Tahran'daki üçlü zirveden ne çıktı?

20 Temmuz 2022

A
A

Erdoğan, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üçlü zirvede bir araya geldi. Suriye konusunda istediği desteği alamadı.

ZgotmplZ

Türkiye, İran ve Rusya arasında Tahran'da "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı"nın gerçekleştirildi.

Zirvenin öncelikli gündemi Suriye'de 11 yıldır süren savaştı.

Zirvenin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortak açıklaması yayımlandı.

Bildiriden öne çıkanlar şöyle:

  • Suriye'nin çeşitli bölgelerindeki terör örgütleri ve bunlarla iltisaklı farklı isimlerdeki grupların artan varlık ve faaliyetlerini kınamışlardır.
  • Terörün her tür ve biçimiyle mücadele etmek amacıyla birlikte çalışılmaya devam edilecek.
  • Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile BM'nin amaç ve ilkelerine olan kuvvetli bağlılıklarını vurgulamışlardır.
  • İsrail'in, sivil altyapı dahil Suriye'deki askeri saldırılarını kınamışlardır.
  • Suriye'nin kuzeyindeki durumu ele almışlardır, bu bölgede kalıcı güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünün muhafazası temelinde sağlanabileceği hususunu vurgulamışlardır.
  • İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki durumu ayrıntılarıyla ele almışlardır ve sahada sükunetin sağlanması için İdlib'le ilgili bütün anlaşmaların tam olarak uygulanması gerektiğinin altını çizmişlerdir.

Bir sonraki zirve Rusya'da gerçekleşecek.

Erdoğan, Reisi ve Putin zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
ERDOĞAN'DAN ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞMELER

Zirve öncesinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de ayrı ayrı görüşen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan ile görüşmesinden sonra Hamaney'in resmi sosyal medya hesabından bir açıklama yapıldı ve "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yapacağı herhangi bir askeri saldırı Suriye için, Türkiye için ve bölge için zararlı olacak ve sadece teröristler için faydalı olacaktır." denildi.

BASIN TOPLANTISINDA LİDERLE NE DEDİ?

Üçlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, “Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör yuvalarının temizlenmesi zamanı çoktan gelmiştir. Milli güvenliğimize kast eden şer odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız. Astana garantörleri olarak Rusya ve İran'dan beklentimiz Türkiye'ye bu süreçte destek olmalarıdır." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise basın toplantısında, “Suriye'nin geleceği için Suriyelilerin aralarında anlaşmaları gerekli. Suriye'de teröre karşı ortak çabamızı sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı. 

Putin'e benzer görüşleri dile getiren İran Cumhurbaşkanı Reisi de, "(Suriye krizi) Askeri çözüm yolu sadece durumu daha da kötüleştirir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ihlali de bölge güvenliğine katkı sağlamamıştır. Suriye'nin bağımsızlığı ihlal edilemez bir ilkedir." dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar