Rumlardan silahlanmaya 1 milyar euroya yakın gizli ödenek: İsrail ile Merkavalar için el sıkışıldı

20 Kasım 2023

Güncelleme: 20 Kasım 2023

A
A

Rum basını, hükümetin 2024 bütçesinde silahlanma için 900 milyon euroluk gizli ödenek ayırdığını yazdı. Silahlanma için öncelik ise İsrail Merkava tankları ve Demir Kubbe...

ZgotmplZ

Rum Savunma Bakanlığı ile Millî Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığının, tank ve hava savunma sistemini güçlendirecek ek bir sistemden oluşan iki kritik silah alım programı yürüttüğü haber verildi.

Haftalık Kathimerini, Hristodulidis hükümetinin 2024 yılı bütçesinin “görünmez tarafında” silahlanma için ödenek ayırdığını yazdı. 900 milyon euro dolayındaki bu ödenekte, Mari’deki “Evangelos Florakis Deniz Üssü”nün iyileştirilmesi için de harcama öngörüldüğü kaydedildi.

ABD, Güney Kıbrıs'a 2021'de kısmen kaldırdığı silah ambargosunu 2023'te olduğu gibi 2024 için de sınır koymaksızın kaldırmıştu. Rum yönetimi bu kararla, ölümcül her türlü silahı edinmeye devam edecek.

Rum yönetiminin tank satın alımı için diğer seçenekler yanında öncelikli olarak, sahada denenmiş ve kendini ispat etmiş Merkava tankları için İsrail’e yöneldiğini belirten gazeteye göre, RMMO’dan yetkililer İsrail’i ziyaret ederek, Merkava’ların kabiliyetlerini yakından gördü.

MERKAVALAR İÇİN İŞ İMZAYA KALDI

Gazete askerî kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, satın alım sürecinin ön hazırlık aşamasının tamamlandığını ve geriye sadece hükümetler arası anlaşma imzalanması kaldığını belirtti.

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne saldırılarının devam ettiği bu dönemde RMMO’ya vermeyi planladığı tankları kendisinin kullanması gerekebileceği, böyle bir durumda Rum Savunma Bakanlığı’nın seçenekleri arasında Avrupa silah sanayiine yöneleceği kaydedildi.

Alman Leopard tanklarına ilgisi devam eden Rum yönetiminin,  daha önce giriştiği Leopard satın alım girişiminin başarısız olmasının Rum yönetiminden kaynaklanmadığı kaydedilen haberde, Doğu Akdeniz’de değişen konjonktür nedeniyle Almanya’nın, Yunan ordusuna verdiği Leopard’ların bir bölümünü RMMO’ya verme senaryosunu yeniden canlandırabileceği belirtildi.

AMBARGO KALDIRMA KARARININ UZATILMASI İÇİN ÇABA

Bu aşamada, silah alımı sözleşmelerinde olumsuzluk yaşanmaması için Amerikan silah ambargosunun kaldırılması kararının bir yıllık olan süresinin uzatılması için diplomatik düzeyde çaba harcanmakta olduğuna, bu başarılabilirse Amerikan tanklarının da düşünülebileceğine işaret edildi.  Böyle bir durumda RMMO’nun M1A2 SEPv3 Abrams’lara talip olacak gibi göründüğü kaydedildi

DEMİR KUBBE İLGİSİ

Gazeteye göre ayrıca Rum ve İsrail askerî uzmanları düzeyinde gerçekleştirilen temaslarda Rum tarafı, İsrail’in kullandığı “Iron Done” (Demir Kubbe) sistemine yöneldi. Haberde, Rum tarafının İsrail’in halen kullandığı sistemin bir benzerinin Güney Kıbrıs’a da kurulmasını önerdiği; İsrail tarafının ise yalnız füzeleri etkisiz hale getirmekle kalmayıp Türk İHA’larını göğüslemek için hava savunma şemsiyesini oluşturacak bu sistemin mevcut TOR M1 ve BUK sistemleriyle birlikte işleyebileceğini teyit ettiği kaydedildi.

Gazete “Millî Muhafız Ordusu’nun isteklerine cevap veriyor görünen hava savunma sistemi, 35 kilometre menzilli Barak-MX’in üç versiyonundan biridir.” ifadesini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar