
Selimiye Camii yeniden ibadete açıldı
8 Mayıs 2025
Güncelleme: 8 Mayıs 2025
Restorasyon çalışmaları tamamlanan Selimiye Camii bugün yeniden ibadete açıldı.

Kıbrıs'ın kültürel mirasın en önemli simgelerinden biri kabul edilen Selimiye Camii, 2019 yılında başlayan kapsamlı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bugün düzenlenen törenle ibadete açıldı.
Tören, Türkiye’deki Vakıf Haftası çerçevesinde düzenlenen "101’inci Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni" ile eş zamanlı olarak yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da canlı bağlantıyla katılıp, konuşma yaptığı canlı açılış törenleri sırayla KKTC, Arnavutluk, Tokat ve Gaziantep'te düzenlendi.
Açılışa; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, Evkaf Genel Müdürü Mustafa Tümer ile Din İşleri Başkanı Hakan Moral’ın yanı sıra birçok üst düzey yetkili, din adamı ve vatandaş katıldı.
Törende, Erdoğan'ın ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuştu.
ERDOĞAN: SON 23 YILDA İHYA EDİLEN VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARININ SAYISI 5 BİN 927’YE ULAŞTI
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, titiz bir restorasyon sürecinin ardından hizmete giren eserlerin ülkeye, Türk milletine ve gönül coğrafyasındaki dostlarına hayırlı olmasını diledi.
"20 YAPININ RESTORASYONU TAMAMLANDI"
"Biz tüm vasıflarımızla aynı zamanda bir vakıf medeniyetiyiz." diyen Erdoğan, son iki yılda Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk ve Kuzey Kıbrıs’ta toplam 20 yapının restorasyonunun tamamlandığını söyledi. Erdoğan, "Ecdat yadigarı topraklarda tam 40 çalışma başarıyla nihayete erdirildi. Yakın zamanda bitirilmesi öngörülen üç çalışma ise devam ediyor." dedi.
TATAR: SELİMİYE CAMİİ, 450 YILDIR KIBRIS TÜRKÜ’NÜN İNANCININ SİMGESİ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasına geçen hafta yapılan yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi açılışını hatırlatarak, "Bugün de 1000 yıllık abidenin restorasyonu sonrasında açılışına şahitlik ediyoruz." dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün büyük gayretleri ve son 4 buçuk yılda yapılan çalışmaların sonucu restorasyonun tamamlanmasının KKTC için büyük bir kazanım olduğunu belirten Tatar, Selimiye Camisi’nin, 1571'de Kıbrıs’ın Osmanlı tarafından fethedilmesiyle birlikte 450 yıldır Kıbrıs Türkü’nün ibadeti, duaları ve inançları için kullanıldığını kaydetti.
SELİMİYE CAMİİ
Lefkoşa’nın merkezinde yer alan Selimiye Cami, yüzyıllar boyunca hem dini, hem de tarihi kimliğiyle ön plana çıktı.
Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, 1192’de Lüzinyanlar tarafından inşa edildi. Bir dönem Tapınak Şövalyeleri’ne de ev sahipliği yapan bu görkemli yapı, Osmanlıların Lefkoşa’yı fethiyle birlikte harap durumdaki yapı, tamir edilip camiye dönüştürüldü.
Lefkoşa’da günümüze ulaşabilen en büyük tarihi yapı olma özelliğini taşıyan Selimiye Camii, 2019 yılında kapsamlı bir restorasyon sürecine alındı.
ASLINA UYGUN ŞEKİLDE RESTORE EDİLEN SELİMİYE CAMİİ, DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLDİ
Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından yürütülen ve Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle tamamlanan restorasyon çalışmaları kapsamında, yapı depreme karşı güçlendirilirken; taş işçiliği, kubbeler ve iç mekân detayları aslına uygun şekilde restore edildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar