Sırp lider Vucic, Rum Yönetimi'nin ülkesinin ''gerçek dostu'' olduğunu söyledi

22 Kasım 2023

Güncelleme: 23 Kasım 2023

A
A

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ülkesinin hakiki dostu olduğunu vurguladı. Vucic, Güney Kıbrıs'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini de belirtti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) ülkesinin hakiki dostu olduğunu vurguladı.

Vucic, GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile Belgrad'da bir araya geldi ve gerçekleşen kapalı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Sırp lider, GKRY'yi Sırbistan'ın toprak bütünlüğüne olan saygısı için takdir ederek, GKRY ile bilim, eğitim ve diplomatik akademiler alanlarında işbirliği anlaşması imzalamayı planladıklarını açıkladı.

Ayrıca, GKRY'nin Sırbistan'ın AB üyeliği hedefine verdiği destek için teşekkür etti ve GKRY'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini vurguladı.

Hristodulidis, Sırbistan ile ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini vurgulayarak, daha fazla Sırp turisti ağırlamaya hazır olduklarını belirtti.

Rum lider, Sırbistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyduklarını ifade ederek, Sırp hükümetinin Kosova ile müzakerelerdeki çabalarını desteklediklerini açıkladı.

TÜRKİYE İLE SIKI İLİŞKİ

Türkiye-Sırbistan ilişkileri tarihin en üst noktasında. 2022 yılında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ''Türkiye ile ilişkilerimizde altın çağını yaşıyoruz'' ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca, Türkiye'yi ziyaret eden Sırp turist sayısı da yıllık olarak 500 bine yaklaştı.

Türkiye’nin son yıllarda Sırbistan’da gerçekleştirdiği doğrudan yatırımlar 1 milyar doların üzerinde seyrediyor. Mevcut dış ticaret hacmi de yaklaşık 2,5 milyar dolar olup, 5 milyar doları hedefi bizzat Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

SIRBİSTAN İLE KOSAVA ANLAŞMAZLIĞI

AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol aranıyor.

Bu bağlamda, Sırbistan ile Kosova arasındaki temel anlaşmazlığın, Sırbistan'ın, 2008'de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprakları olarak görmesi olduğu belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar