Töre, İngiliz vekillerden direk uçuş için destek talep etti

9 Şubat 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra beklentilerinin daha da arttığını ve direk uçuşların başlamasını beklediklerini söyledi.

ZgotmplZ Meclis Basın Bürosu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İngiltere Muhafazakar Parti milletvekilleri ile Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet İnsiyatifi üyelerinden oluşan bir heyeti kabul etti.

Kabulde konuşan Töre, Kıbrıs Türk Halkı’nın ambargolar ve izolasyonlar altında yaşamak zorunda bırakıldığını ifade ederek, İngiliz parlamenterlerden seslerinin duyurulması konusunda destek istedi. Töre, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra beklentilerinin daha da arttığını ve direk uçuşların başlamasını beklediklerini söyledi.

Kıbrıs adası için tek çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu kaydeden Zorlu Töre, tüm dünyanın buna saygı göstermesini istedi.

"KIBRIS MESELESİNİ YARATAN RUM TERÖR ÖRGÜTÜ EOKA VE YUNAN CUNTASIDIR"

Barış içerisinde yaşamak istediklerini ancak geçmişe de dönmek istemediklerini anlatan Töre, Kıbrıs meselesini yaratanın Rum terör örgütü EOKA ve Yunan cuntası olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, doğup büyüdüğü yerlerin Güney Kıbrıs’ta kaldığını 1974 Mutlu Barış Harekatı sonrası ailesi birlikte Kuzey’e geldiklerini, Kuzey’deki Rum nüfusun da mübadele ile birlikte Güney’e gittiğini belirtti. 1963 yılında Rumlar tarafından başlatılan saldırılar sonucunda köylerini terk ettiklerini anımsatan Töre, 10 yıl boyunca köylerini boşaltan Türklerle birlikte 4 köyde yaşadıklarını kaydetti.

İngiltere’nin adadan çekilmesinin ardından 1960 Zürih ve Londra antlaşmaları ile ortak bir cumhuriyet kurulduğunu belirten Zorlu Töre, Rumların bunu da kabul etmeyerek Türkleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışladığını ifade etti. 4 Mart 1964 yılında BM Barış Gücü’nün adaya geldiğini kaydeden Töre, Rumlar tarafından bir çok Kıbrıslı Türkün katledildiğini halen bulunamayan kayıpları olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Töre, konuk heyetin KKTC’yi de ziyaret etmesini çok önemli olduğunu ifade ederek, sadece Ada'nın Güney'ine yapılan ziyaretlerin Rumları çözümsüzlüğe ittiğini her fırsatta dile getirdiklerini kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar