışmalarla ilgili ilk navigasyon uyarısına yanıt olarak Navtex karşıtı bir uyarı yayınladı.

Türkiye'nin yayınladığı NAVTEX'e göre, Kıbrıs 1960 yılında kurulan ortaklığın orijinal ortaklık devleti değil ve Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni herhangi bir şekilde tanıma anlamına gelmediği belirtildi. Türkiye, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yasa dışı iddialarını meşrulaştırmaya yönelik çabalarının geçersiz olduğunu ve kabul edilmeyeceğini vurguladı. NAVTEX mesajı, Türkiye'nin Antalya Radyosu tarafından Türkiye kıta sahanlığındaki bilimsel araştırmalar için geçerli ve etkili olduğunu duyurdu.

Akdeniz'de yayımlanan NAVTEX mesajı, Türkiye'nin Kıbrıs hakkındaki görüşlerini ve belirtilen NAVWARN'ı reddettiğini ortaya koyuyor.

Mesajda öne çıkan noktalar şunlar:

  1. Larnaka NAVWARN NR MA76-089/24'te belirtilen "Kıbrıs", 1960 yılında kurulmuş orijinal ortaklık devleti değildir.
  2. Bu nedenle Türkiye, "Kıbrıs" teriminin kurulmuş olan ortaklık devletini tanımadığını ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tanımasının Türkiye'nin 1960 Garanti Antlaşması ve Kuruluş Antlaşması'ndan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını belirtiyor.
  3. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yasa dışı iddialarını Larnaka üzerinden meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çekiliyor. Ancak NAVWARN MA84-124/23 Türkiye tarafından kabul edilmemiş ve kabul edilmeyecektir.
  4. Antalya Türk Radyosu NAVTEX mesajı FA76-0224/24, Türkiye kıta sahanlığındaki bilimsel araştırmalar için geçerli ve etkilidir. Antalya NAVTEX istasyonu, denizcilerin güvenliği için NAVTEX mesajlarını yayınlamaya devam edecek.
  5. Bu mesaj 24 Mart saat 160100Z'de iptal edilecektir.
Türkiye'nin Bilim 2 gemisi.
RUM LİDER: TÜRK TAKTİĞİ

Rum lider Nikos Hristodoulidis, Güney Kıbrıs'ın kendi NAVTEX'ini yayınladığı zaman, bunun Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetin yetki alanı içinde olduğunu ve her zaman bu çerçeve içinde yanıt verdiklerini açıkladı. Hristodoulidis, Türkiye'nin bu hamlesini "her zamanki Türk taktiği" olarak nitelendirerek, bu durumun çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılmasına yardımcı olmadığını ve Kıbrıs'ın bu konuda ciddi olduğunu ve hızlı tepki verdiğini belirtti.

NAVTEX NEDİR?

Navtex, aynı zamanda küçük, düşük maliyetli ve mesajları kâğıda basabilen radyo alıcısını kendi içinde bulunduran gemilerin köprü üstüne monte edilen, Deniz Kuvvetlerinin ilgi alanına giren sahalardaki bahsedilen mesajları almak üzere ilgi sahalarını seçme imkânı tanıyan bir cihazdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar