Sahte diploma affı uyarısı: Aklınızdan bile geçirmeyin'!

19 Mart 2024

Güncelleme: 19 Mart 2024

A
A

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Sıla Usar İncirli, sahte diplomalarla ilgili yürütülen soruşturmalara değinerek, hükümetin tutumunu sert bir dille eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise eleştirilere yanıt verdi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarda, sahte diploma konusu, sağlık ve yükseköğretim gibi konular ele alındı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli “Yüksek Öğretimde Yaşanan Krizden Çıkış Var mı?” konulu güncel konuşmasında hükümetin tutumunu eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İncirli'nin eleştirilerine cevap verdi.

Uzun zamandır, çoğu üst düzey 14 kişi sahte diploma soruşturması nedeniyle tutuklandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, katıldığı bir TV programında, sahte diploma alanlarla ilgili pişmanlık affının çıkarılmasından söz etmişti.

İNCİRLİ: HÜKÜMET NEREDE?

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli “Bakanlık, nerede hükümet nerede?” diye sorarak üniversitelerin ülkenin her alanını etkilediğini hükümetin sorunları nasıl çözeceğini sordu.

Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamalarını eleştiren İncirli, “Af getirmeyi aklınızdan bile geçirmeyin” dedi.

Üniversitelerin hangi yıllarda kimin izniyle açıldığına ilişkin listeyi gösteren İncirli, siyasetle yükseköğrenim arasındaki ilişkinin listeye bakarak anlaşılabileceğini savundu.

İncirli, uluslararası akreditasyon kurullarıyla irtibata geçilip geçilmediğini sorarak, güven ortamı oluşturulmadığı takdirde iyi ve güvenilir üniversitelerin de zarar göreceğini belirtti.  

Polis, savcılık ve yargının görevini yapacağını ancak güven ortamının sağlanamaması halinde yükseköğretimin zarar görmesi tehdidi ve riski bulunduğunu dile getiren İncirli, “Eğitim kurumlarında durum karanlık, üniversitelerin içine karışmış olabilir” dedi.

Yüksek Öğrenim Kayıt Sistemi (YÖKAS) altında olan kayıtların Eğitim Kurumları Kayıt Sistemi'nin (EKAS) kayıtlarına karışıp karışmadığını soran İncirli, yatay geçişin önlenmesi ve merkezi bir giriş sınavı yapılması gerektiğini söyledi.

İncirli, Polis Basın Subaylığı aracılığıyla polise, yapılan soruşturmalarla ilgili açıklama yapma ve şeffaf olma çağrısında bulundu.

Eğitim kurumlarına yılda 4 bin öğrenci kayıt olduğunu söyleyen İncirli, sertifikalarını aldıktan sonra ne yaptıklarının belirsiz olduğunu belirtti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: AF SÖZ KONUS DEĞİL

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da İncirli'ye cevap vererek, araştırma komitesinin YÖDAK’ın eksikliklerini bulma noktasında çalışma yaptığını söyledi.

Çavuşoğlu, yükseköğrenim alanının hassas bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ancak asıl meselenin yasaların çalıştırılmaması olduğunu dile getirerek, gelinen aşamada, eksikliği üzerinde atma gayreti olmadığını ancak bağımsız ve özel kurumların yapılandırılması noktasında yaptığı eleştirileri hatırlamak gerektiğini belirtti.

YÖDAK üyelerinin seçimi konusunda değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, “Meselenin özü herkesin işini sağlıklı yapması” dedi.

Çavuşoğlu, hükümetin yürütülen konuların hepsini günü geldiğinde paylaşma yükümlülüğü olduğunu, bakanlığın bu konuda tavizsiz çalıştığını kaydetti.

DAÜ’nün demokratik özerk yapısının korunması adına enerji harcandığını ancak bu konuyu konuşmadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, sona gelindiğini, bir protokol hazırlandığını, uzlaşarak fedakarlık yaparak bir yere geldiklerini toplu iş sözleşmesi de imzalanacağını belirtti.

Demokratik özerk yapısı gerekçesiyle "hükümete üzerimizden elini çek" dendiğini söyleyen Çavuşoğlu, bugün ise bu noktaya gelindiğini, vergiyi hükümetin üstlendiğini, yüzde 50 sigorta ve maaş açığını üstlendiğini yeni barem skalasına geçileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, protokol ve toplu iş sözleşmesinde sona yaklaştıklarını söyleyerek, “DAÜ geleceğine kurallı bir şekilde devam edecek” dedi. Çavuşoğlu, kıdem tazminatları ile ilgili kısımda sıkıntı olduğunu da dile getirdi.

Üniversite alanı büyürken denetleme kapasitesinin aynı oranda büyümemesi nedeniyle YÖDAK’ın denetleme görevi ile kurulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Belli ki arzu ettiğimiz sonuca ulaşamadık” dedi.

“YÖDAK kendisine yüklenen misyonu layıkıyla yerine getirememiştir” diyen Çavuşoğlu, raporun ortaya çıkmasının ardından konunun her yönüyle ele alınacağını söyledi.

Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığının üniversitelerin yanında olduğunu ancak yanlış giden işlerin yanında olmayacağını söyleyen Çavuşoğlu, bu alanda taviz verme düşünceleri olmadığını, af yasası konusunda yapılan çıkarımların doğru olmadığını Cumhurbaşkanı ve hükümetin de bu yönde bir ifadede bulunmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, çürük elmaların temizlenmesinde hükümetin CTP ile aynı hassasiyete sahip olduğunu söyledi.

“Af söz konusu değildir olmayacaktır da” diyen Çavuşoğlu, kimsenin böyle bir niyeti olmadığını ifade etti.

Çavuşoğlu, geçersiz diplomaların, polise teslim edilerek, sahtelikle ilgili davaları yürütmesi düşüncesinde olduklarını belirtti.

Bakanlık açısından ön izin verilen ancak gereğini yapmayan 12 üniversitenin yok hükmünde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, akredite kurumları ve YÖK ile görüştüklerini, işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, YÖKAS İLE EKAS kayıtlarının karıştığı ve sistemin polise kapalı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını, söyleyerek, ancak görevlilerin bunu karıştırma imkanı bulunduğunu söyledi.

2021 yılında kadar 15, şu anda ise 30 eğitim kurumu bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 2021’e kadar eğitim kurumlarına kayıt olan öğrencilere ikamet hakkı verilmediğini, talep gelmediğini, 2021’de tüzükte değişlik yapıldığını, bu hakkın verilmeye başlanmasıyla talebin arttığını belirtti.

Çavuşoğlu, eğitim kurumlarına talebin, ikamet hakkı zemini oluştuğu günden sonra artığını, eğitim kurumlarında izin verilirken metre kare ve öğrenci sayısı sınırlandırılmasına gidildiğini, yapılan denetimlerde istismar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

“Tekrardan eğitim kurumlarının öğrenci kabulüne bağlı olarak ikamet hakkı doğurmayacak bir düzene geçmemiz lazım” diyen Çavuşoğlu, ülkede yaşayan insanlara, yasal ikameti olan insanların mesleki güncellenmesine katkı yapmak gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, istismara vesile olan kurumları kapatılacaklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar