Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği'nden İsias iddianamesi tepkisi: Adalet mücadelemiz asıl şimdi başlıyor

18 Kasım 2023

Güncelleme: 19 Kasım 2023

A
A

İsias Otel iddianamesinde savcının sanıklar için "bilinçli taksirle" yargılama talebi sonrası açıklama yapan aileler, yargılamanın olası kasttan yapılmasını isteyerek, mahkemeden adil sonuç beklentilerini dile getirdi.

ZgotmplZ

Soruşturma süreci tamamlanarak mahkemeye sunulan İsias Oteli iddianamesi, hayal kırıklığına neden oldu.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, 5'i tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanıkların "olası kast"tan yargılanmasını bekleyen kayıp yakınları ise mahkemenin adil bir karar alması beklentisinde...

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde, Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel yıkılmıştı. Oteldeki 39 kişilik kafileden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirmişti. İddianamede otelde toplam 72 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi.

"ADALET MÜCADELEMİZ ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR!"

İddianameye ilişkin yazılı bir açıklama yapan kayıp yakınlarının kurduğu Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, "adalet mücadelesinin asıl şimdi başladığına" vurgu yaptı.

Çalınan, yanlış ve eksik kullanılan malzeme, yapılan tüm hukuksuzluklar, işlenen fiillerdeki kusur derecesinin "olası kast" olduğunu ortaya koymasına rağmen savcılığın kusur türünü "bilinçli taksir" olarak takdir ettiği hatırlatılan açıklamada, "Hak mücadelemizde mahkemenin adil bir sonuca ulaşacağına güvenmek istiyoruz. Deprem suçlarının sanıkları olası kast ile yargılanmalıdır!" talebi ifade edildi.

"DEPREM SUÇLARININ SANIKLARI OLASI KAST İLE YARGILANMALIDIR!"

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Adalet mücadelemiz asıl şimdi başlıyor!

6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız felaket sonrası 35 canımızı Adıyaman'da İsias Otel enkazında kaybettik. İlk günden bu yana acımızı bir kenara koyarak, adalet için mücadele veriyoruz. Hukuki süreç için belirleyici nitelikteki bilirkişi raporu yaklaşık bir ay önce dosyaya sunuldu. Söz konusu rapor ile adı otel olarak anılan yapıdaki kusurların çok açık bir şekilde belirlendiği görülmüştür. 

On saniyede yıkılarak canlarımıza mezar olan proje yapım ve denetleme aşamalarındaki eksiklikler, hukuka aykırılıklar ve usulsüzlükler, kullanılan malzemelerin kalitesiz ve yetersizliği yanında yanlışlığı, bir takım izinlerin alınabilmesi için ilgili mercilere verilmesi gerekli belgelerin eksikliği bilirkişilerce tespit edilmiştir. Buna rağmen savcılığın soruşturma sonucunda elde ettiği delillere göre yapmış olduğu değerlendirme maalesef ki kusur türünü bilinçli taksir derecesinde tutmuştur. Oysa ki çalınan, yanlış ve eksik kullanılan malzeme, yapılan tüm hukuksuzluklar, işlenen fiillerdeki kusur derecesinin olası kastla olduğunu ortaya koymaktadır.

Yargılama sonucunda bilinçli taksirle en fazla alınacak ceza her bir sanığa 72 can için toplam 22,5 yıl iken; sanıkların olası kasttan ceza almaları halinde her bir canımız için verilen ceza çarpılarak hesaplanacaktır.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği olarak, toplumla sevenlerimizle ve destekçilerimizle birlikte yürüdüğümüz adalet yolunda inancımızı kaybetmeden, hak mücadelemizde mahkemenin adil bir sonuca ulaşacağına güvenmek istiyoruz.

Deprem suçlarının sanıkları olası kast ile yargılanmalıdır!"

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar