Soylu direnişin üzerinden 60 yıl geçti

9 Mart 2024

A
A

60 yıl önce Baf Direnişi'nde şehit düşenler törenle anıldı. Törende, Kıbrıs Türkü'nün ülkede bu mücadeleler sayesinde özgür yaşadığı vurgulandı.

ZgotmplZ

Baf Direnişi’nin 60’ncı yıl dönümü ve bu direnişte şehit düşenler için Güzelyurt’ta Baf Şehitleri Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, bazı bakanlar ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün KKTC olarak Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devletine sahip olmayı ve burada özgürlük ve güven içerisinde yaşanabilmesini, “verilen soylu mücadeleler, ödenen acı bedeller ve şehitlere” borçlu olduklarını kaydederek, şehitlerin unutulamayacağını ifade etti.

Makarios hükümetinin, Birleşmiş Milletlerin, Kıbrıslı Rumları Kıbrıs’ın yegane temsilcisi olarak gören kararından cesaret alarak, Baf’ta da Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılar başlattığını belirten Tatar, bu saldırılar karşısında Baf’ta verilen mücadelenin Kıbrıs Türkü'nün şanlı direnişinde yerini aldığını söyledi. Tatar, söz konusu dönemi ve nereden nereye gelindiğini hatırlamak, uluslararası camiaya mesaj vermenin en doğru hareket olduğunu kaydetti.

Baf Türk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Dökmen, Baf Türklerinin Rum saldırıları karşısında kahramanca direndiğini ve düşmana dur dediğini, Baf’ta verilen mücadelenin Kıbrıs Türkü’nün adada egemen ve özgür yaşama kararlılığının göstergesi olduğunu söyledi.

Gazi Baf Dayanışma Derneği Temsilcisi Türkay Tokel de, 9 Mart 1964’te Baf’ta yaşananların gençler tarafından okunması ve devletine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

BAF DİRENİŞİ HAKKINDA

1963 yılında uygulamaya sokulan, adaya hakim olma amacını taşıyan Akritas Planı doğrultusunda, 9 Mart 1964 tarihinde Baf’ın Türk bölgesi, Yunanlı albay Grivas yönetiminde ağır silahlarla donatılmış 2 bini aşkın Rum askerinin saldırısına uğradı. 

Baf Türk bölgesi, halkıyla bütünleşen mukavemetçiler tarafından büyük bir cesaret örneği sergilenerek savunuldu.

Baf'ın ilk şehidi Abdullah Çavuş olurken, kent gösterdiği direniş nedeniyle “Gazi Baf” unvanını aldı.

10 yıllık süreçte çoğunluğu mücahit, her yaştan 260 şehit verildi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar