Soykırımla mücadelesinden ötürü Töre'ye "İnsanlığa Hizmet Ödülü"

18 Ocak 2023

A
A

İstanbul Üniversitesi'nce "İnsanlığa Hizmet Ödülü" verilen Töre, "Kıbrıslı Türkler için en büyük Türkiye'dir, Türk ordusudur, Türk milletidir. Asla biz milletimizden, ana vatan Türkiye'den ve Türk ordusundan vazgeçmeyeceğiz." dedi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından kendisine takdim edilen "İnsanlığa Hizmet Ödülü"ne ilişkin rektörlük binasında düzenlenen programda, "Kıbrıs Türk Halkının Dünü Bugünü ve Yarını" başlıklı konferans verdi.

Açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Töre'yi üniversitede ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Türkiye ile KKTC'nin birliğine ve kardeşliğine vurgu yaptı.

Ardından Töre'ye, insanlığa karşı suç işleyenlerle, soykırımla mücadelesinden ötürü "İnsanlığa Hizmet Ödülü" takdim edildi.

Zorlu Töre, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türklerinin tarihin birçok döneminde yalnız bırakılmak istendiğini belirterek, "Uzun yıllar çaresiz kaldık. Hep sizleri özledik. milletimizi özledik. Ne zaman milletimize kavuşacağız, ne zaman Türk ordusu adaya gelecek diye bekledik. Bekledim de gelmedi şarkıları söylendi. Ve geldiler bir daha gitmemek üzere." dedi.

KKTC'nin büyük mücadeleler sonunda bugünlere geldiğine dikkati çeken Töre, şöyle devam etti:

"Birçok defa saldırdılar ama hedeflerine ulaşamadılar. Türk askerlerinin kararlı duruşu sayesinde oldu. 4 Mart 1964'te Kıbrıs'a BM Barış Gücü askerleri geldiler ama barışı sağlayamadılar. Kıbrıslı Türklerin katledilmesini ve göçmesini engelleyemediler. Arada sözde barış dernekleri kuruldu. Fakat barışın anahtarı Türk ordusudur, BM Barış Gücü değildir. Güvenlik Konseyi de AB de değildir. Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi dünya 5'ten büyüktür. "

"Kıbrıs Türk Halkının Dünü Bugünü ve Yarını" başlıklı konferans verdi.
"EN BÜYÜK GÜVENLİK TÜRK ORDUSUDUR"

Türkiye'nin KKTC'nin kurulması ve yaşatılması için verdiği emekleri her zaman hatırladıklarını belirten Töre, "Bizi aldatmamalı Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ya da emperyalist devletler. Biz kimseyi aldatmıyoruz, aldanmıyoruz da. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim milli devletimizdir. En büyük güvenlik Türk ordusudur. Türk ordusundan başka güvenlik tanımıyoruz. Bir de kendi mücahitlerimiz. Mehmetçik ve mücahitler birlikte can verdiler, toprağa gömüldüler." ifadelerini kullandı.

Töre, "KKTC'nin uluslararası mücadelesinde Türkiye dışındaki güçlere güvenmiyoruz. 'Avrupa değişti, Avrupa barışın anahtarıdır.' diyorlar. Bosna Hersek'te de katliamları gördük, AB'nin yanlı tutumunu da gördük. AB Parlamentosu Başkanı birkaç ay önce Türkiye'yi kınadı, Türkiye Doğu Akdeniz bölgesinde sismik araştırma yaptığı için. BM, 'Türk askerini adadan çek, KKTC'den vazgeç.' diyor. Onun için biz diyoruz ki bizim için Avrupa Birliği büyük değildir, BM Güvenlik Konseyi büyük değildir. Kıbrıslı Türkler için en büyük Türkiye'dir, Türk ordusudur, Türk milletidir. Asla biz milletimizden, ana vatan Türkiye'den ve Türk ordusundan vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

Kıbrıs için mücadele edip şehit olanlara rahmet dileyen Zorlu Töre, konuşmasını, "Gönlümüz zaten Türkiye ile beraberdi, şimdi diğer Türk cumhuriyetleriyle de olduk. Gönülleri birleşenlere selam olsun. Ne mutlu Türküm diyene." sözleriyle tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar