Tatar'dan uluslararası topluma mesaj: Egemenliğimiz için gerekirse bir 60 yıl daha sabredeceğiz

2 Mart 2024

A
A

Tatar, "Bugüne kadar 60 yıl sabrettik, Gerekirse haklarımız ve egemenliğimiz için bir 60 yıl daha sabredeceğiz. Egemenliğimizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ZgotmplZ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar (fotoğrafta), Maria Ramos moderatörlüğünde gerçekleştirilen 'ADF Talks' programına katılarak konuşma yaptı.
AA

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamındaki "ADF Talks" paneline konuşmacı olarak katıldı.

Gazeteci Maria Ramos'un sunuculuğunu yaptığı panelde konuşan Tatar, Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar olarak iki ayrı millet bulunduğunu, bu iki halkı bir araya getirmek için ortak bir zeminin 60 yıldır bulunamadığını kaydederek, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve diğer uluslararası aktörlerin artık rüyadan uyanmaları gerektiğini söyledi.

"KIBRIS'IN TEKRAR BİR FEDERAL CUMHURİYET OLMA İMKANI YOKTUR"

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın Kıbrıs'ta yaptığı temaslara da değinen Tatar, Genel Sekreter'e gerçekçi bir rapor sunulmasını beklediklerini ifade ederek, "Kıbrıs'ın tekrar bir federal cumhuriyet olma imkanı yoktur. Egemen haklarımız ve eşit uluslararası statümüzün teyit edilmesi halinde 2 devletin iş birliği olacaktır. 60 yıldır ayrı olan 2 farklı halkı tek devlet altında birleştirmek mümkün değildir. Ayrıca biz artık bir Rum devleti haline dönüşmüş olan 'Kıbrıs Cumhuriyeti' içine bir topluluk olarak girmek istemiyoruz çünkü biz milletiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'yi Türkiye dışında tanınmamasının onun bir devlet olmayacağı anlamı taşımadığını ifade ederek, Kuzey Kıbrıs'ın kendi bayrağı, meclisi, kültürü, dili, devlet kurumları ve otoritesi ile devlet olma şartlarını tamamıyla karşıladığını vurguladı.

KKTC'nin görünürlüğünün artması ve tanınması için mücadeleyi, Rumların engellemelerine rağmen gerçekleştirdiklerini dile getiren Ersin Tatar, KKTC'nin ayrı bir devlet olma gerçeğini, zamanla tüm dünyanın göreceğini söyledi.

"KIBRISLI TÜRKLER GAZZE'DEKİLERİN DURUMUNA DÜŞEBİLİR"

Kıbrıs'ın yanı başındaki Gazze'de yaşanan katliamlara dikkat çeken Tatar, Kıbrıs'ta federal çatıda Rumların yetkisinde tek bir devlet olması halinde bu riski Kıbrıslı Türklerin de yaşayacağını anlatarak, bu nedenlerle Ada'da bulunan Türk askerinin barışın teminatı olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının, Türkiye'nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığından asla taviz vermeyeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin Kıbrıs'ta yapılacak her hangi bir anlaşmanın mutlaka tarafı olması gerektiğine vurgu yaptı.

Tatar, Türk halkının Kıbrıs için sunulan tüm çözüm önerilerine olumlu yaklaştığını hatırlatarak, Annan Planı Referandumu'na (2004) Türklerin çoğunlukla "evet" Rumların ise "hayır" oyu vermelerine rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) tek taraflı olarak AB'ye alındığını ve Türklere yönelik haksız ambargo ve engellemelerin devam ettiğini söyledi.

Ersin Tatar, Kıbrıs'ın Türkiye'ye sadece 40 mil uzaklıkta olduğunu, Yunanistan'ın 700 mil Avrupa'nın ise 2 bin mil uzaklıkta bulunduğunu hatırlatarak, Ada'nın enerji koridoru ve uluslararası sisteme elektrik şebekesi ile Türkiye üzerinden bağlanmasının daha kolay olduğunu kaydetti.

"EGEMENLİĞİMİZ İÇİN GEREKİRSE BİR 60 YIL DAHA SABREDECEĞİZ"

Türkiye'nin sadece tanınma anlamında değil diğer tüm alanlarda KKTC'ye destek verdiğinin altını çizen Tatar, KKTC ekonomisinin bu sayede turizm, sanayi, tarım ve diğer alanlarda geliştiğini anlattı.

Paneldeki konuşmasında Kıbrıs Türk halkının mücadeleci ve sabırlı bir halk olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, "Bugüne kadar 60 yıl sabrettik, Gerekirse haklarımız ve egemenliğimiz için bir 60 yıl daha sabredeceğiz. Egemenliğimizden vazgeçmeyeceğiz. 60 yıl daha mücadele ederiz. Kıbrıs Türk halkını tanıyanlar bunu iyi bilir. Biz asla haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

Uluslararası toplumdan kendilerine adil ve makul davranmalarını beklediklerini dile getiren Tatar, "KKTC'ye her alanda uygulanan haksız ambargoların kaldırılması ve ülkesinde Türkiye dışındaki diğer ülkelerden doğrudan uçuşların bir an önce başlaması" çağrısında bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar