Tatar'dan yeni mesajlar: Tanınma başka bir günü bekleyebilir, şimdi yapılması gereken iş birliğidir

8 Aralık 2023

Güncelleme: 8 Aralık 2023

A
A

Tatar, “Tanınma başka bir günü bekleyebilir. Siyasi çözüm başka bir günü bekleyebilir. Ama şimdi yapılması gereken doğal kaynaklar dahil tüm önemli konularda iki devletin, iki otoritenin iş birliğidir.” dedi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’daki temasları kapsamında Çırağan Sarayı’nda yapılan 7’nci İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde açılış konuşmasını yaptı.

Tatar, KKTC’nin potansiyelinin sınırlarının belli olduğunu, ancak değerinin her geçen daha da ortaya çıkıyor olduğunu belirterek, “Biz KKTC’ye sahip çıkmamız gerektiğini her gün tekrarlamaya devam ediyoruz.” dedi, yeni siyasetin bu noktada önemine dikkat çekti.

"TEK ÇATI ALTINDA ORTAKLIK MÜMKÜN DEĞİL"

Federal anlayışın getirebileceği tehlikelere işaret eden Ersin Tatar, “Annan Planı” dahil geçmişten gelen deneyimlerle artık Güney’in; Kıbrıs Türk halkı ile tek çatı altında bir ortaklık yapmasının mümkün olmayacağını söyledi. Tatar, “Bu anlayışı reddediyoruz, reddedeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin yetkilerinin korunması ve güvenliğinin sağlanması bakımından, KKTC’ye ilişkin elbette söz sahibi olduğunu ifade ederek, kimsenin Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den dışlayamayacağını dile getirdi.

Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyareti öncesinde doğal kaynakların paylaşımına ilişkin iş birliği çağrısını hatırlattı. Tatar, kendisinin de bu yönde Birleşmiş Milletler üzerinden yaptığı çağrıları hatırlattı.

“KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ, GARANTÖRLÜK VE TÜRK ASKERİNİN DEVAMI”

Cumhurbaşkanı Tatar, tanınma ve siyasi çözümden önce Kıbrıs’taki birçok önemli konunun iki devlet arasında iş birliği yapılmasıyla ele alınabileceğini belirterek, ancak bu anlayışla Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılabileceğini söyledi.

Bunun yanında bir anlaşma için kırmızı çizgilerinin Türkiye’nin garantörlüğü ve adada Türk askerinin devamı olduğunu ifade eden Tatar, bu çerçevede bir çözümün Kıbrıs’ın her iki tarafı için ekonomik anlamda büyük yansımaları olacağına işaret etti, Türkiye Cumhuriyeti’nin limanları ve hava sahasının Güney Kıbrıs’a açılmasıyla, ortaya büyük kazançlar çıkacağını dile getirdi.

Tatar, 1963 yılında yıllık kişi başına düşen gelirin 300 dolar civarında olduğunu, bu rakamın 1974’ten sonra 500 dolara çıktığını, şimdi ise tüm olumsuzluklarına rağmen 15 bin civarında olduğunu kaydetti.

RUMLARA "SUYU VE ELEKTRİĞİ BERABER KULLANALIM" ÇAĞRISI

2015’te tamamlamış olan başarılı Anadolu’dan Su Temin Projesi sayesinde, ileride çok daha değer kazanacak olan suyun daha bereketli aktığını dile getiren Tatar, şu anda kablo ile elektrik projesiyle enerji meselesinin kökten çözümü için çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, Güney Kıbrıs’a “Gelin beraber kullanalım” çağrısında bulundu; Tatar, “Bundan daha normal ne olabilir?” diye sorarak, sürdürülebilir gelecek için adaya yön verme vurgusu yaptı.

"TANINMA BAŞKA BİR GÜNÜ BEKLEYEBİLİR, ŞİMDİ YAPILMASI GEREKEN İŞ BİRLİĞİDİR"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta iki devletin iş birliğiyle geleceğe yön verilmesi gerektiğini kaydederek, “Tanınma başka bir günü bekleyebilir. Siyasi çözüm başka bir günü bekleyebilir. Ama şimdi yapılması gereken doğal kaynaklar dahil tüm önemli konularda iki devletin, iki otoritenin iş birliğidir” dedi.

Tatar, ancak bu anlayışla, Kıbrıs’ta ilelebet bir çözüme erişilebileceğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar