TDP'den et fiyatlarının düşürülmesi için öneriler

7 Nisan 2024

Güncelleme: 8 Nisan 2024

A
A

Toplumcu Demokrasi Partisi Tarım Komitesi, et fiyatlarındaki yükselişe yönelik olarak alınan geçici tedbirlerin etkisiz olduğunu ve kalıcı çözümler üzerinde durulması gerektiğini belirtti.

ZgotmplZ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Tarım Komitesi, et fiyatlarındaki yükselişe yönelik olarak alınan geçici tedbirlerin etkisiz olduğunu ve kalıcı çözümler üzerinde durulması gerektiğini belirtti.

Komite, yazılı bir açıklama yaparak et fiyatlarını düşürmek için alınması gereken kalıcı tedbirleri sıraladı. Açıklamada, et fiyatlarının son zamanlarda tavan yaparak alım gücünü zorladığı ve toplumun en önemli protein kaynaklarından biri olan kırmızı ete erişimin zorlaştığı ifade edildi. Ayrıca, et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaşların artık kilolarca değil, gram gram et alabildiği vurgulandı.

Komite, iyi beslenme alanlarında doğru beslenen hayvanların et ve süt veriminin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Bu durumun birim başına üretim maliyetlerini düşüreceği ve olumlu etkilerinin süt ve süt ürünleri ile kırmızı et fiyatlarına yansıyacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, zincirleme süreçlerin iyi yönetilmesi durumunda hükümetin et fiyatlarına müdahale etmek zorunda kalmayacağı, piyasa koşullarında fiyatların kendiliğinden oluşacağı belirtildi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların et veriminin artmasıyla birlikte birim et maliyetinin düşeceği ve vatandaşların tekrar kilo ile alıma başlayabileceği ifade edildi.

Komite, hayvanların yaşadıkları ağılların hayvan refahına uygun olması gerektiğine ve hayvanların doğru ve yeterli beslenmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, döviz kuru artışları nedeniyle ithal edilen yem hammaddelerinin fiyatlarının yükselmesinin hayvan besleyicilerini olumsuz etkilediği ve yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiği belirtildi.

Son olarak, açıklamada serbest kesif yem formüllerinin denetim altına alınması ve hayvanların doğru beslenmesinin sağlanması gerektiği vurgulandı. Bu sayede yem maliyetlerinin düşürülerek kaliteli üretimin teşvik edilmesinin mümkün olabileceği ifade edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar