Sahte faturalarla devleti zarara uğrattı

Kamalı Haber, 13 Mayıs 2024

A
A

Türkiye'den 2 milyon 370 bin TL'ye aldığı malzemeleri, sahte fatura ile 153 bin 800 TL'ye gümrükleyerek, Sağlık Bakanlığı ve piyasaya satarak devleti zarara uğratan şahıs hakkındaki soruşturma devam ediyor. Zanlı 4 gün daha tutuklu kalacak.

ZgotmplZ Kamalı Haber

“Sahte Belge Düzenleme, Tedavüle Sürme, Sahtekarlıkla Para Temin Etme ve Gümrük Yasasına Aykırı Hareket Etmek” suçlarından tutuklanan zanlı A.A. yeniden mahkeme huzuruna çıkarıldı.

Mahkemede olayla ilgili bulguları aktaran polis, 1 Nisan 2024 tarihinde mahkemenin Serdinç Maypa’nın tasarrufunda bulunan evrakların incelenmesi için vermiş olduğu direktif doğrultusunda soruşturma başlatıldığını söyledi. 

Polis başlatılan soruşturma kapsamında, 2022 – 2023 yılları içerisinde Lefkoşa’da faaliyet gösteren Zerberg Healthcare Trd. Ltd. işletmecisi olan zanlı A.A.’nın, Sağlık Bakanlığı için Türkiye’deki Prizma Grup Medikal isimli işletmeden 9 fatura* karşılığında gerçekte 2 milyon 371 bin TL’ye satın aldığı halde söz konusu tıbbi malzemeleri beyan ederken sahte olarak düzenlediği Azin Danışmanlık Mimarlık Medical Tic. Şti. isimli işletmeye ait 153 bin 800 TL’lik faturaları KKTC Gümrük Dairesine tedavüle sürüp gümrüklendiğinin tespit edildiğini söyledi. Polis, zanlının ilaçları ülkeye getirdikten sonra iç piyasada Türkiye’den aldığı fiyatlara Sağlık Bakanlığı ve firmalara satarak, devleti zarara uğrattığını açıkladı.

10 Mayıs'taki mahkemede; zanlının gerçekte 1 milyon 575 bin 655,54 TL’ye satın aldığı tıbbi malzemelere, 90 bin 800 TL'lik sahte 7 fatura düzenlediğinin tespit edildiği belirtilmişti.

Zanlının tutuklu kaldığı 3 gün içerisinde 4 ifade temin edildiğini, evinde ve ofisinde yapılan aramalarda sahte olduğu düşünülen ve 2020 yılına ait 4 adet fatura tespit edildiğini açıklayan polis, ayrıca zanlının demo ürün olarak gümrüğe beyan ettiği bazı ürünlerin demo mu yoksa normal ürün mü olup olmadığının araştırıldığını belirtti.

GÜNEY'DEN GÜMRÜKSÜZ GETİRDİĞİ İLAÇ AMELİYATTA KULLANILDI

Polis, yapılan soruşturmada fiyatı oldukça yüksek olan ve zanlının 2022 yılında bir ilaç firmasına temin ettiği ilacın bir ameliyatta kullanıldığını ancak söz konusu ilacın gümrüğe beyanının olmadığının tespit edildiğini söyledi. 

Zanlından izahat istendiğinde söz konusu ilacın teknisyen tarafından Güney Kıbrıs’tan gümrüğe beyan edilmeden ülkeye getirildiğini söylediğini aktaranı polis, Sağlık ve Maliye Bakanlıklarıyla İlaç ve Eczacılık ile Gümrük Dairelerinde araştırma başlattıklarını kaydetti.

Polis, zanlıyla bağlantılı bazı ilaç firmalarına ulaştıklarını, çok sayıda ifade alınacağını, sahte olduğuna inanılan 4 adet faturanın orijinallerinin arandığını, soruşturmanın genişleyerek, devam ettiğini belirterek, 4 gün ek süre istedi.

Yargıç, zanlının soruşturma maksatlı 4 gün süreyle tutuklu kalmasına emir verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar