"Sahte diploma" soruşturması: Kemal Dürüst üç gün daha tutuklu kalacak

23 Şubat 2024

Güncelleme: 24 Şubat 2024

A
A

Güzelyurt Kaza Mahkemesi, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'ndeki "sahte diploma" soruşturmasında dün tutuklanan eski bakanlardan Kemal Dürüst'ün, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi için 3 gün tutukluluğuna karar verdi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen "sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından dün eşi ile birlikte tutuklanan eski bakanlardan Kemal Dürüst bugün Güzelyurt'ta mahkemeye çıkarıldı.

Güzelyurt Kaza Mahkemesi, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi için Dürüst'ün 3 gün tutukluluğuna karar verdi.

Mahkemede soruşturmaya ilişkin bilgi veren polis, Dürüst'ün 6 farklı şirkete ait 19 sahte faturayla, mal ve hizmet verilemeden 926 bin TL  temin ettiğini ifade etti.

Polis, üniversitenin 126 bin 250 TL, 56 bin 986 sterlin VE 56 bin 346 euro zarara uğratıldığını söyledi. 

Dürüst dün “sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme, sahtekarlıkla para temini, sahte belge düzenlenmesini tahrik etme” suçlarından tutuklanmıştı.

Ayrıca, sahte diploma soruşturması kapsamında ilk tutuklanan zanlılar A.S., S.G. ile, üç gün önce tutuklandığı ortaya çıkan S.K. hakkında ise 6'şar gün tutukluluk kararı verildi.

Dürüst ile birlikte tutuklanan eşi M.D. de bugün Lefkoşa'da mahkemeye çıkarıldı ve hakkında 3 gün ek tutukluluk kararı alındı. Polis, zanlı M.D.’nin kaydolduğu Psikoloji Bölümü'nden 3'üncü ve 4’üncü sınıfta derslere girmeden 3 yıl sonunda mezun edildiğini ve diplomasının Milli Eğitim Bakanlığı'na verilerek tedavüle sürüldüğünün belirlendiğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat'ta mali polis tarafından başlatılan soruşturma kapsamında şu ana kadar 7 kişi tutuklandı.

Soruşturma kapsamında ilk etapta, üniversite ortaklarından S.G., üniversitenin uluslararası ofis sorumlusu A.S., rektör yardımcısı S.I. ve önceki gün Kooperatif Şirketler Mukayyitliği görevinden alınan Çelebi Ilık tutuklanmıştı.

13 Şubat'ta gerçekleşen duruşmada, Çelebi Ilık ile rektör yardımcısı S.I. yurt dışı yasağı konularak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. S.G. ve A.S.'nin tutukluluğu ise sürüyor.

Polis, üç gün önce de S.K. kısa isimli bir kişinin daha tutuklandığını açıkladı.

Dün de üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Vekili olan eski bakanlardan Kemal Dürüst ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü olan eşi M.D. tutuklanmıştı.

Soruşturmaya konu iddialar arasında; "yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarının KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurt dışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi" yer alıyor.

Soruşturma kapsamında üniversite tarafından verilen diplomalar incelenirken, diplomaların para ile satın alınıp alınmadığı araştırılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ise, bazı üst düzey yöneticilerin paralel bir muhasebe sistemi kurarak üniversite gelirlerini hortumladığını, çalınan itibarın geri kazanılması için polisle iş birliğinin sürdürüleceğini duyurmuştu.

KKTC’de 23 aktif, 12 ön izinli yüksek öğrenim kurumu bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar