Tarih boyunca farklı isimlerde anılmıştı: Gazimağusa artık "Melekler Şehri"

6 Şubat 2024

Güncelleme: 6 Şubat 2024

A
A

Uluçay, deprem sonrası bir yılı ve artık “Melekler Şehri” olarak adlandırılan Mağusa’yı anlattı. Bu sürecin birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının uzun zamandan sonra yeniden güçlü bir şekilde hissedilmesine vesile olduğunu kaydetti.

ZgotmplZ MYK

6 Şubat, bir şehrin hafızasını bütünüyle değiştirdi. 35 canını birden depremde yitiren Gazimağusa’da hava bir anda kapkara kesildi.

Türkiye’deki depremin üstünden bir yıl geçti ancak şehirde hala çoğu kimse için zaman 6 Şubat’ta durmuş halde.

Acılar ve özlem her an büyürken, bir yandan da yitirilenlerin anısının canlı tutulması için herkes dört koldan çabalıyor.

Bu isimlerden biri de yakınlarını, hemşehrilerini kaybetmiş bir isim, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay.

Uluçay, depremin hemen ardından Adıyaman’a ilk gidenler arasındaydı.

Bir yılda Gazimağusa’da neler yaşandı, neler değişti? Başkan Uluçay, depremin yıl dönümü öncesi makamında ağırladığı MYK Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Uluçay’ın açıklamaları şöyle:

“GAZİMAĞUSA ARTIK ‘MELEKLER ŞEHRİ’ OLARAK ANILIYOR”

"Gazimağusa süreç içerisinde, tarih içerisinde hep farklı isimlerle de anıldı. Mağusa hisarlarıyla anıldı, gargasıyla anıldı, şimdi de ‘Melekler Şehri’ olarak anılıyor. Bu deprem hem bizim çocuklarımızın, ailelerimizin, hem de 10 binlerce insanın Türkiye'de ve Suriye'de ölümüne neden oldu, rahmetli oldu. Öncelikle hepsine tekrardan Allah'tan rahmet dilemek istiyorum. İnşallah tekrardan buna benzer acılar yaşanmaz."   

“UZUN ZAMANDAN SONRA İKİ ÜLKE ARASINDA GÜÇLÜ DUYGULAR HİSSEDİLDİ”

"Bütün bu süreç içerisinde bizim, yalnız Gazimağusa değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından en önemli teselli ve değişimimiz diyelim, bu birlik ve beraberliğin, bu süreç içerisinde her zaman yanımızda hissetmek oldu. Hem Türkiye halkını, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkını, o birlikte birlik ve dayanışma içinde olması bizim için en önemli teselli oldu, en önemli değişiklik bu duyguların uzun zamandan sonra yeniden güçlü bir şekilde hissedilmesi."    

“EN GÜZEL HATIRA EĞİTİM KURUMU OLACAK”

"Gazimağusa benzer toplu kayıpları geçmişte de farklı nedenlerle ama daha çok savaşın etkisiyle yaşadı. Bu defa tabii ki bambaşka, çocuklarımızın resimlerine baktığımız zaman, inanıyorum ki, şu anda onlar da bizleri izliyorlardır. Onların hatıralarını yaşatmak için kurulan Şampiyon Melekler Derneğimiz, eğitim kurumu oluşturmak için çalışıyor. Herhalde en güzel yaşatma şeyi de bu olacak."

“TOPLUMUN FARKLI KESİMLERİ DEPREMDEN SONRA ÇIKAN DURUM NEDENİYLE BİRLİK İÇİNDE OLDU”

"Bu süreç içerisinde her şeyden önce başbakanımız sayın Ünal Üstel her zaman yanımızda oldu, çok teşekkür ederim. Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar Bey, sayın Büyükelçimiz Metin Feyzioğlu da her zaman yanımızda oldular ve destek oldular, bunlara da ayrı ayrı teşekkür ederim.

Adıyaman'da Dursun Bey, Talip Bey, Nazım Bey, milletvekillerimiz olarak, bakanlarımız olarak, diğer müsteşar, müdürlerimiz, orada bizi ziyarete gelen belediye başkanlarımız oldu ve tabii ki Türkiye'de, Devlet Su İşleri ve diğer Karayolları ve Adıyaman Valiliği de her zaman orada bize destek oldular. En önemlisi bir de Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin oradaki yardımlarını minnetle anıyorum. Bütün bunları böyle tek tek saymamın sebebi, bütün bu farklı kurumların bu olayda, birlik ve dayanışma içinde olması ve daha şu anda saymadığım birçok insan Mağusa’mızda, değişik nedenlerle o dönem Türkiye'de olan örneğin Cem Dana; Adana'dan Kıbrıs'a gelme işini iptal edip, Adıyaman'a geldi. Yücel arkadaşımız orada bize kendi imkanlarıyla bir Mağusalı olarak yaptığı desteği unutmak mümkün değil. Özgür Dedeoğlu kardeşleriyle birlikte ordaydı, Hayrat Vakfı ordaydı. Sayabileceğim o kadar çok şey var ki, yani bunlar toplumun farklı kesimleri, bunları çoğu zaman bir yerde buluşturmak belki mümkün olmayabilir ama bu depremden sonra çıkan durum nedeniyle herkes birlik içinde oldu."

“ÇOCUKLARIN ANISININ YAŞATILACAĞI ANIT İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

"Çocuklarımızın anısını yaşatmak için her şeyden önce dediğim gibi bir eğitim kurumu gerçekleştirmek için derneğin çalışmaları var. Hepimiz de destek oluyoruz. Ayrıca hükümetimizin şehitlik olarak düzenlenmesinde aldığı kararı günü gününe yerine getirdi ve anıt burada, şehirde, Gazimağusa'da. Bu çocukların hepsi çünkü buradaydı, bu şehirdeydi ve onların anısına bir anıt yapılmasıyla ilgili de çalışmalar başlatıldı. Burada Mühendis ve Mimar Odalar Birliği Başkanı Tunç Bey özellikle ve diğer bütün arkadaşlar çok aktif olarak ve gönüllü olarak… Şehrimizin önemli kavşaklarından Sulu Çember diye bilinen alanda bu anıtın yapılması planlanıyor. Şubat ayı içerisinde bu yarışma sonlanacak ve bunun duyurusu yapılacak. Sanırım 2024 içerisinde yapılıp bir sonraki 2025’te de bu anıtın da açılması planlanıyor. Burada da bir kez daha yani herkese teşekkür ediyorum, ama özellikle Sayın Başbakanımız Ünal Üstel Bey'e de ayrıca teşekkür ediyorum. Çok samimi ve içten bir şekilde hep yanımızda oldu."

“ADALETTEN KAÇMAK MÜMKÜN DEĞİL… BENZER FELAKETLER ALINACAK TEDBİRLERLE DAHA HAFİF ATLATILABİLİR”

"Tabii ki adaletin yerini bulması arzumuzdur ama yani giden de gelmiyor, bu da bir gerçek. Yani sonuçta bu dünyada yaptığımız her şeyden, gerek bu dünyada, gerek öteki dünyada hesabını verme durumundayız, bunu hissediyorsak zaten bu adaletten kaçmak diye bir şey söz konusu değil. Benim söyleyebileceğim inşallah bundan sonraki buna benzer olaylar yaşanırsa da doğa olayları, bunlar alınacak tedbirlerle daha hafif atlatılır, başka bazı bu konuda hazırlıklı olan ülkelerde olduğu gibi…

Gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden, orada bulunan ve hayatını kaybedenler, gerek orada hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve Suriye'deki kardeşlerimize de hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah buna benzer felaketler bir daha yaşanmaz."

DEPREM VE İSİAS DAVASI

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilesinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel yıkılmıştı. Oteldeki 39 kişilik kafileden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirmişti. Depremde toplam 49 KKTC vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Toplam 72 kişiye mezar olan İsias Otel’e ilişkin dava ise 4-7 Ocak tarihlerinde görüşülmüş ve ara karar açıklanmıştı.

Adıyaman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dört gün süren duruşmalar sonunda, tutuklu olan 11 sanıktan 5’inin, Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız, Halil Bağcı ve Mehmet Fatih Bozkurt’un tutukluluk halinin devamına; adli kontrolle serbest olan 6 sanık, Bilge Açık, Hasan Aslan, Mehmet Göncüoğlu, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un durumunun da aynen devam etmesine karar verilmişti.

Bir sonraki duruşma ise 26 Nisan’da olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar