Türkiye, KKTC'ye aktardığı bütçeyi azalttı!

10 Mart 2024

Güncelleme: 10 Mart 2024

A
A

Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin KKTC'ye ayırdığı bütçenin 9,5 milyar TL'den 14 milyar TL'ye yükseldiğini açıkladı. Enflasyon rakamları ile döviz kurlarındaki artışa bakıldığında, bütçede düşüş yaşadığı görülüyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC ile yeni yapılacak mali iş birliği programının ilk çalışmalara göre 14 milyar civarında bir büyüklüğe sahip olacağını kaydetti. 

Yılmaz, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Burada KKTC ile yapılan çalışmalara ilgili bilgi veren Yılmaz, KKTC ile yeni bir mali iş birliği programı hazırlandığını  belirtti. 

Geçen yıl uygulamaya konulan programın da 9,5 milyar lira civarında bir büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz,  “çok kritik projeler var önümüzde." diye konuştu.

Yılmaz şunları söyledi:

''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çalışmalarını ben koordine ediyorum. Yeni bir mali işbirliği programı hazırlıyoruz. 9,5 milyar TL civarında büyüklüğe sahipti. 14 milyar civarında büyüklüğe sahip olacak. Önümüzde kritik projeler var. Kabloyla deniz altında elektrik bağlantısı projesi. Daha önce suyu taşıdık. Çok faydalı oldu. Aynısını elektrikte yapmak istiyoruz. Hem Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a hem de Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye'ye gidiş geliş. AB ile ada arasındaki ilişkilerde rasyonel olan Türkiye üzerinden bu bağlantıların kurulması. Doğalgaz, elektrik konusunda da böyle. Yapmamız gereken oradaki gerçeklikleri kabul ederek tabii ki. KKTC diye bir devletimiz var. Adanın tamamına birtakım hizmetleri ulaştırmaya hazırız. Ada ekonomileri pahalı ekonomilerdir. Sisteme bunları entegre ettiğinizde oradaki yaşam maliyetleri düşecektir. Ercan Havalimanı önemli bir hamle oldu. Yol, sağlık, eğitim, tarım alanında KKTC'nin gelişmesi, Kıbrıs Türk'ünün refahının artması için çalışıyoruz. Haksız ambargolarla karşı karşıyalar. Bu sene barış harekatının 50. yılını kutlayacağız inşallah. Bugün Gazze'de yaşanılanları görünce Allah'tan o günkü idarecilerimiz basiretli kararı vermiş. Çok şükür bunu başarmışız. Huzur ortamı oluşturmuşuz. Bunu kalkınmaya dönüştürme gayreti içindeyiz. İzolasyonlarla mücadele ediyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci oldu KKTC. Birçok alanda ambargoların zaman içinde kırılacağına inanıyorum.''

KKTC'E AYRILAN BÜTÇEDE AZALMA

Türkiye'nin KKTC'ye aktardığı bütçenin 9,5 milyar TL civarından 14 milyar civarına çıkarılmasında, son bir yılda yaşanan enflasyon rakamları ile döviz kurlarındaki artışın tam olarak yansıtılmadığı görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin açıkladığı enflasyon verilerine göre şubat ayı 4,53, yıllık enflasyon ise yüzde 67,07 olmuştu.

Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise enflasyon geçen ay yüzde 4,32, yıllık enflasyon yüzde 121,98 oldu.

Döviz kurlarında da büyük oranda atış oldu.

2022 yılının Şubat ayında, Euro 20 TL civarında işlem görürken, 2024 yılının Şubat ayında Euro 33 - 34 TL bant aralığında işlem gördü.

Ekonomisi ithalata dayalı Kuzey Kıbrıs'ta, gerek artan enflasyon rakamları, gerekse döviz kurlarındaki artış göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin KKTC'ye aktardığı bütçede geçen yıla oranla azalma görülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar