Toplu radar cezaları sonrası çok sayıda sürücünün ehliyetine el konulacak

17 Mayıs 2024

Güncelleme: 17 Mayıs 2024

A
A

1,5 yıldır biriken radar cezaları, para cezası yanında sürücüler için ehliyetlerine 3 ay süreyle el konulması riskini de beraberinde getirecek.

ZgotmplZ

Şubat 2023’ten bu yana dağıtılamayan hız tespit kamerası ceza bildirim formlarının tebliğ edilebilmesi amacıyla geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkıldı.

Beklentiler ihalenin haziran ayı ortasına kadar sonuçlanması... Ardından hız ihlali nedeniyle biriken cezalar, sürücülere toplu olarak tebliğ edilmeye başlanacak.

Ancak bu durum, pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirecek.

Birden fazla ve toplu olarak tebliğ edilecek para cezaları, "ödememe" ya da "ödeyememe" ile sonuçlanırsa, mahkemelerde yığılma olası görünüyor.

Ayrıca 100 ceza puanı alan sürücünün ehliyetine de 3 ay süre ile el konulacak. 

Geçmişteki benzer bir toplu ceza tebliği uygulamasının ardından çok sayıda sürücünün ehliyetine el konulmuştu.

İhale sonrası yine yüzlerce sürücü, ehliyetine 3 aylığına veda etmek zorunda kalacak.

Mevcut yasaya (Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı Yasası) göre, 100 ceza puanı alan sürücünün ehliyetine konuluyor.

Hız limiti aşımında uygulanan güncel para ve puan cezaları şöyle:

  • Sabit görüntülü radar sistemi olan yerde hız sınırını 20 kilometreye kadar aşmak - Brüt asgari ücretin yüzde 10’u kadar para cezası (2 bin 758.7 TL ) + 5 puan.
  • Sabit görüntülü radar sistemi olan yerde hız sınırını 20 kilometreden 40 kilometreye kadar aşmak - Brüt asgari ücretin yüzde 15’i kadar para cezası (4 bin138.05 TL ) + 10 puan.
  • Sabit görüntülü radar sistemi olan yerde hız sınırını 40 kilometreden fazla aşmak - Brüt asgari ücretin yüzde 25’i kadar para cezası (6 bin 896.75 TL) + 50 puan
PARA CEZALARI İÇİN ÖDEME SÜRESİ 15 GÜN

Tebliğ tarihinden itibaren para cezalarının 15 gün içinde ödenmesi gerekiyor. İkinci 15 günlük sürede ise ceza miktarı iki katına çıkıyor. Bu sürede de ödeme gerçekleşmezse, süreç mahkemeye aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar