Serdinç Maypa, yurt dışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı

1 Nisan 2024

Güncelleme: 1 Nisan 2024

A
A

“Özel Hayatın Gizliliğini İhlal” suçundan tutuklanan Serdinç Maypa hakkında savcı, 4 gün ek tutukluluk talep etti. Maypa, teminata bağlanarak serbest bırakıldı. Maypa'nın yurt dışına çıkışı yasaklandı. İşte tüm detaylar...

ZgotmplZ

Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Özel Soruşturma Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal” suçundan 28 Mart’ta tutuklanan ve 29 Mart’ta mahkemeye çıkarılarak aleyhine 3 gün tutukluluk emri verilen Serdinç Maypa, bugün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Savcı tutukluluğunu talep ederken Yargıç Maypa'yı teminata bağladı.

''YAZIŞMALARI PAYLAŞTI''

Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç huzurunda görülen davada, Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Özel Soruşturma Birimi müfettişi Faysal Güden, bulguları aktardı.

Güden, zanlının "Özel Hayatın Gizliliğini İhlal" ve "Kişisel Verilerin Korunması Yasası'na Aykırı Hareket" suçlarından methaldar olduğunu belirtti.

Güden; zanlının Kalkınma Bankasının özel bir şirkete verdiği krediyle ilgili alınan yönetim kararını, iki sigorta şirketinin resmi dairelerle yazışmalarını ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumuna (KIB-TEK) ait arıza raporunu tespit edilemeyen bir şekilde ele geçirerek sosyal medya hesabından ifşa ettiğini anlattı.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) başlıklı kağıdı ile 12 Mart 2024 tarihinde Çalışma Dairesine yazılan ve üzerinde Bangladeşli 8 işçinin kimlik bilgilerinin bulunduğu İngilizce belgenin de Serdinç Maypa'nın tasarrufunda tespit edildiğini aktaran Güden, konuyu KTİMB Başkanına sorduğunu ve bahse konu belgenin Birlik tarafından yazılmadığı yanıtını aldığını söyledi. Güden, bahse konu 8 işçiden ifade alındığını ve işçilerin de Serdinç Maypa aleyhinde şikayetçi olduğunu ekledi.

Tutuklandığı gün zanlının ofisinde ve evinde yapılan aramada, 226 belge, 3 cep telefonu, 2 laptop, 1 kayıt cihazı ve 1 bilgisayar kasasına el konulduğunu belirten Güden, belgelerden 24'ünün devlet dairelerine ait olduğunu da aktardı.

Güden, zanlının 3 günlük tutukluluk süresince yürütülen tahkikatta, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs dönemine ilişkin yaklaşık bin kişinin kimlik ve karantina bilgilerini içeren dosyanın da zanlının tasarrufunda tespit edildiğini ve cep telefonundaki 2 bin 586 tane chat mesajı ile 28 bin 223 fotoğrafın da incelenmek üzere teslim alındığını söyledi. Güden, Sağlık Bakanlığı’nın da Serdinç Maypa aleyhinde şikayetçi olacağını bildirdiğini de belirtti.

''24 KİŞİDEN DAHA İFADE ALINACAK''

Bu sürede 11 kişiden ifade alındığını ve acil olarak 24 kişiden daha ifade alınması gerektiğini aktaran Güden, ayrıca zanlının telefon dökümlerinin de ilgili GSM şirketinden talep edildiğini ve inceleneceğini kaydetti.

Devam edecek tahkikatta suç ortakları tespit edilmesi halinde yeni tutuklamalar olabileceğini belirten Güden, zanlı aleyhine 4 gün ek tutukluluk talep etti.

Savcı Senem Palabıyık da tahkikatın salimen yürütülebilmesi için 4 gün ek tutukluluk talebinde bulundu.

AVUKAT BEDEVİ: SİPARİŞLE TAHKİKAT BAŞLATILIYOR

Serdinç Maypa'nın avukatı Ünver Bedevi ise karara itiraz etti, müvekkilinin kanıtları ortadan kaldırma veya tanıklara müdahale etme imkanı olmadığını söyledi.

“Siparişle tahkikat başlatıldığını ve siparişle tutukluluk uzatılmaya çalışıldığını" savunan Bedevi, ayrıca müvekkilinin telefonunda bazı bakanlarla da iletişimin olduğunu iddia etti ve “Bu konuda ne yapacaksınız?” diye sordu.

YARGIÇ NE DEDİ?

Aktarılan olguların ardından kararını açıklayan Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç, zanlıyla ilgili mahkemeye sunulan yeni olguların; 2 bin 586 chat görüşmesi ve 28 bini aşkın fotoğrafın ayrıştırılmadığını, eğer varsa ne kadarının özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişiler verileri yaymayla alakalı olduğunun ortaya konulamadığını belirtti. Yargıç, mahkemeye sunulan olgularda bir suçun işlenmiş olabileceğinin görüldüğünü, soruşturmanın devam ettiğini ancak zanlının tahkikata etki edebileceğiyle ilgili yeterli olgu olmadığını ifade ederek, polisin ek süre talebini reddetti ve tutuksuz yargı kararı verdi. 

TEMİNATA BAĞLANDI

Maypa'nın yurtdışına çıkışı yasaklanarak tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Maypa'nın  haftada 1 gün polise imza vermesine,  35 bin TL nakit teminat ödemesine ve  KKTC vatandaşı 2 kefilin 500'er bin TL kefalet senedi imzalamasına karar verildi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar