Töre sordu: Barış olsun diye egemenliğimizden ve topraklarımızdan mı vazgeçeceğiz?

23 Mart 2024

A
A

“Kıbrıs’ta barış olsun diye egemenliğimizden ve topraklarımızdan mı vazgeçeceğiz?” diyen Töre, KKTC’den vazgeçilmeyeceğini, milli devlete sahip çıkarak yola devam edileceğini, emanetlere asla leke sürülmeyeceğini ifade etti.

ZgotmplZ Meclis Basın Bürosu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İstanbul temasları kapsamında Yeni Dünya Vakfı tarafından düzenlenen “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de Gelecek Perspektifleri” adlı konferans verdi.

Kıbrıs’ta İngilizlerin iki asker üs kurmak istemesi üzerine kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da adaya Türk askeri gelmesi için yoğun bir çaba verdiğini anlatan Töre, uzun pazarlıkların ardından Kıbrıs’a ilk olarak Türk Kuvvetleri Alayı’nın geldiğini bunun da kendilerine moral motivasyon verdiğini ifade etti.

Kıbrıslı Rumların adada hiçbir zaman rahat durmadığını belirten Zorlu Töre, Rumların Kanlı Noel saldırılarını anımsatarak, 1974’e kadar birçok Türk’ün katledildiğini ve halen bulunamayan kayıpları olduğunu kaydetti.

Töre, Rum – Yunan ikilisinin Erenköy’ü 9 Eylül’ün bir rövanşı olarak gördüğünü ancak 9 Ağustos 1964 yılında Türk jetlerinin Rum mevzilerini bombalayarak Erenköy’ün düşmesine izin vermediğini belirtti.

Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleşti.
"BUNDAN SONRA TÜRK ASKERİNİN ADADAN GİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Töre, Kıbrıs Türk halkının 96 yıl boyunca Türk askerini beklediğini bundan sonra Türk askerinin adadan gitmesinin mümkün olmadığını, emperyalist güçlerinin oyunlarına da gelmemek ve aldanmamak gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, “15 Kasım 1983’te Cumhuriyet ilan edildi ama federasyon görüşmeleri de devam etti. Gelen bütün öneri ve planları Rumlar reddetti. Bu saatten sonra bizim devletimize sahip çıkıp yaşatmamamız gerekir. Bu topraklar bizlere şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir.” diye konuştu

“Kıbrıs’ta barış olsun diye egemenliğimizden ve topraklarımızdan mı vazgeçeceğiz?” diyen Töre, KKTC’den vazgeçilmeyeceğini, milli devlete sahip çıkarak yola devam edileceğini, emanetlere asla leke sürülmeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını da değerlendiren Zorlu Töre, "Mavi Vatan" ve "Gök Vatan"da bulunan tüm zenginliklere de sahip çıkacaklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar