Tatar, İngiliz parlamenterler ve medya temsilcileriyle görüştü

21 Kasım 2023

A
A

Londra'da, temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk toplumu mensuplarıyla bir araya gelerek, İngiliz parlamenterlerle ve medya temsilcileriyle görüşmeler yaptı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra'da İngiliz parlamenterler ve Kıbrıs Türk toplumu mensuplarıyla bir araya geldi.

Westminster’de,Millbank House'da gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında, Tatar Kıbrıs'taki tarihi ve Kıbrıs Türk halkının mücadelesini anlattı, iki devletli çözüm siyasetini detaylı bir şekilde paylaştı.

Tatar, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve iki devletli çözüme tam destek verdiğini belirtti. Kıbrıs'ta bugün iki devlet olduğunu ve tüm kesimlerin bunu bildiğini vurguladı. Ayrıca, İngiltere'nin Kıbrıs gerçeklerini yakından bildiğini ifade etti ve Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu koruması gerektiğini dile getirdi.

Tatar, iki devletin her alanda iş birliği yapabileceğini ve geleceğe yönelik olumlu adımlar atabileceğini vurgulayarak, İngiltere'nin Kıbrıs siyasetini gözden geçirmesi ve Kıbrıs Türk halkının beklentilerine cevap vermesi gerektiğini belirtti.

Geçmişte federasyon görüşmelerinden sonuç alınamadığını hatırlatan Tatar, Cenevre'de Kıbrıs Türk tarafının Türkiye Cumhuriyeti'nin tam desteğiyle iki devletli çözümü masaya koyduğunu ve artık Kıbrıs'ta gerçeklere göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. İki devletli bir iş birliği çözümüne ihtiyaç olduğunu belirtti ve Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına vurgu yaptı.

Tatar, Kıbrıs'ta bir tarafın tüm anlaşmalara "hayır" derken diğer tarafın "evet" dediğini ve bu durumun haksızlık ve eşitsizlik olduğunu vurguladı. Ayrıca, Rum yönetiminin iş birliği yerine engellemelerde bulunduğunu belirtti ve KKTC'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle gelişimini sürdürdüğünü ifade etti.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ SİYASETİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ

Soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin direkt uçuşlara yeni havalimanı ile hazır olduğunu, bu konuda İngiltere ile iş birliği yapılabileceğini anlattı.

Direkt uçuşların, direkt ticaretin, uluslararası spor faaliyetlerinin engellenmesinin insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Tatar, İngiliz vatandaşlarının KKTC’de yaşadığını, ziyaret ettiğini, ticaret yaptığına işaret etti, bu nedenle İngiltere’nin, İngiliz hükümetinin Kıbrıs siyasetini gerçeklere göre yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Londra temasları kapsamında, Tatar, medya temsilcileriyle de görüşmeler yaptı.

Parlamento'da Muhafazakar Parti’den milletvekilleri Giles Watling ve David Jones ile görüşen Tatar, BBC, Daily Express, GB News, Daily Mail ve The Sun temsilcileriyle de bir araya geldi.

Görüşmelerde Kıbrıs konusunun yanı sıra Kıbrıs Türk halkının adalet arayışı, izolasyonların devamı, doğrudan ticaret ve doğrudan uçuş konularının ele alındığı ifade edildi. Tatar, İngiltere'nin Kıbrıs siyasetini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi ve bu haksızlıkların son bulması gerektiğini vurguladı.

BARONESS ECE İLE DE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları kapsamında İngiltere Lordlar Kamarası üyesi Kıbrıs kökenli Baroness Meral Hüseyin Ece ile de görüştü, İngiltere’de, Kıbrıs Türk halkının haklı davasının anlatılmasına yönelik çalışmaları değerlendirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar