Solyalı ile Çavuş arasında Kıbrıs sorunu konuşması

5 Şubat 2024

A
A

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, "Çözümün Fırsatları" başlığı altında Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zorlukları vurguladı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise 2004'te verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

ZgotmplZ

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda CTP Milletvekili Ürün Solyalı, Kıbrıs sorununa değindi. Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, Solyalı'ya cevap verdi.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, "Çözümün Fırsatları" konulu güncel konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının yaşadığı koşulları hak etmediğini belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın temaslarına değinen Solyalı, Türkiye'nin Yunanistan'la komşuluk ilişkilerini geliştirdiği bir dönemde olunduğunu ifade etti.

Türk tarafının 3'lü görüşmeleri reddetse de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ortaya koyduğu federal çözümün Kıbrıslılara kazandırılması gerektiğini vurgulayan Solyalı, Kıbrıslı Türklerin içinde bulunduğu ekonomik standartları hak etmediğini belirtti.

Çatışmanın çözülmesinin bölgede huzur getireceğini söyleyen Solyalı, çözümün Doğu Akdeniz'i birleştiren bir konuma getireceğini ifade etti. Çözümün, mülklerde uluslararası standartları getireceğini ve ticarette Kıbrıslı Türklere AB ile dünya kapısını açacağını belirtti. Türkiye'nin çözümden fayda sağlayacağını ve Gazimağusa ile Ercan'ın uluslararası alana sokulmasının ekonomik getirisinin büyük olacağını söyledi.

Gençlerin AB'nin sunduğu imkanlardan yararlanamadığını ifade eden Solyalı, çözümün gençler için hayati olduğunu vurguladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise 2004 yılında Türk tarafı ve Türkiye'nin "bir adım önde olma politikasıyla" hareket edildiğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

AB'ye güvenilmesinin sorgulandığını ve AB fonlarındaki eşitsizliğe değinen Çavuş, şu anda yürütülen politikanın iki devletli çözüm sürecinin en doğru politika olduğunu savundu.

Türk tarafının enerji ve yeşil enerjiye yönelik açılımlarına Rum tarafının "hayır" dediğini ifade eden Çavuş, halkın bu zihniyete nasıl güveneceğini sorguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar