Tatar, Avrupa'yı Kıbrıs konusunda yanlıştan dönmeye çağırdı

7 Mart 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, Almanya temasları kapsamında Türkiye Berlin Büyükelçiliği'nde basın toplantısına katıldı ve Berlin’de iş insanlarıyla bir araya geldi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Berlin’deki temasları çerçevesinde, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Toplantıda, Kıbrıs meselesinde eşitlik temelinde iki devletli çözüm istediklerini vurgulayan Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimiyle (GKRY) müzakere masasına tekrar oturabilmeleri için direkt uçuşun, ticaret imkanının, izolasyonların kaldırılarak sporcuların müsabakalara katılma hakkının ve kendilerinin diğer muhataplarıyla görüşme hakkının gündeme gelmesi gerektiğini belirtti.

DEVLETTEN DEVLETE GÖRÜŞME ŞARTI

Tatar, egemenlik meselesiyle ilgili olarak ortaya çıkacak olan yeni bir anlayışın kendilerini tatmin etmesiyle oturup devletten devlete görüşmeleri başlatabileceklerini vurguladı.

"ESKİ DÜZENDEN NETİCE ALINAMAZ"

Eskiden olduğu gibi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle ve kendilerini de Kıbrıs Türk toplumu olarak masaya oturttuklarında herhangi bir netice alınamayacağını belirten Tatar, "Rum tarafı zaten diyor ki 'Ben bunlara ne vereyim. Bunları tanıyan yok. Ben yoluma devam edeyim. Tanınmış devletim, AB üyesiyim'. O masadan siz ne yaparsanız yapınız, Annan Planı'nda olduğu gibi hiçbir netice alınmaz, günün sonunda her türlü öneriyi reddederler ve yoluna devam ederler. Biz de tanınmamış vaziyette hayatımıza devam ederiz." ifadelerini kullandı

"ŞU ANKİ POZİSYON TEYİT EDİLİRSE MASAYA DÖNÜLEBİLİR"

Avrupa'nın kendilerine saygı duyması gerektiğini belirten Tatar, "Bu saygının ne olduğunu birkaç diplomat görevlendirirlerse onlar anlatırlar. Yeter ki niyet olsun ama şu an o niyeti göremiyorum. Çünkü onlar AB ailesi içinde. Al gülüm ver gülüm, birbirlerini kırmamak için o şekilde bir anlayışla bize haksızlık yapmaya devam ediyorlar." sözlerini sarf etti.

KKTC'nin pozisyonunu koruduğunu anlatan Tatar, "Egemen eşitlik, eşit uluslararası statü. Bunların teyidiyle müzakere masasına tekrar dönülebilir şeklinde. Nedir egemen eşitlik? Benim de devlet olduğumu kabul etmeleridir." diye konuştu.

"AVRUPA, BM 40 YILDIR VAHİM ŞEYLER YAPIYOR"

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupalı bazı eski siyasetçilerin GKRY'nin AB'ye alınmasını hata olarak gördüklerinin hatırlatılması üzerine, "Görüştüğümüz yetkililer 'O zaman biz yoktuk hata yaptılar. Biz elimizdekilere bakıyoruz' diyorlar. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri her görüştüğümde 'O zaman ben yoktum' diyor, 'Ben önümdeki bunu buldum bunu yönetmeye çalışıyorum' diyor. 40 yıldır aralıklarla vahim şeyler yapıyorlar. Bakalım 2044'te ne yapacaklar. Allah kerim 2044'e. Ama KKTC hep var olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk-Alman İşverenler Birliği’nin organize ettiği toplantıda iş insanları ile de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıda yaptığı konuşmada, Almanya’daki Türk iş insanlarının Alman ekonomisine yön verecek hale geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, daha fazla turist gelmesi ve ülke turizminin gelişmesi için Almanya’daki Türk iş insanlarına katkı yapmaları çağrısında bulundu.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın Şubat ayında Güney Rum kesimine yaptığı ziyarete atıfta bulunan Tatar, Alman Cumhurbaşkanının kendilerini de ziyaret etmesi gerektiğini, Ada’da sadece Rumların yaşamadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC olarak Almanya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediklerini sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar