Soykırımda hayatını kaybeden Azerbaycanlılar anıldı

1 Nisan 2024

Güncelleme: 2 Nisan 2024

A
A

31 Mart 1918’de Ermeni milliyetçilerinin gerçekleştirdiği soykırımda hayatını kaybedenler Azerbaycanlılar için DAÜ'de anma etkinliği düzenlendi.

ZgotmplZ

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) 31 Mart soykırımında hayatını kaybeden Azerbaycanlılar anıldı.

Üniversiteden verilen bilgiye göre, Uluslararası Öğrenci Aktivite ve Öğrenci Cemiyetleri Birimi’ne bağlı Azerbaycan Öğrenci Birliği, “Azerbaycanlıların Soykırımı Günü” nedeniyle anma etkinliği düzenledi.

31 Mart 1918’de Ermeni milliyetçilerinin gerçekleştirdiği soykırımda hayatını kaybedenler için DAÜ Atatürk Meydanı’nda yapılan anma etkinliğinde Kıbrıs Azerbaycan Diaspora Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Raul Dinyev konuştu. Soykırım hakkında bilgi veren Dinyev, hayatını kaybedenleri rahmetle andı.  

DAÜ Tanıtım ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztüren ise, Azerbaycan halkının yaşadığı acının sadece bir ulusun değil, tüm insanlığın vicdanını sızlattığını belirterek, adalet ve barış için ortak mücadelenin önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından hayatını kaybedenler adına meşale ve mum yakıldı.

Rusya İç Savaşı'nda Bolşevik - Ermeni Devrimci Federasyonu ile Müsavat Partisi - Dikaya Tümeni arasında meydana gelen ve Mart Olayları olarak bilinen çatışma sırasında 31 Mart 1918 tarihinde Bakü'de yaşanan sivillerin ölümlerine dayanıyor.

 

Ermeni Devrimci Federasyonu, Bakü'nün denetimini elinde tutan Bolşeviklerin desteğiyle, Müsavat'a yönelik karşı devrimcileri bastırmak için askerî harekâtı başlattı. Çatışma ve olayın sonucunda 3.000 - 12.000 kişi öldürülmüş ve kent içindeki cami, okul ve çeşitli mimari yapılar da büyük hasar gördü. Şamahı şehrinde 55.000 ve diğer şehirlerdeyse 35.000 Azerbaycanlı türlü işkencelere maruz kalarak katledildi.

 

Ölenlerin %70'i yaşlılar, kadınlar, ve çocuklar gibi savunmasız bireylerden oluşuyordu. Bakü'den sonra Guba, Şamahı, Gence ve diğer kent ve bölgelere de yayılan kıyım, Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun bölgeye gelerek olaylara müdahale etmesiyle sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar