Tatar'dan, Tatar mevkidaşıyla sıcak sohbet

2 Mart 2024

Güncelleme: 2 Mart 2024

A
A

Tatar, Antalya'da Tataristan Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile görüştü.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Rüstem Minnihanov ile Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Tataristan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Rüstem Minnihanov arasındaki ikili görüşmede, tarihi bağlara vurgu yapıldı, ilişkilerin geliştirilmesi ve iş birliği olanakları ele alındı. 

Görüşmede ayrıca bölgesel ve uluslararası konular da konuşuldu.

TATARİSTAN CUMHURİYETİ HAKKINDA

Kuruluşu 27 Mayıs 1920 olan, 15 Şubat 1994 tarihinde Rusya Federasyonu içerisinde Tataristan Cumhuriyeti olarak bir federal yapı niteliğini kazanan Tataristan Cumhuriyeti'nin nüfusu 2021 sayımına göre yaklaşık 3,9 milyondur. Kentlerde yaşayan nüfusun yarıdan fazlasını (yüzde 53,2) Tatarlar oluşturmaktadır. Cumhuriyet sınırları içerisinde Tatarların ardından yüzde 39,7 ile Ruslar gelir.

Ekonomik gelişmişlik bakımından Rusya’nın önde gelen bölgelerinden birisi olan Tataristan, 2022 sonu itibarıyla yaklaşık 3,8 trilyon rublelik (55,5 milyar dolar) Gayri Safi Bölgesel Hasılaya (GSBH) sahiptir.

2022 verilerine göre Tataristan'da yıllık kişi başına 968 bin rubledir (14,1 bin dolar).

2022 yılında ihracat 15,6 milyar dolar, ithalat ise 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

6'ncı yüzyılda Hazar Türkleri tarafından kurulmuş Hazar İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla batıya ve kuzeye göç eden Kıpçak boyuna dahil bir Türk kavmi olan Bulgarlar Kağan Asparuk komutasında batıya giderek bugünkü Bulgaristan'ın temelini atarak Tuna Nehri havzasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nu, kuzeye giden Bulgarlar ise Volga Bulgarya devletini kurmuşlardır. Bu iki devleti kuran Türklerin ataları bugünkü Tatarlar ve Çuvaşlar sayılmaktadır. Tataristan bölgesi 1922 yılına kadar Bulgaristan olarak anılmaktaydı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar