Sibel Tatar, Londra'da "Ben de Varım" projesini tanıttı

7 Kasım 2022

Güncelleme: 7 Kasım 2022

A
A

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle ilgili bilgi toplamayı amaçlayan projenin politik olmadığını, bilgilerin devlet dışında kimseye verilmeyeceğini belirten Sibel Tatar, tüm soydaşlarını Cumhurbaşkanlığı sitesindeki formu doldurmaya davet etti.

ZgotmplZ

Mihrişah Safa - Londra

Eşi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Londra’da bulunan Sibel Tatar, öncülüğünü yaptığı “Ben de Varım” projesini Londra’da tanıttı.

Kuzey Londra’daki Grand Palace salonundaki toplantıya KKTC Eğitim Ataşesi Metin Harper ve Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Komite Başkanı Leyla Kemal ile katılan Sibel Tatar, projenin ana hatlarını anlatarak, yurt dışındaki tüm soydaşlarını projeye katılmaya, gerekli formu doldurmaya davet etti.

Moderatörlüğünü Metin Harper’in yaptığı toplantıda, projeyi tanıtıcı film gösterildi.

KKTC Eğitim Ataşesi Metin Harper (ortada) ve Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Komite Başkanı Leyla Kemal de (sağda) toplantıya katıldı.

Projenin amacının cumhurbaşkanlığının “ydkt.gov.ct.tr“ adresinde yazılı olduğunu, bunun asla politik olmadığını, bilgilerin asla devlet dışında kimseye verilmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanının eşi, “600 binden fazla Kıbrıslı Türkün yurt dışında yaşadığı belirtiliyor. Ancak elimizde hiç bir bilgi yok. Elbirliğiyle İngiltere’den Avustralya’ya kadar yurttaşlarımıza ulaşmaya ve gücümüzü bilmemize yardımcı olmalarını rica ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı sitesindeki formda zorunlu (isim, doğum yeri, tarihi gibi) zorunlu sorular dışında hiç bir zorlayıcı soru olmadığını kaydeden Sibel Tatar, şunları söyledi;

“Sitedeki linke girerek bu soruları yanıtlamanızı rica ediyoruz. Verilecek özel bilgiler hiç kimseyle paylaşılmayacaktır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın kimler olduğu, mesleklerini bilmemizde yarar var. Yaşadıkları ülkede bu vatandaşlarımızın gücünü bilmemiz çok faydalı olacak. Oralarda seçimlerde oy gücümüz açısından.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıs Türkleri arasında köprü olmayı istiyoruz. Bütünleşmek önemlidir. Bir arada olmak en büyük gücümüz olacaktır. Londra’da yaşayan soydaşlarımız en duyarlılarımızdandır. “

KIBRIS TÜRK DİLİ OKULLARINDA ÖĞRENCİLER AZALIYOR

Konuşmasında, Londra’daki, Kıbrıslı Türklerin kurduğu 9 okulda , devam eden öğrenci sayısındaki azalışı üzüntüyle karşıladıklarını belirten Tatar, “Bu okullarda maddi sıkıntı ve sarsılma var. En büyük sorun nüfusumuzun yoğun yaşadığı bölgelerde Kıbrıs kökenli öğrencilerimizin azalması. Genç anne-babalara çocuklarını okula göndermelerini söylememiz gerekiyor.” dedi.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri bir arada toplamayı hedefleyen “Ben de Varım” projesinin tanıtımı Londra'da yapıldı.

Söz alan Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Komite Başkanı Leyla Kemal, komitede Avustralya’dan İngiltere, Türkiye’ye kadar çok sayıda ülkeden temsilcinin bulunduğunu, oy, askerlik, gümrük, miras gibi sorunların ele alındığını belirtti. Yurt dışındakilere ulaşma konusunda Sibel Tatar’In kendilerine yardım elini uzattığını kaydeden Kemal, yurt dışında kaç Kıbrıslı Türkün yaşadığını tam olarak bilmediklerini dile getirdi.

Londra’daki Kıbrıs Türk okullarındaki Kıbrıs kökenli ailelerin çocuklarının sayısında düşüş görüldüğünü endişeyle izlediklerini kaydeden Leyla Kemal, “Okullarımıza öğrencilerimiz gitmiyor, kaybolmaya doğru gidiyoruz.” diyerek, endişelendiklerini belirtti. Leyla Kemal, "Soho’da D’Arblay Street’teki vakıf binasından elde edilecek kiranın okullara verilmesi iyi olur." diye de ekledi.

Söz alan Eğitim Ataşesi Metin Harper ise pandemi sırasında bu sorunun patlak verdiğini, nüfusa göre öğrenci sayısının az olduğuna dikkati çekti, “Aslında 2020-2022 arasındaki öğrenci sayımız arttı. Ancak Kıbrıslı Türk ailelerin çocuklarının okula devamı azaldı. Ne kadar çok çocuğumuza ulaşabilirsek o kadar memnun olacağız.“ dedi.

Sibel Tatar ayrıca yıl sonuna kadar yaşa bakılmadan yurt dışında doğan Kıbrıslı Türklerin 1000 (bin) sterlin ödediği takdirde, askerliğini yapmış sayılacağını da belirtti .

Bir soru üzerine bir kaç aydır sürdürülen “Ben de Varım” projesine bugüne kadar 6 bine yakın vatandaşın kaydını yaptırdığı, bu sayının artması için yurt dışındaki Kıbrıslı Türklerin kayıt olmalarının yararlı olacağı ifade edildi.

MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa (sağda), Sibel Tatar'ın tanıtım etkinliğini takip etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar