Sendikalardan maaş kesintisi için ara emri ve iptal başvurusu

25 Temmuz 2022

Güncelleme: 25 Temmuz 2022

A
A

Sendikalar, hükümetin yasa gücünde kararnameyle maaş kesintisi kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Kararnamenin iptali ve yürürlüğünün durması için başvuru yapıldı.

ZgotmplZ

Hükümetin, kamu kesiminde net 15 bin TL üzeri maaş alanlardan kesinti kararı mahkemeye taşındı.

17 sendika, cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan yasa gücündeki kararnamenin iptali ve yürürlüğünün durması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

Başvuru öncesi Lefkoşa Mahkemeler önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan ve KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, iptal davası yanında ara emri başvurusu yapılacağını ve mahkemeden umutlu olduklarını dile getirdi.

Geçmişte yasa gücündeki kararnamelerle ilgili emsal iki karar olmasına rağmen hükümetin aynı yolu izlemeye devam ettiği ve bunun ideolojik, anti-demokratik ve faşizan bir uygulama olduğu belirtildi.

Bakanlar Kurulu'nun Meclis'in yetkisini yok saydığı ve hiçbir sendika ve temsilcisiyle nezaket gereği bile olsa uygulamanın gerekçelerini belirten bir görüşme yapılmadığını vurgulayan sendika yetkilileri, hükümet için "Yönetemiyorlar, beceriksizdirler." görüşünü ortaya koydu.

Anayasa Mahkemesi'ne kararnamenin yürütmesinin durdurulması amacıyla ara emri için başvuran ve iptali için dava dosyalayan sendikalar şunlar:

KTAMS, Kamu-Sen, Kamu-İş, Hür-İş, Türk-Sen, KTÖS, KTOEÖS, Tıp-İş, BES, Koop-Sen, Vergi-Sen, Güç-Sen, Maliye-Sen, Basın-Sen, Dev-İş, DAÜ-Sen ve DAÜ Bir-Sen

Güç birliği yapan sendikalar, önceki gün yaptıkları açıklamada, hükümetin aldığı kamu çalışanı ve emeklilerinden kesinti kararının Resmi Gazete'de yayımlanması durumunda, tepkilerini üç adımda ortaya koyma kararı almıştı. Dün de kararnamenin yürürlüğe girmesinin ardından bugün dava dosyalanacağı duyurulmuştu.

MAAŞ KESİNTİSİ YÜRÜRLÜKTE

Kamu kesiminde net 15 bin TL üzeri maaş alanlardan yapılacak kesinti kararı cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Uygulama bu yıl sonuna kadar olan 6 aylık dönemi (Temmuz-Aralık) kapsayacak.

Hükümet, daha önce açıkladığı yüzde 20 kesinti kararını revize etti ve 15-30 bin TL arası maaşlardaki kesintiyi yüzde 10'a çekti.

Daha önce kesintilerin Aralık 2023 ayı sonuna kadar geri ödeneceği belirtilmesine rağmen, hükümet bu konuda da revizeye giderek, son ödeme tarihini 2023 Nisan ayının sonu olarak güncelledi.

Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yasa hükmünde kararname, kamu çalışanları ile birlikte kamudan emekli olanları da kapsıyor. 13'üncü maaşlar da bu kesintiye dahil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir