Tatar'dan forum yorumu: KKTC'nin görünürlüğünü artıracak

2 Mart 2024

Güncelleme: 2 Mart 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu'na katılmanın KKTC'nin görünürlüğünün artırılmasına imkan tanıdığını belirtti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024'te, AA muhabirine KKTC ve bölgesel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tatar, 147 ülkeden 19 devlet başkanı ve başbakan, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilcinin katıldığı Antalya Diplomasi Forumu'na ikinci kez katıldığını hatırlatarak toplantının kendileri için önemli ve anlamlı olduğunu dile getirdi.

Kendilerine yönelik ambargo ve engellemelere karşı Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında durarak destek verdiğini dile getiren Tatar, "Antalya Diplomasi Forumu KKTC'nin görünürlüğünün artırılması açısından büyük bir imkan" diyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a teşekkür etti.

"SİYASETİMİZDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın Kıbrıs'ın iki tarafında da temasları olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, "Federasyon temelinde bir anlaşma olmayacağını Cuellar'a bildirdik. Eğer bizim egemen eşitlik ve eşit uluslararası statümüz kabul edilebilirse o zaman masaya oturabiliriz. Siyasetimizden ödün vermeyeceğiz ve bu duruşumuzu devam ettireceğiz." dedi.

"BARIŞ GÜCÜ TARAFLI DAVRANIYOR"

Kıbrıs'ın iki tarafında da görev yapan BM Barış Gücü'nün görev süresinin 4 Mart'ta 60'ıncı yılını dolduracağını dile getiren Tatar, BM Barış Gücü askerlerinin hep taraflı davrandığını ve Rumların tesirinde kaldığını belirtti.

Tatar, KKTC'nin ara bölgedeki Pile köyünde yaşayan Türklere kolaylık sağlamak üzere yapmak istediği, Yiğitler-Pile yolu konusunda iki tarafın anlaşmaya varmasına rağmen BM Barış Gücü'nün Yunanistan'ın etkisiyle yol yapımını durduğunu hatırlatarak "BM Barış Gücü, Kıbrıs Türk halkına haksızlık yapmaya devam ediyor." diye konuştu.

Barış Gücü askerlerinin KKTC'de görev yapabilmeleri için Kuzey Kıbrıs Türk makamları ile mutlak bir anlaşma yapmaları gerektiğine dikkati çeken Tatar, bu konuda değerlendirmelerinin sürdüğünü ifade etti.

"BÜYÜK DEVLETLERİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜNÜ GÖRDÜK"

Cumhurbaşkanı Tatar, İsrail'in Gazze'de yardım almak isteyen sivillere yönelik saldırısını da kınayarak Gazze'de 30 binden fazla insanın katledilmesinin "kabul edilemez" olduğunu kaydetti.

Gazze konusunda "çifte standarda" tanık olduklarını belirten Tatar, "Gazze'deki katliamı düşünecek olursak dünyadaki bazı büyük devletlerin nasıl iki yüzlülüğü ve çifte standartları olduğunu, kendi öngördükleri çıkarları için hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan bir nesli soykırımla yok etmek için her şeyi yapabileceklerini gördük. Bu durumdan dolayı açıkçası dünyanın geleceğinden endişe duyuyorum." ifadelerini kullandı.

"BİZİ YAMA ETMELERİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ"

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamların benzerini Kıbrıs'ta Rumların 1960'lardan itibaren Türklere yaptığını ve dolayısıyla benzer şeyleri Kıbrıs Türk halkının geçmişte yaşadığını anlatan Tatar, bundan sonra Ada'da bir anlaşma olacaksa bunun mutlaka iki devletli çözüme dayanması gerektiğini vurguladı.

"Çağdaş dünyada katliamlar olmaz" şeklindeki yaklaşımın, 2. Dünya Savaşı'nın üzerinden daha 100 yıl geçmeden Gazze'de on binlerce insanın katledilmesiyle gerçekliğini yitirdiğine işaret eden Tatar, şunları kaydetti:

"Kıbrıs'ta gelecekte herhangi bir anlaşma pozisyonunda Kıbrıs Türk halkının ayrı bir varlık olarak mutlak surette eşitlik temelinde o pozisyonda yerini alması gerekmektedir. Eşit uluslararası statüde bir anlaşma iki devletin işbirliği şeklinde olabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Hükümeti'nin ortadan kalkması ve bizleri Rum milletinin devamı olacak Kıbrıs'taki federal bir cumhuriyete yama etmelerini asla kabul etmeyeceğiz. Onlara yama olmayacağız."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar