Sucuoğlu ve Taçoy'dan MYK Haber'e anket değerlendirmesi: Ismarlama

20 Şubat 2024

Güncelleme: 20 Şubat 2024

A
A

Dün Türkiye medyasında yayınlanan ve UBP'liler ile yapıldığı açıklanan anket tartışmaların odağında... MYK'ya konuşan Sucuoğlu, "Gerçek anket tabandır ve kurultaydır" derken, Taçoy ise "Samimi bulmadım, sadece güldüm geçtim." dedi.

ZgotmplZ

Türkiye'de bulunan İhlas Haber Ajansı (İHA) dün, "bağımsız bir araştırma şirketi" tarafından yapıldığını belirttiği "2024 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomik ve Politik Durum Değerlendirme Anketi"ni yayımladı.

İHA, 8 Ocak ve 2 Şubat tarihleri arasında ülke genelinde düzenlendiği belirtilen anketin Ulusal Birlik Partisi (UBP) mensuplarıyla yapılan bölümlerine yer verirken, çıkan sonuçlar tartışmaları da beraberinde getirdi.

UBP yönetimi ve UBP üyelerinin verdiği iddia edilen yanıtlara göre, UBP kurultayında mevcut genel başkan Ünal Üstel, yapılacak ilk kurultayda adaylar arasında açık ara önde görülüyor.

MYK Haber, UBP eski Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ve genel başkanlık adaylarından UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy'a anketi sordu.

İki tecrübeli siyasinin de tepkisi benzer oldu.

SUCUOĞLU: MADEM BU KADAR ACELECİLER KURULTAYI HEMEN YAPALIM

UBP eski Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, "Anketin gerçeği tabanın sesidir." dedi ve ekledi: "Eğer belli adresler, bu kadar aceleciyse kurultayı hemen yapalım."

İşin özünü verenin kurultaydan çıkacak olan sonuç yani üyenin kararı olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, şunları söyledi:

"Daha önceleri de biz bunları yaşadık, son kurultayda hatırlarsınız 'yüzde 54' dendi bir arkadaşa, ondan sonra sonuçlar ortaya çıktı, tam tersi biz 'yüzde 61' aldık. Maalesef anketler Kıbrıs'ta hem doğru yapılmıyor, bir de en önemlisi bana göre aranan kişiler baskı yiyecek korkusuyla çekiniyor doğruyu söylesin. Dolayısıyla da gündemine ve konjonktüre uygun cevaplar veriyorlar ama görebildiğim kadarıyla bu ısmarlama gibi görünüyor yani gerçeği yansıtmıyor. Biz de geziyoruz etrafta, tabanın sesini yansıtmıyor benim düşüncem ama tekrar söylüyorum gerçek anket tabandır, bunun için de kurultaydır."

TAÇOY: SADECE GÜLDÜM GEÇTİM

UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy ise MYK Haber'e yaptığı açıklamada, "Samimi bulmadım anketi. Sadece güldüm geçtim." değerlendirmesinde bulundu.

"Sonuçlarını samimi bulmadığım için pek fazla bir yorum da yapmıyorum." diyen Taçoy, "Böyle bir anket yapıldığı bilgisi aranan vatandaşlar tarafından bize geldi ancak hangi firma yaptı ben de bilmiyorum. Ismarlama bir anket olarak değerlendirmek tabii ki mümkün." ifadelerini kullandı.

TARTIŞMALI ANKET

"Bağımsız bir araştırma şirketi" tarafından yapıldı belirtilen "2024 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomik ve Politik Durum Değerlendirme Anketi"nin 6 ilçede yaşayan 17 bin 800 kişi baz alınarak, bilgisayar destekli telefon aramaları ile gerçekleştirildi bildirildi.

İHA'nın yer verdiği ankete, Ulusal Birlik Partisi (UBP) üyeleri ve UBP parti meclis üyeleri, örgüt başkanları, kadın kolları başkanları, gençlik kolları başkanlarının da dahil edildiği kaydedildi.

Anket kapsamında UBP'lilerle toplam 5 bin 850 telefon görüşmesi yapılarak 2 bin 245 yanıt alındığı belirtildi. Ayrıca, UBP yönetim kadrosu özelinde 874 kişiye yapılan ankette ise toplam 725 telefon görüşmesi ile 523 yanıt alındığı da kaydedildi.

Söz konusu ankette katılımcılara, “İlk yapılacak olan seçimlerde oy kullanmayı düşünüyor musunuz?”, “İlk yapılacak olan milletvekilliği seçimlerinde yeni aday olarak kimlerin meclise girmesini isterdiniz?”, “En başarılı bulduğunuz Ulusal Birlik Partili bakan kimdir?”, “En başarılı bulduğunuz Ulusal Birlik Partili milletvekili kimdir?”, “UBP kurultayında kimi desteklemeyi düşünüyorsunuz?” ve “İlk yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi desteklemek istersiniz?” gibi sorular soruldu.

SONUÇLAR NASIL ÇIKTI?

CUMHURBAŞKANI ADAYI YİNE TATAR

Verilen sonuçlara göre, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem UBP yönetimi hem de UBP üyeleri Ersin Tatar’ı yeniden Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN ÜSTEL İLK SIRADA

Yine anket sonuçlarına göre UBP kurultayında yönetim kadrosunun yüzde 47,69’u, mevcut genel başkan ve Başbakan Ünal Üstel’i yeniden Parti Başkanı ve Başbakan olarak görmek istiyor.

Üstel’in yüzde 12,12 oy oranıyla Faiz Sucuoğlu, yüzde 11,15 oy oranıyla ise Olgun Amcaoğlu takip ediyor.

Anket sonuçlarında UBP üyelerinin yüzde 33,08’i Ünal Üstel’i, yüzde 17,12’si Hasan Taçoy’u ve yüzde 15,19’u ise Olgun Amcaoğlu’nu Genel Başkan olarak görmek istiyor.

OLASI MİLLETVEKİLLERİ ADAYLARI

Anket sonuçlarına göre ilk milletvekilliği seçimlerinde aday olma olasılığı bulunan Ali Başman, Ebru Törehan, Dr. Mustafa Kalfaoğlu, Türel Öksüzoğlu, Adil Özgey ve Ömür Gardiyanoğlu gibi isimler kendi bölgelerinde ön plana çıkıyor.

EN BAŞARILI BAKANLAR

Ankette en başarılı UBP’li bakanlar arasında yönetim kadrosu ve üyelerin cevaplarına göre ilk üç sırayı Hakan Dinçyürek, Dursun Oğuz ve Hüseyin Çavuş Kelle ve Nazım Çavuşoğlu paylaşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar